Sökes till Samhällsbärarpriset 2024: Ledare som står kvar när det blåser
Nu är det äntligen dags att nominera en kollega eller medarbetare till kategorin Ledare för Samhällsbärarpriset 2024! Priset som Sobona lanserade 2023, har blivit en succé. I år adderas ledarskap som en egen kategori inom Samhällsbärarpirset. Jurymedlemmen, Karin Gellin, är en av dem som sållar bland de många och viktiga bidragen.
Hej Karin Gellin, vem är du?
– Jag är bland annat ledamot i Sobonas styrelse, men också ordförande för ett av våra branschområden. Till vardags arbetar jag som förbundschef för samordningsförbundet VärNa, som arbetar med finansiell samordning mellan Nacka- och Värmdö kommuner, Region Stockholm, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. I nästan 20 år har jag varit chef och ledare. För mig är att vara en god förebild något av det viktigaste som finns. Det återspeglar sig inte bara i mitt arbete, utan eftersom jag också är mamma och mormor, kan jag konstatera att ett stort mått av ledarskap krävs även i dessa roller, i olika situationer och på olika sätt beroende på ålder och utvecklingsfas, säger hon.
Du har bidragit till att det finns en ny kategori inom Samhällsbärarpriset: ledarskap. Varför det?
– Ledarskap handlar ofta om att hantera olika viljor och regelverk. Det kan vara komplicerat, men det betyder inte att det är omöjligt!, säger hon.
Det finns ju en kategori i Samhällsbärarpriset som hyllar medarbetarna, räcker inte det?
– Om vi ska få en bra verksamhet behöver vi ha driftiga, kunniga och duktiga medarbetare – men vi behöver också ha bra ledare som kan se till att stödja verksamheterna framåt. Därför känns detta som en given kategori på Samhällsbärarpriset.
Vad bidrar du med i juryn till Samhällsbärarpriset?
–Jag hoppas att jag bidrar med min förmåga att tänka otraditionellt om ledarskap och påminner om vilka egenskaper som är bra att ha för en ledare.
Vad letar ni efter för när ni söker i bidragshögen? Vilka egenskaper tittar du på?
– Mod. Det är enligt mig den i särklass viktigaste förmågan hos en ledare. Som jag ser det krävs det ganska mycket av en människa för att visa mod. Det krävs mod för att lyfta fram en annan person än sig själv. Många har svårt för att backa tillbaka och låta andra fronta, eftersom man tror att det viktigt att vara den som syns. Men du ska också ha modet att kliva fram och ta kastvindarna när de blåser. Mod är också att säga ifrån när beslut påverkar verksamheterna negativt. Mod är att ställa krav på dina medarbetare när det krävs. Och så är mod att stå ensam, utan gruppens samtycke. Vi människor vill vara omtyckta och uppskattade. Många har svårt med gränssättning och vill gärna vara kompis och en gänget och det kan bli ett problem för en ledare. Mod är också viktigt för en ledare att ha när man ibland har gjort fel och att man då behöver stå för om du har sagt, gjort eller tänkt fel. Många uppdragsgivare efterlyser modiga chefer, men om chefen i praktiken gör uttryck för avvikande mening, inte minst i offentlig sektor, så kan det ibland straffa sig. Därför är det viktigt att mod finns mod i alla ledarskapsleden. Det vill jag uppmuntra.
Vad tänker du om att det finns ett Samhällsbärarpris?
– När jag var på middagen på Sobonadagarna i år och såg den glädje och som utspelade sig bland de som vann, blev det väldigt uppenbart för mig att det här priset betyder något för alla som får det, samt hur många olika samhällsservicedelar som behövs för att det här samhället ska fungera. Det är viktigt att vi understödjer och uppmuntrar våra medlemmar att kliva fram och visa upp sina kunskaper. Det kan vara ett tvåmansbolag som har något fantastiskt att visa upp som får möjlighet att profilera sig. På samma sätt som någon av våra större medlemmar får lyfta fram en fantastik medarbetare. Det är viktigt at uppmärksamma människorna som arbetar i de här verksamheterna också.
Vilka ska ansöka till att vara en del av Samhällsbärarpriset?
– Alla som känner att de har något att bidra med bör kasta bort Jante och kliva fram och berätta att ”Det här är vi och jag och det här kan vi.” Vi är många andra som andra som gärna vill hylla alla våra samhällshjältar.
Fakta och bakgrund Karin Gellin
Yrke: Förbundschef samordningsförbundet VärNa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som arbetar med finansiell samordning mellan Nacka- och Värmdö kommuner, Region Stockholm, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
CV i korthet: Beteendevetare, mångårig chefserfarenhet från statlig och kommunal verksamhet
Ledarskapsfilosofi: Var modig och skilj på roll och person
Utöver mitt arbete engagerar mig i: Familj, vänner, resor och Svenska Melodifestivalklubben.
Har du några frågor?
Populärt just nu
- 14 augusti 2024
Vd har ordet: Er feedback gör oss bättre
- 06 augusti 2024
Möjlighet att ansöka om stöd för validering av medarbetare
- 02 juli 2024
Förhandlingschefen bloggar: Avtalsrörelsen är över - glad sommar!
- 05 augusti 2024
Robin Teigland: Så skapar du som ledare tillit och utveckling i en föränderlig värld
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden