null
  • pressmeddelande
  • Kollektivavtal
  • Avtal 2023
21 april 2023

Nya branschöverenskommelser med Transport för Sobonas branscher Flygplatser och Vatten och miljö

Nya Branschöverenskommelser (BÖK) för branscherna Flygplatser och Vatten och miljö har träffats mellan Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation och Svenska Transportarbetareförbundet. Överenskommelserna innebär tvååriga avtal som gäller från och med den 1 april 2023 till och med 31 mars 2025. Avtalen omfattar cirka 110 medlemsföretag i Sobona.

- Vi är glada att vi lyckats med långsiktiga överenskommelser med villkor som tar medlemsföretagen in i framtiden, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.

Medlemsföretagen inom bransch Vatten och miljö och Flygplatser är drivande i omställningen till ett hållbart samhälle och utgör navet i ett välfungerande samhälle med goda kommunikationer.

- Arbetsgivarna inom bransch Vatten och miljö och Flygplatser behöver verksamhetsanpassade och långsiktiga kollektivavtal med möjligheter till lokala anpassningar. Som attraktiva arbetsgivare med moderna branschavtal på plats kan de fokusera på sitt uppdrag och utveckla sina verksamheter för ett långsiktigt hållbart samhälle, säger Agnes Gradstock, biträdande förhandlingschef på Sobona.

Mer om avtalet:

  • Överenskommelserna med Transport ger en avtalsperiod om två år som gäller från och med den 1 april 2023 till och med den 31 mars 2025.
  • Överenskommelsen med Allmän kommunal verksamhet och AkademikerAlliansen är fyraårig och gäller från och med den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2024.
  • Löneökningar under avtalsperioden sker i nivå med Industrimärket, det vill säga 4.1% 2023 och 3,3% 2024.
  • Vid löneöversyn 1 april 2024 är den lägsta månadslönen som används vid beräkningen av utrymmet 28 211 kr.

Mer information för dig som är medlem i Sobona:

Om avtal 2023

Under vårens avtalsrörelse har lön- och villkorsavtal som tecknats i fem av Sobonas branscher omförhandlats: Energi, Besöksnäring- och kulturarv, Fastigheter, Flygplatser och Vatten och miljö. För bransch Trafik löper avtalsperioden ut med samtliga motparter den 30 september.

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 21 april, 2023 | Senast uppdaterad: 21 april, 2023

Relaterade nyheter