Bransch efter bransch upptäcker fördelarna med yrkesprofilering. Nu ska fler personer få papper på vad de kan – och för arbetsgivarna innebär det lättare och bättre rekryteringar.
Valideringskonferensen 2019
Det är en livsavgörande fråga för våra företag och verksamheter. Yrkesprofiler och validering gör att vi ser över våra yrkesroller och sätter fingret på vad man behöver kunna och veta.
förbundsdirektör Gästrike återvinnare 2008–2018
Under valideringskonferensen berättade vi mer om återvinningsbranschens nationella valideringsprojekt. Vi fick dessutom lyssna till intressanta föreläsare som gav sin syn på valideringens möjligheter för kompetensförsörjning, attraktivitet och hållbar utveckling.
Den 28 mars 2019 bjöd Sobona tillsammans med Nordiskt Valideringsforum och Gästrike Återvinnare in till en valideringskonferens i Stockholm.
Artiklar och presentationer
-
Attraktivtet, hur lyfta branschen - Vakin 2019
-
Enklare vägar till jobb - Tillväxtverket 2019
-
In upp och vidare - Thomas Nylund 2019
-
Jobbspår inom avfall - Arbetsförmedlingen och Renova 2019
-
Lyft språket på jobbet - Olga Orrit Vård och omsorgscollege 2019
-
Program Valideringskonferensen 28 mars 2019
-
SEQF -Myndigheten för yrkeshögskola 2019
-
Servicegruppen på Nodra - Valideringskonferensen 2019
-
Till ett arbete via återvinning - Sobona och Nordiskt Valideringsforum 2019
-
Yrkesprofilering och validering som verktyg - Nordiskt Valideringsforum 2019
Filmer från dagen
Valideringskonferensen 2019 – Att våga se bortom kompetensbristen
Här kan du se hela Valideringskonferensen 2019 – Att våga se bortom kompetensbristen.
Valideringskonferensen 2019 – Det handlar inte kom kompetensbrist
Validering är ett värdefullt verktyg som hjälper individer att komma in i en verksamhet och vidare i sin utveckling. Det är en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation av vad en person kan.
Valideringskonferensen 2019 – Enklare vägar till jobb och kompetens 2.0
Tillväxtverket jobbar för att stärka företagens konkurrenskraft genom att bland annat samla ihop och sprida kunskap för att öka lärandet. De ser att en brist på arbetskraft är det största hindret för tillväxt.
Valideringskonferensen 2019 – Renovas jobbspår
Renovas jobbspår är ett strukturerat samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Göteborgs stad, ABF Vux, Sobona och Renova. Jobbspåret ska göra 17 deltagare anställningsbara hos Renova 2020.
Valideringskonferensen 2019 – Lyft språket på jobbet
Olga Orrit är språkutvecklare på VO-college och talar fem olika språk. Hon arbetar aktivt för att göra det lättare för såväl arbetsgivare som medarbetare att bryta språkbarriärer. Svenska för invandrare räcker en bit, men inte hela vägen, menar Olga.
Valideringskonferensen 2019 – Mod, ledarskap och hållbar utveckling
Vilken värld vill du leva i? Vilka avtryck vill du göra? Ditt mod, din energi och dina val är avgörande för att göra världen till en lite bättre plats utifrån FN:s globala mål för hållbar utveckling agenda 2030.
Valideringskonferensen 2019 – Omvärldsanalys, en inledning
I en undersökning till Sobonas medlemsföretag säger 93 % av alla som är VD att kompetensförsörjningen är en stor utmaning. En konsekvens är att befintliga medarbetare får jobba mer och att stora projekt inte blir av.
Valideringskonferensen 2019 – SeQF är bryggan mellan arbetsliv och utbildning
SeQF är Sveriges referensram för kvalifikationer. Den är bryggan mellan arbetsliv och utbildning och påvisar resultaten av en utbildning.
Valideringskonferensen 2019 – Servicegruppen på Nodra
Servicegruppen är ett projekt som drivs av Norrköping kommun och Nodra som är ett kommunalt bolag för vatten, avlopp, avfall och bredband. Projektet har gått ut på att rekrytera trainees för att minska arbetslösheten och bidra till kompetensförsörjningen.
Valideringskonferensen 2019 – Vägen till arbete via återvinning, nästa steg
Sobonas projekt kring yrkesprofilering och validering började i juni 2018 och nu har Tillväxtverket gett stöd till november 2020. För medlemsföretagen innebär det bättre och lättare rekryteringar.
Valideringskonferensen 2019 – Värdet av en strukturerad introduktion
Nacka vatten och avfalls vision är att vara Sveriges mest attraktiva arbetsgivare inom sin bransch. Men det finns många utmaningar eftersom alla letar efter arbetskraft och kompetens inom branschen. Strategin blev att utgå från ”fler vägar in”.
Valideringskonferensen 2019 – Yrkesprofilering och validering som verktyg
Yrkesprofilering är ett gemensamt språk som berättar vad en individ behöver kunna för en viss yrkesroll på en arbetsplats. Tack vare SeQF kan kvalifikationerna bli formellt godkända och de kan även jämföras.
Valideringskonferensen 2020
Under dagen lyfts möjligheter till breddad rekrytering utifrån samhällsperspektiv, samverka och konkreta exempel. Missa inte den här viktiga och lärorika dagen som rustar dig i en förändrad värld!