Sobona har utvecklat en metodik och en systematik för att långsiktigt arbeta med frågor kring inkluderande kompetensförsörjning.
Konferens om Till ett arbete via återvinning
Den 18 november 2020 anordnade Sobona en digital konferens om projektet “Till ett arbete via återvinning”. Under dagen tog deltagare del av lärdomar och insikter samt tips på hur de kan använda dem i sin verksamhet.
Under konferensen pratade vi om strategisk kompetensförsörjning, best practise och de praktiska verktyg som finns i projektet.
Detta är ett av de häftigaste arbetsmarknadsprojekten i Sverige som är framtaget utifrån branschens behov. Konferensen var kostnadsfri och 100 procent digital.
Jag brinner extra för insteg och språkutveckling. För att skapa bra insteg måste vi veta vad en individ behöver kunna för att bli anställningsbar. Därför har vi utvecklat ett språkstöd och en digital parlör för att stödja handledarskap och validering.
-
Till ett arbete via återvinning 2020 - DUA
-
Till ett arbete via återvinning 2020 - Nordiskt Valideringsforum
-
Till ett arbete via återvinning 2020 - Sobona
-
Till ett arbete via återvinning 2020 - Affärsverken
-
Till ett arbete via återvinning 2020 - Nacka vatten och avfall
-
Till ett arbete via återvinning 2020 - Olga Orrit
Artiklar
Filmer från konferensen
Till ett arbete via återvinning 2020 - Introduktion Willy Silberstein och Per Nordenstam
Per Nordenstam, vd på Sobona, ramar in och sätter tonen för konferensen
Till ett arbete via återvinning 2020 - Lise-Lotte Björkman Averbo, Nacka vatten och avfall
Inkluderingsarbetet ska bli en del av Nacka vatten och avfalls identitet. Den främsta framgångsfaktorn är att skapa förankring i ledningen.
Till ett arbete via återvinning 2020 - Daniel Åslund, Affärsverken i Karlskrona
Affärsverken behövde mer stuns och övergripande företagsidentitet i introduktionen. Därför utvecklade de en ny struktur tillsammans med Sobona.
Till ett arbete via återvinning 2020 - Olga Orrit - Språkutveckling på arbetsplatsen
Olga fick i uppdrag av Sobona att vara med i processen kring att ta fram en ordlista och en språkparlör för återvinning- och avfallsbranschen.
Till ett arbete via återvinning 2020 - DUA -Lokala jobbspår med hjälp av nationella yrkesprofiler
DUA:s arbete handlar om att främja samarbetet mellan kommun och företag för att hjälpa till att etablera unga och nyanlända på arbetsmarknaden.
Till ett arbete via återvinning 2020 - Henrietta Finnborg Bengtson, kom igång med validering
Validering innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av de kunskaper och kompetenser som en individ besitter.
Till ett arbete via återvinning 2020 - Thomas Nylund Vafabmiljö kring implementering av validering
VafabMiljö ska testa den framtagna modellen med femton steg kring implementering av validering.
Till ett arbete via återvinning 2020 - Avslutning Conny Larsson och Thomas Nylund
Conny och Thomas diskuterar hur man kan komma igång och implementera validering i verksamheten.
Projektägare
Referenspartners
Partner
Härnösand Energi & Miljö vill avspegla samhället och ökar mångfalden genom praktikplatser
Härnösand Energi & Miljö vill avspegla samhället och ökar mångfalden genom praktikplatser. De har börjat med validering i liten skala och ska genomföra Sobonas handledarutbildning framöver.
Sobonas språkparlör
Språkparlören är ett stöd och ett verktyg som underlättar för kommunikation på arbetsplatsen. Den bidrar också till språkutveckling för individer som inte har svenska som modersmål.
Till ett arbete via återvinning - om projektet
Till ett arbete via återvinning är ett projekt med syfte att skapa enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrade vägar till arbete. Det går faktiskt att lösa både kompetensbristen och utanförskapet samtidigt.
Vakin - Med mod att rekrytera för framtiden
Det finns mycket kompetens, kunskap, vilja och lust hos många individer som inte kan prata svenska. På Vakin breddar språkutveckling rekryteringen, vilket ger synergieffekter. Språkbarriären kan tas bort och handledarna är oerhört viktiga för att göra det.
Renovas jobbspår - Deltagare och handledare
Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att bada i språket på en praktik. Kombination mellan teori och praktik tillsammans med handledare är oslagbar.