underskrift med Avtal 2023-logga
  • Nyhet
  • Avtal 2023
31 mars 2023

Branschavtal prolongeras och fortsatta förhandlingar

Förhandlingarna om nya branschöverenskommelser med LO-motparterna i branscherna Besöksnäring och kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och miljö är nu inne i sitt slutskede. Sobonas förhandlingschef John Nilsson kommenterar och svarar på frågor om nuläget.

- Även om förhandlingarna löper på enligt plan återstår ännu några frågor att lösa. Den stora utmaningen är själva löneökningsnivåerna, där vi inväntar märket som sätts av parterna inom industrin (märket sattes den 31 mars, reds. anm. se nyhet om detta publicerad 1 april), säger John Nilsson.

Vad innebär detta för Sobona?
För vår del innebär märket att vi får en nivå att utgå ifrån och vi kommer att fortsätta förhandlingarna med våra motparter under helgen med ambitionen att enas om nya branschöverenskommelser inom kort.

Vad händer med branschöverenskommelserna som löper ut den 31 mars?
Förhandlingarna förs med god förhoppning att komma överens inom en snar framtid, därför har vi enats med motparterna om en prolongering (förlängning) av avtalen tillsvidare under förhandlingarna. Det innebär att vi fortsätter att förhandla och de nu gällande avtalen fortsätter att gälla som tidigare.

Vad innebär det för arbetsgivarna?
För er som arbetsgivare innebär det ingen skillnad mot tidigare utan ni får fortsätta att vänta på att vi har helt klara avtal med LO-parterna innan ni kan gå vidare med årets löneöversyn för dessas medlemmar.

Vad händer kring Huvudöverenskommelser (HÖK) med Kommunal och Läkarna?
Parallellt med förhandlingarna om nya branschöverenskommelser kommer vi även att sätta oss med Kommunal och Läkarna för att föra in nivåerna för löneökning för 2023 i deras Huvudöverenskommelser (HÖK). För Kommunals del kommer det sannolikt också att innebära att lägstalönerna justeras. Även gällande dessa överenskommelser siktar vi på att nå fram inom den närmaste veckan.

Mer information om avtalsrörelsen 2023 finns här: sobona.se/avtal23

John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 31 mars, 2023 | Senast uppdaterad: 11 augusti, 2023

Relaterat innehåll