Per Nordenstam
  • nyhet
  • Ekonomi
  • Kommunala företag
  • Opinion
  • Per Nordenstam
  • Ägarstyrning
03 april 2024

Intervju: Sobona varnar - Riskfyllt att sälja kommunala bolag för snabba pengar

Per Nordenstam, vd, Sobona, intervjuas i Dagens Samhälle med anledning av en undersökning genomförd bland Sobonas medlemmar som visar att många politiker diskuterar stora verksamhetsförändringar i de kommunala bolagen.

Sobona varnar kommunpolitiker för att sälja ut bolag med syftet att klara av akuta ekonomiska problem. ”Det kan klia i fingrarna att sälja ut kommunala bolag för att snabbt få loss stora pengar”, säger Sobonas vd Per Nordenstam.

Tre av tio svarande uppger att deras ägare diskuterar stora verksamhetsförändringar. Det kan handla om att bolaget ska säljas eller läggas ned, att verksamheten ska slussas över till kommunens förvaltning eller andra förändringar på koncernnivå, som till exempel att moderbolaget ska upphöra.

– Vi ser överhuvudtaget en ryckighet i organisationsformen kommunala bolag just nu. Dessa processer är ofta kostsamma, skapar stor oro bland personalen och är inte att betrakta som en quick fix.

Han påpekar att utförsäljningar av bolag eller inlemmande av verksamheten i förvaltningen måste vara ordentligt utredda, konsekvenserna analyserade och att det bör råda en bred politisk majoritet för att undvika ryckighet.

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 03 april, 2024 | Senast uppdaterad: 08 april, 2024

Relaterat innehåll