Samhällsbäraråriset Sobonadagarna 2024
  • nyhet
  • Årets Samhällsbärare
  • Sobonadagarna
26 februari 2024

Jurymedlem Mark Johnsson: ”Vi söker de som bryter ny mark inom hållbarhetsarbete”

Nu är det dags att börja nominera kandidater till Samhällsbärarpriset – ett pris som Sobona instiftade 2023 i syfte att hylla våra medlemmar och deras medarbetare som i sin gärning arbetar för att bygga en trygg och säker välfärd. Gör ni något eller finns det människor i din organisation som du tycker är värt att uppmärksamma? Tveka inte att nominera dem till Samhällsbärarpriset. Vinnarna presenteras under Sobonadagarna 22-23 maj 2024.

Hej Mark Johnsson, du är jurymedlem i Samhällsbärarpriset och till vardags affärsutvecklingsansvarig för hållbara investeringar i kommuner och regioner, KPA – vad innebär det?

– Jag tittar på investeringar i kommun- och regionsektorn som passar våra kunders sparande och försäkringar. Vi har lång investeringshorisont och jag leder arbetet med att föra dialoger med kommuner om nya regelverk, globala hållbarhetsmål och hur hållbarhetsarbetet möter medborgarnas förväntningar i enskilda kommuner. KPA Pension och Folksam har en lång tradition av hållbarhetsarbete och vi investerar mycket pensions- och försäkringspengar i sektorn, säger han.

Du är ny jurymedlem för Samhällsbärarpriset? Vad tittar du specifikt på när du bedömer ansökningarna?
– Det är alltid spännande när man stöter på verksamheter som har både bredd och spets i sitt hållbarhetsarbete; bredd som antyder hela organisationens engagemang, spets i form av att man hittat egna metoder att ta sig an möjligheter och utmaningar, säger han.

Vad letar ni efter när ni söker i bidragshögen? Vilka egenskaper tittar ni i juryn på?
– Det är spännande med verksamheter som gjort en kraftig eller svår förflyttning på kort tid. Det kan handla om en ny affärsmodell som väger in hållbarhetsaspekter bättre, bättre mätning och rapportering, samverkan med andra aktörer, nya arbetsmetoder eller krav på leverantörer som gett resultat, säger han.

Vad tänker du om att det finns ett Samhällsbärarpris?
– Jag tycker att det är ett utmärkt pris. Att ställa om och bli mer hållbar handlar också om utbyte av erfarenheter och att lära av varandra, stort som smått. Ett Samhällsbärarpris bidrar till att det här viktiga erfarenhetsutbytet fortsätter. För vår klimatomställning och vår klimatanpassning är kommunerna nyckeln. Där kan kommunala bolag vara en kompass, inte minst för det lokala näringslivet, säger han.

Vilka ska ansöka till att vara en del av Samhällsbärarpriset?
– De som upplever att de bryter ny mark med sitt hållbarhetsarbete ska definitivt ansöka för ett erkännande. Men även de som gjort förändringar, lämnat gammalt därhän och uppnått fina resultat på kort tid ska ansöka, även om man inte var först med att jobba på det sättet, säger Mark Johnsson.

Nominera till Samhällsbärarpriset 2024 redan nu

Årets jury i Samhällsbärarpriset 2024

De vann årets Samhällsbärare 2023

Finalisterna till Årets samhällsbärare 2023

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 26 februari, 2024 | Senast uppdaterad: 26 februari, 2024

Relaterat innehåll