Yrkesprofilering och validering inom besöksnäring och kulturarv

Mångfald och inkludering genomsyrar Jamtli

Tack vare ett strukturerat arbetssätt kring introduktion och handledning har de kommit långt i sin process kring mångfald, inkludering och kompetensförsörjning. Dessutom är det tydligt att nationella yrkesprofiler och validering kan ge stora nyttor till verksamheten.

Intervju med Pernilla Bäckström

HR-chef på Jamtli

Jamtli Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Östersund är ett regionalt museum med en bred verksamhet. De har butik, café, restaurang och vandrarhem. Under åtta veckor på sommaren kan besökarna uppleva konceptet Jamtli Historieland. Då levandegörs historien tack vare aktörer som spelar i de kulturhistoriska gårdarna på Jamtli.

Dessutom har Jamtli julmarknad och vårmarknad samt nationaldagsfirande den 6 juni i samarbete med Östersunds kommun. Vidare finns Nationalmuseum Jamtli som är en arena för konstupplevelser med måleri, skulptur och design ur Nationalmuseum samlingar.

Hur ser kompetensförsörjningen ut för er på Jamtli?

– Vi har utmaningar inom kompetensförsörjning. Många som jobbar hos oss stannar länge och byter inte jobb efter några år. Vi hade faktiskt en individ som jobbat hela yrkeslivet hos oss. Mycket kunskap försvinner när en sådan individ slutar. Och det är inte alltid enkelt att hitta nya medarbetare att rekrytera eftersom vi befinner oss i Östersund, berättar Pernilla.

Jamtli har ungefär 120 medarbetare och under sommaren blir de mellan 250–300 personer tack vare olika program samt praktik- och ferieplatser.

Pernilla berättar att Jamtli ska var en öppen plats för alla, oavsett varifrån du kommer. Och tack vare ett strukturerat arbetssätt kring introduktion och handledning har de kommit långt i sin process kring mångfald, inkludering och kompetensförsörjning.

Tack vare ett strukturerat arbetssätt kring introduktion och handledning har de kommit långt i sin process kring mångfald, inkludering och kompetensförsörjning.

– Vi vill få in mångfald genom nyanlända, men vi vill också få in mångfald i museiverksamheten. Det är viktigt att vi alla kan ta del av varandras historia, säger Pernilla.

Som jag förstår har ni utbildat fem bedömare och du är en av dem. Hur tyckte du att bedömarutbildningen var?

– Utbildningen var jätteintressant, tydlig och bra. Det är enkelt att förstå innehållet i modulerna i yrkesprofilerna, förklarar Pernilla.

Jamtli var med och utvecklade innehållet i de nationella yrkesprofilerna för besöksnärings- och kulturarvsbranschen. Men de har inte kunnat börja validera medarbetarna än. Covid-19 och kortidspermitteringar har satt stopp för det.

Jamtli var med och utvecklade innehållet i de nationella yrkesprofilerna för besöksnärings- och kulturarvsbranschen.

Pernilla hoppas de ska komma i gång med valideringen snart, eftersom hon ser stora nyttor med att kartlägga medarbetarnas kompetens.

Vilka tips har du att ge till andra som vill jobba som ni gör med inkluderande kompetensförsörjning?

– Gå in i nya saker och ting med öppna ögon. Se till att medarbetargruppen är tolerant. Och kom ihåg att vi lär oss av varandra; det är inte bara en individ som kommer in i verksamheten som lär sig nya saker, avslutar Pernilla.

Företag: Jamtli

Deltar i projektet:

Använda verktyg:

3 take-aways:

  • Tips: gå in i nya saker med öppna ögon.
  • Validering ger stora nyttor för att kartlägga medarbetarnas kompetens.
  • Det är enkelt att förstå innehållet i modulerna i yrkesprofilerna.

Bonus:

Kontakt mig gärna vid frågor

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Fler case