Sara Kralmark hållbarhetsstrateg Kraftringen
  • nyhet
  • Årets Samhällsbärare
  • Hållbarhet
  • Innovation
  • Affärsmässig samhällsnytta
22 april 2024

Samhällsbärarpriset gav medarbetarna ny energi

2023 vann Kraftringen Sobonas Samhällsbärarpris i kategorin hållbarhet för sitt systematiska arbete med hållbarhet och tydliga klimatmål. Priset gav organisationen ny energi att fortsätta arbeta med utveckling av hållbara lösningar.
– Priset gjorde att vi fick bekräftelse på att det vi har gjort har värderats högt, säger Sara Kralmark, hållbarhetsstrateg på Kraftringen.

Juryn för Årets samhällsbärare motiverade att Kraftringen vann priset eftersom företaget:

”anpassat sin affärsmodell i linje med 1,5 gradersmålet och systematiskt arbetar för att hållbarhetsfrågorna ska genomsyra hela verksamheten […] Som leverantör av fossilfria energilösningar, med tydliga klimatmål och engagemang i utbildningsprojekt, inspireras andra att agera för en mer hållbar framtid.”

Sara Kralmark, hållbarhetsstrateg på Kraftringen, berättar hur uppmärksamheten kring priset påverkade organisationen att arbeta framåt.

– För oss är det framför allt en bekräftelse för hela organisationen på att det vi har gjort värderas högt, även rent objektivt. Den bekräftelsen har gett oss energi, glädje och kraft att fortsätta arbeta med alla delar av vårt hållbarhetsarbete, säger hon.

Firade framgångarna

Det var på Sobonadagarna förra året som Kraftringen fick ta hem glaspokalen, som i dag står i en glasmonter i matsalen på kontoret, för sina goda ansträngningars skull. Efter prisutdelningen fick de en hel del reaktioner från kollegorna.

– Vi fick ett helt gäng high fives och det firades med tårta. Många av våra medarbetare kände sig stolta över att vi hade vunnit priset, säger hon.

Hållbarhet är en del av arbetssättet

För Sara Kralmark är hållbarhetsarbetet en självklar del av organisationens mål och syfte.

– I hela Kraftringen, som ägs av fyra kommuner som redan i ägardirektivet angett att vi ska bidra till samhällets klimatomställning, är hållbarhets- och innovationsarbetet en del av vår vardag och därmed av vår identitet, kultur och arbetssätt. Att vi har vunnit det här priset är självklart starkt att ha i ryggen för oss och stärker oss i att jobba vidare i samma anda, varje dag, säger hon.

Därmed har priset blivit ett kvitto för Kraftringen att de är på rätt väg i utvecklingen av sitt arbete.

– Vi är en samhällsbärare eftersom vi levererar hållbar energi. I den här branschen handlar det mycket om att kunna leverera klimatsmart och miljövänlig energi, med hög leveranssäkerhet. Det innebär bland annat att vi både måste ha robusta elnät och jobba med flexibilitet – så att vi kan lyckas elektrifiera samhället på sikt, säger hon.

Fler samhällsnyttiga projekt

Nu är Kraftringen igång med nya projekt som ska bidra till samhällsnytta.

– Vi arbetar just nu exempelvis med styrning och optimering av energianvändning och -produktion tillsammans med kunder och parters. Vi vill hitta samarbeten som gör att vi kan lyckas med vårt hållbarhetsarbete och på sätt skapa ett energisystem som är i balans, säger hon.

 

Vill du också ha chansen att vinna priset Årets samhällsbärare? Nu har du chans att nominera en ledare, en medarbetare eller ett team, projekt eller del av verksamheten. Sista chansen att nominera är 22 april 2024.

Fakta Kraftringen

Kraftringen ägs av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. Kommunernas ägande sker via holdingbolaget Kraftringen AB som i sin tur äger Kraftringen Energi AB där den operativa verksamheten drivs och organiseras.

De erbjuder lösningar inom el, värme, kyla, gas, fiber, entreprenad och andra energirelaterade tjänster.

Kraftringen Energi AB har tre helägda dotterbolag: Kraftringen Fiber AB, Kraftringen Nät AB och Kraftringen Service AB. Utöver detta finns tre delägda bolag: Billinge Energi AB, Skånska Energi AB samt Modity Energy Trading AB.

Kraftringen har 280 000 energikunder (avtal) och cirka 600 medarbetare.

 

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 22 april, 2024 | Senast uppdaterad: 22 april, 2024

Relaterat innehåll