Matlaget i Gällivare är ett kostbolag som producerar mat till Gällivare kommun och Region Norrbotten. De är lyhörda, vågar prata med olika människor som söker sig till företaget och har ett inkluderande synsätt vid rekrytering.
Varje år producerar Matlaget närmare en miljon portioner, vilket innebär cirka 3 000 portioner per dag. Inriktningen är husmanskost med modern touch som tillagas för skolor, daghem, patienter på sjukhus, sjukhusrestaurang, hemmaboende pensionärer och brukare inom omsorgen i kommunen.
Intervju med Anki Haglund
VD på Matlaget i Gällivare
– Vi är 30 medarbetare med olika bakgrunder och nationaliteter. Jag skulle säga att vi är ett företag som verkligen försöker ta tillvara på allas kompetens och kunskap. För oss är det viktigt att ha ett inkluderande synsätt vid rekrytering, säger Anki.
För oss är det viktigt att ha ett inkluderande synsätt vid rekrytering.
Vidare påpekar Anki hur viktigt det är att alla är trevliga mot varandra och att det inte är ok att ha elaka åsikter på arbetsplatsen. Anki har dessutom varit med och utvecklat projektet Face of Gällivare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är ett samhällsprojekt för inkludering, jämställdhet, mångfald och attitydförändring i Gällivare kommun.
– Jag upplever att Matlaget är en attraktiv arbetsgivare, vilket gör att vi har lätt att hitta nya medarbetare, men kanske inte alltid med den kompetensen som vi söker. En period hade vi en stor tillströmning av nya medarbetare från restauranger i staden. De uppskattade fasta arbetstider, att jobbet var måndag till fredag och att de kunde planera sin semester, berättar Anki.
Hur fungerar inkluderande rekrytering på riktigt? Det är väl inte välgörenhet?
– Bra att du frågar precis så. Nej, inkluderande rekrytering är inte välgörenhet. Men vi har haft en stor tröskel att gå över för att hamna där vi är i dag med synsättet och förhållningssättet kring inkludering, menar Anki.
Inkluderande rekrytering är inte välgörenhet. Men vi har haft en stor tröskel att gå över för att hamna där vi är i dag med synsättet och förhållningssättet kring inkludering.
Tidigare var många nya medarbetare som kom in via anställningsstöd bittra, besvikna och oengagerade. De upplevde att de hade en stämpel på sig och Anki förstod inte varför till en början. Men det visade sig att de trodde att ”när stödet tar slut tar anställningen också slut” och att Matlaget skulle strunta i dem sen. Det kanske var tidigare erfarenheter som låg och gnagde där.
– Då började vi bli mer tydliga med vår attityd. Vi förklarade att Matlaget satsade massor av tid, kraft och pengar för att du ska bli en ny medarbetare och en i gänget, vare sig det handlade om anställningsstöd eller inte. Vi förklarade att det kommer ta tid men om du och vi trivs med varandra är vår tanke att du ska bli kvar hos oss längre än de månaderna som anställningsstöd är för. Det började göra susen och de förstod sitt värde för bolaget, säger Anki.
Matlaget hade påbörjat ett “inskolningsprogram” för nya medarbetare som de kallade Matlagningsprogrammet. Där hade de täta avstämningar med de nya medarbetarna som dessutom fick en handledare. En del av programmet var avstämningar och samtal med de nya medarbetarna där Matlaget frågade om de trivdes och ville vara kvar.
Om någon inte ville vara kvar redan i ett tidigt skede föreslog Anki att de skulle bryta direkt; det kändes onödigt att någon var kvar på Matlaget om hen inte ville det, att hen bara gick där för bidragets skull. Det var som en milstolpe för då vände allt.
– Många frågade om de inte kunde få gå var en vecka och känna efter lite till. På så vis blev det mer deras beslut att vara kvar eller inte; de hade ett val. Det ändrade på många attityder, berättar Anki.
Men det har inte alltid fungerat hela vägen, även om individerna velat vara kvar. För någon har inte kunnat hantera alla livsmedel i köket eller velat göra vissa saker. Någon har plockat fram dåliga attityder för att visa sig vara förmer än någon annan. Då har det tagit stopp, för Matlaget har samma regler för alla.
Vad är inkluderande rekrytering för dig?
– Det är att våga ta samtalet med den som söker sig till företaget och vara lyhörd från början. Det handlar också om att berätta och förklara vad som gäller. Det finns så många guldkorn och det är inte bra med samma sorts människor; olikheter är viktiga och ger oss mycket mera i vardagen än man anar, menar Anki.
