Projektet är sprunget ur Energiuppropet och lyfter vikten av att tänka annorlunda och bredare vid kompetensförsörjning. Syftet med projektet är att skapa en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad väg in i arbete inom energibranschen.
Verksamheterna bland Sobonas medlemsföretag bedrivs inom produktion och distribution av energi och kan delas in i följande underkategorier: nät, elproduktion, fiber, fjärrvärme och näthandel.
Energibranschen är en av Sobonas största branscher och innefattar ungefär 250 bolag.
Från och med 2023 drivs branschvalideringsmodellen genom kompetenskansliet. Energi har en egen valideringsmodell.
Nio nationella yrkesprofiler
Dessa nio yrkesprofiler är utvecklade:
Under 2020–2024 har fokus varit på att erbjuda anpassning av framtaget material för att möjliggöra validering på arbetsplatsnivå.
Vidare har bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar för validering på arbetsplatsnivå utvecklats. De första bedömarna har utbildats inom ramen för OCN-metoden för att kunna starta upp validering på sina företag.
Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Energi.
Utveckling av gemensam modell
Under 2022 har Sobona tillsammans med Kommunal och Seko med delfinansiering av Myndigheten av yrkeshögskolan att kvalitetssäkrat och förberett ansökningar till SeQF för fem yrkesprofiler, fortsatt utveckling av branschvalideringsmodell samt implementering hos medlemsföretag.
Under våren 2022 har samverkan med Energiföretagen Sverige resulterat i en gemensam nationell valideringsmodell som nu innefattar nio nationella yrkesprofiler.