null
  • nyhet
  • Inkludering och mångfald
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
  • Validering
23 november 2022

Lokala jobbspår är en viktig del i Renovas arbete med kompetensförsörjning

Miljöföretaget Renova startade ett tredje lokalt jobbspår 2022. I jobbspåret skräddarsys utbildning, yrkessvenska och praktik med C-körkort med yrkeskompetensbevis för elva deltagare under 42 veckor (40 skolveckor). Målet är att deltagarna ska bli anställningsbara som sopbilschaufförer. Idag har elva deltagare någon form av anställning i koncernen.

– Vi kan inte längre räkna med att människor har den kompetens som vi behöver; därför är lokala jobbspår en viktig del i Renovas kompetensförsörjning, berättar Elna Hansson, HR-chef på Renova.

Arbetet med Renovas lokala jobbspår är ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, ABF Vux, Göteborgs stad, Nordisk återvinning, Renova och Sobona.

Sobonas sju nationella yrkesprofiler för avfallshantering och återvinning samt verktyg för validering är viktiga delar i det lokala jobbspåret.

– Sobonas jobbspårsmodell är unik eftersom den både stödjer språkutveckling och yrkesinriktade delar, säger Conny Larsson, projektledare på Sobona.

– Modulerna i Sobonas yrkesprofiler erbjuder en uppsjö av material som jag väver in i yrkessvenskan, säger Mats Ljungquist, språklärare på ABF Vux.

– Renova och Nordisk Återvinning är redo att anställa deltagarna när de har den kompetens som krävs för tjänsten, berättar Sofia Westergaard, HR-specialist på Renova.

Om Renova
Renova är ett kommunalt och regionalt bolag som är verksamma inom miljö, avfall, återvinning och insamling. Renova ägs av dessa tio kommuner i Göteborgsregionen: Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungssund, Tjörn och Öckerö.

Vad är lokala jobbspår?
Lokala jobbspår är ett fördjupat samarbete mellan kommun, Arbetsförmedlingen och arbetsgivare där utbildning och praktik skräddarsys för deltagare så de kan söka jobb hos ett företag. Lokala jobbspår är ett sätt att rekrytera annorlunda.

Ofta behövs en kombination av insatser för att individen ska få jobb. Det kan handla om att lära sig ett nytt språk, träna språket på en arbetsplats, få praktisk erfarenhet av det svenska arbetslivet och någon form av utbildning.

Lokala jobbspår handlar om att sätta ihop momenten på ett smart sätt så processen blir effektiv och skapa skapar gemensamma insatser anställningsbarhet, utifrån ett definierat rekryteringsbehov.

Renova motiverar deltagarna genom att gå in med subventionerad anställning tidigt i processen, innan de rent formellt uppfyller samtliga anställningskriterier för en tillsvidareanställning. Detta visar på företages engagemang och är en otrolig motivationsfaktor för deltagarna.

Vidare läsning:

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 23 november, 2022 | Senast uppdaterad: 22 november, 2022

Relaterade nyheter