- Start
- Arbetsgivarguiden
- Arbetstid och ersättningar
Arbetstid och ersättningar
Du som arbetsgivare leder och fördelar arbetet i verksamheten vilket innebär att det är du som förfogar över arbetstidsförläggningen inom vissa givna ramar. Arbetstider och scheman kan förändras om det behövs.
%20shutterstock_1707947146.jpg)
Det innebär att du just nu har tillgång till väldigt lite av all information som finns i Arbetsgivarguiden.
- Ändringar i dygnsvila
-
Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner, regioner samt Sobonaföretag som tillämpar HÖK/AB ska ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.
- Arbetstid
-
Du som arbetsgivare leder och fördelar arbetet i , vilket innebär att det är du som förfogar över arbetstidsförläggningen inom vissa givna ramar. Arbetstider och scheman kan förändras om det behövs. Du som arbetsgivare ansvarar för att lag och kollektivavtal tillämpas korrekt.
- Ordinarie arbetstid
-
För heltidsanställd är den ordinarie arbetstiden i genomsnitt 40 timmar per helgfri vecka.
- Jour och beredskapstid
-
Jourtid kan förläggas om högst 50 timmar per anställd och kalendermånad, alternativt 48 timmar per period om 4 veckor om inte lokalt kollektivavtal träffas med ett högre jouruttag.
- Sommararbetstid
-
Läs mer om sommarbetstid och säsongsanpassad arbetstid.
- Beräkning av arbetstid vid övergång till vintertid/sommartid
-
Vid övergång från sommar till vintertid och vice versa behöver arbetsgivaren hantera den extra timme som uppkommer eller saknas.
- Förändring av arbetstid och schema
-
Arbetstagare ska normalt få besked om ändrade arbetstider minst 2 veckor i förväg. Vid oenighet kan frågan tas upp till överläggning, vilken ska begäras av arbetstagarorganisationen inom 10 dagar.
- Övertid och mertid
-
Övertid eller mertid kan beordras när behov uppstår. Finns ett behov i verksamheten är övertiden inte frivillig. Detta gäller även om bemanningen löser sig genom att en arbetstagare tackar ja till övertidsarbete.
- Nödfallsövertid
-
Arbetsgivaren kan ta ut nödfallsövertid enligt 9 § i arbetstidslagen. För att arbete ska räknas som nödfallsövertid ska det vara fråga om en natur- eller olyckshändelse eller annan liknande omständighet, som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren och som har vållat avbrott i verksamheten eller medfört överhängande fara för sådant avbrott eller för skada på liv, hälsa eller egendom.
- Anteckningar om övertid och mertid
-
Arbetsgivaren ska föra anteckningar om övertid och mertid. Hur anteckningarna ska föras framgår av en föreskrift utfärdad av Arbetsmiljöverket, AFS 1982:17 samt ändringsföreskrift AFS 2000:9.
- Flexibel arbetstid
-
Det finns två sätt att införa flexibel arbetstid.
- Viloregler
-
Här kan du läsa mer om viloregler.
- Nationaldagen 6 juni
-
Du som arbetsgivare leder och fördelar arbetet i verksamheten vilket innebär att det är du som förfogar över arbetstidsförläggningen inom vissa givna ramar. Arbetstider och scheman kan förändras om det behövs. Du som arbetsgivare ansvarar för att lag och kollektivavtal tillämpas korrekt.
- Arbetstidsförkortning
-
I vissa branschöverenskommelser (BÖK) finns en förmån i form av arbetstidsförkortning (ATK), eller utrymme för arbetstidsåtgärder som det benämns i kollektivavtalet.
- Ersättning för obekväm arbetstid
-
När du som arbetsgivare förlägger arbetstid på obekväma tider är du skyldig att ersätta arbetstagaren för obekväm arbetstid.
- Ersättning för förskjuten arbetstid
-
Arbetsgivaren kan besluta om tillfälliga schemaförändringar, t ex genom att tidigare- eller senarelägga arbetstiden och/eller genomföra byte av arbetstagarens fridagar. Detta kallas för förskjuten arbetstid.
- Ersättning vid övertidsarbete
-
När arbetsgivaren beordrar en arbetstagare att arbeta övertid medförs skyldighet att betala övertidsersättning. Ersättning vid övertidsarbete regleras i kollektivavtalet.
- Ersättning vid jour
-
När arbetsgivaren beordrar arbetstagaren jour medförs skyldighet att betala ersättning.
- Ersättning vid beredskap
-
När arbetsgivaren beordrar arbetstagaren beredskap har arbetstagaren rätt till beredskapsersättning. Ersättningens storlek baseras på arbetstagarens lön.
- Ersättning vid resor
-
När ni som arbetsgivare har arbetstagare som reser i samband med arbete är det viktigt att ni i förväg har kommit överens och tydliggjort vilka villkor som gäller, t ex. när arbetstiden är förlagd.
- Ersättning under utbildning
-
När ni som arbetsgivare vill att en arbetstagare ska delta i utbildning, kurser, konferenser eller liknande ska ni betala lön till arbetstagaren precis som vanligt.
- Storhelgstillägg
-
Här kan du ta del av storhelgstilläggen som gäller utifrån era kollektivavtal.
Vår servicetelefon
Exklusivt för dig som är medlem hos oss!Öppen mån-fre, kl. 09.00-12.0008-452 75 20