Matlaget har arbetat aktivt med ett inkluderande förhållningssätt och lyckats bra med det. På företaget är alla lika viktiga; det spelar ingen roll vad de har med sig i bagaget eller var de kommer ifrån.
– Vi har haft en lång resa med inkludering på Matlaget och vi måste se till att arbetet vi lagt ner fortsätter leva. Det är viktigt att vara snabb och stoppa om något är fel, annars går det snabbt utför, menar Anki.
Vi har haft en lång resa med inkludering på Matlaget och vi måste se till att arbetet vi lagt ner fortsätter leva.
Matlaget har haft en del pensionsavgångar. När en medarbetare slutar har de alltid ett samtal med Anki.
– Något som varit genomgående från de som slutat är att de vill säga ”tack för allt som jag fått vara med om”. Många tycker det har varit en positiv resa där de gått från att vara skeptiska i början, och inte vågat gå ur sin comfort zone, till att inse att vi är en inkluderande arbetsplats där alla ska vara med, berättar Anki.
En del i förklaringen finns i att Matlaget är generösa mot sina medarbetare. Ledningen har alltid bjudit på sig själva, funnits med och ställt upp. De har kunnat göra resor och studiebesök med god mat och upplevelser som många inte kommer i närheten av i vanliga fall. Sådana saker bygger gemenskap och svetsar samman gänget till de trygga medarbetarna som de är i dag på Matlaget.
– Vi är Matlaget, säger Anki.
Inkludering och en bra företagskultur
2017 vann Matlaget KFS:s pris för bästa bolag inom affärsmässig samhällsnytta. Juryns motivering var: ”Matlaget har med nytänkande, engagemang och systematiskt arbete lyckats vända en negativ trend och skapa en välfungerande arbetsplats med en tydlig hållbarhetsprofil”.
– Det var otroligt kul att vinna och vi var så stolta, säger Anki.
Dessutom har kulturundersökning gjorts hos Matlaget och i mottagarköken som drivs av kommunen. Resultatet visade tydligt att medarbetarna på Matlaget var trygga i sin sysselsättning. De trivdes på sitt jobb och de kände sig inkluderande.
Det var tydligt att medarbetarna på Matlaget var trygga i sin sysselsättning. De trivdes på sitt jobb och de kände sig inkluderande.
Anki menar att även Sobonas handledarutbildning bidragit till att Matlaget är mer inkluderande.
– Hittills har ett tiotal medarbetare gått Sobonas handledarutbildning. I början var de skeptiska till den. Men sen ville två gå och då vände det. De kom tillbaka från första träffen i Luleå och var så positiva. Detta gjorde att Sobona kom upp och genomförde en egen utbildning för oss hösten 2019. Utbildningen kom precis i rätt tid, berättar Anki.
Anki menar att handledarutbildningen är kanon. Fler och fler vill gå den och de har nästan fått stoppa hur många som ska få gå. Handledarutbildningen har tagits emot väldigt positivt av alla medarbetare. De som inte har gått den än säger att de vill göra det sen, när det är deras tur.
– Vi ser vilket lyft det varit för hela företaget och individerna som gått utbildningen. Vi höjde deras löner direkt efter att de genomgått handledarutbildningen för att markera att detta är något som vi tror på och står bakom. Det här är viktigt för företaget. Och det har gett dem en pondus. Dessutom är det jättekul att de tar så väl hand om nya medarbetare, säger Anki.
Framöver kanske det kommer ske en kostomläggning i Gällivare, vilket betyder att Matlaget kan slås ihop med kommunköket.
Hur ser du på framtiden för Matlaget?
– Jag ser positivt på framtiden för Matlaget. Om vi får fortsätta jobba med vår inkluderande inställning och vår attityd kommer det gå jättebra. Vi får se om kostomläggningen blir av och om vi blir ett enda stort bolag. Om det blir så tror jag vi är trygga och har pondus att göra något riktigt bra av det. Jag tror våra handledare och medarbetare kommer stå längst fram och ta hand om andra som vill följa med på den nya resan, avslutar Anki.
Företag: Matlaget i Gällivare
Använda verktyg:
3 take-aways:
- Det är viktigt att ha ett inkluderande synsätt vid rekrytering.
- Alla är lika viktiga i verksamheten, oavsett vad de har med sig i bagaget.
- Matlagningsprogrammet var en milstolpe.