Till ett arbete via återvinning

Vamas har börjat validera sina medarbetare och det är enklare än de trodde

När chefen för återvinningstjänster Josefine Lissbol gick bedömarutbildningen via Nordiskt Valideringsforum föll allt på plats. Hon förstod hur enkelt det är att använda Sobonas verktyg och delta i projektet Till ett arbete via återvinning. Verktygen ger resultat och det är bara att börja!

Vatten och Avfall i Malung-Sälen AB (Vamas) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett helägt kommunalt bolag i Malung. De samlar in hushållsavfall, renar spillvatten och levererar dricksvatten i kommunen.

En fast befolkning på 10 000 personer och en vinterturism med 100 000 gäster ger en spännande och intressant utmaning. För det är inte alltid en gäst har samma beteende på sin semester som hemma.

Lösa kompetensutmaningen med befintliga medarbetare

Det finns till exempel inte en lika stor vilja att sortera sina sopor på semestern. Det innebär att mycket avfall som skulle kunna återvinnas i stället går till förbränning.

Säsongsvariationen leder till att reningsverken har en hög belastning under vintern och en låg belastning under sommaren.

Vamas försöker lösa kompetensutmaningen med befintliga medarbetare i största möjliga utsträckning och tar sällan in säsongsanställda.

Vamas försöker lösa kompetensutmaningen med befintliga medarbetare i största möjliga utsträckning.

Intervju med Josefine Lissbol

Chef för återvinningstjänster på Vamas

Josefine har gått Sobonas bedömarutbildning och insåg att det är enkelt att gå med i projektet Till ett arbete via återvinning och använda Sobonas verktyg.

Hur kom det sig att ni gick med i projektet och började använda Sobonas verktyg?

– Det var vår VD som bestämde att vi skulle gå med och jag tycker det är toppen. Sobona hjälper oss med frågor som vi har utifrån ett arbetsgivarperspektiv. Vi får mycket stöd och hjälp med att tolka regler som handlar om aktiebolag, hur vi ska göra i situationer kring anställningar och hur vi ska skapa scheman när det är röda dagar, berättar Josefine.

Josefine menar att det är viktigt att avsätta tid när man går med i ett projekt som ”Till ett arbete via återvinning” och använda Sobonas verktyg.

Från början skickade hon sina medarbetare på utbildning, men inte sig själv. Hon insåg dock ganska snabbt att hon borde gå bedömarutbildningen själv.

– När jag gick bedömarutbildningen förstod jag nyttan och hur allt hänger ihop. Innan hade jag bara lyssnat på andra och det lät komplicerat, men det är faktiskt enkelt, menar Josefine.

När jag gick bedömarutbildningen förstod jag nyttan och hur allt hänger ihop.

Vamas har validerat två medarbetare

Vamas har validerat två av sju återvinningsmedarbetare. Josefine testar sig fram för att se hur det fungerar. Framöver planerar hon att skicka driftledare på bedömarutbildning, så fler kan validera och förstå nyttan.

– Både bedömarutbildning och validering tar tid, men det är samtidigt viktigt att göra det. Hos oss på Vamas är det prioriterat. Det är bra att sprida ut projektet på fler i organisationen så inte bara en person går en utbildning eller valideras. Det ska genomsyra hela företaget, säger Josefine.

Ni har också gjort ett lokalt jobbspår förut. Berätta mer om det.

– Ja, det stämmer! Khayala Aghakishiyeva är miljöingenjör och hon blev anställd via ett lokalt jobbspår. Nu har hon jobbat här i drygt ett år och det fungerar jättebra, säger Josefine.

Khayala Aghakishiyeva är miljöingenjör och hon blev anställd via ett lokalt jobbspår.

Khayala har lärt sig språket och det som krävs i rollen som miljöingenjör. Hon tycker det är ett viktigt och roligt jobb. Dessutom uppskattar hon kollegorna på Vamas.

Khayala brukar säga att det känns som "ett framtidens jobb”, eftersom hon är med och värnar om ekosystemen så kommande generationerna har ett jordklot att leva på.

På tal om framtiden, hur ser du på det framtida samarbetet med Sobona?

– Jag är väldigt nöjd med samarbetet eftersom Sobona stöttar upp vår HR-avdelning mycket. Jag ser verkligen att samarbetet kommer fortsätta. Och om jag ska säga en sak till någon som går i startgroparna och vill gå med i projektet eller använda Sobonas verktyg så är det: “Försök att vara open-minded i början, det låter mer komplicerat än vad det är. Sobonas verktyg är enkla att jobba med och de ger resultat”, berättar Josefine.

Försök att vara open-minded i början, det låter mer komplicerat än vad det är. Sobonas verktyg är enkla att jobba med och de ger resultat.

Josefine påpekar att hon alltid får svar på sina frågor när hon kontaktar Sobona. Hon hoppas att fler företag i branschen väljer att gå med i projektet Till ett arbete via återvinning, för det är ett bra projekt för hela branschen.

Dessutom tror Josefine att de flesta som behöver arbeta med sin kompetensförsörjning kan använda valideringsverktyget. Om det känns för stort att tänka långsiktig strategisk kompetensförsörjning går det att börja validera de befintliga medarbetarna.

– Använd verktyget validering i introduktionen. Det kommer ge en enklare och tydligare start för den nya medarbetaren. Jag tycker personligen att alla borde valideras och vi kommer utveckla arbetet med validering på Vamas, säger Josefine.

Vamas planerar även för att några medarbetare ska gå Sobonas handledarutbildning framöver.

En sista fråga: Har du några konkreta tips till den som vill göra ett liknande projekt och använda Sobonas utbildning?

– Börja med att gå bedömarutbildningen. När jag gick den förstod jag nyttan av projektet och Sobonas verktyg, men också hur allt hänger ihop. Allt föll på plats och blev klarare. Allt är faktiskt ganska enkelt, precis som namnet Enklare väg syftar på, avslutar Josefine.

Allt är faktiskt ganska enkelt, precis som namnet Enklare väg syftar på.

Företag: Vamas AB

Deltar i projekt:

Använda verktyg:

3 take-aways:

  • Bedömarutbildningen visar på nyttan och hur allt hänger ihop.
  • Validering ger en enklare och tydligare start i introduktionen.
  • Var open-minded i början, det låter mer komplicerat än vad det är.

Bonus:

Kontakta mig gärna vid frågor

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Fler case