underskrift med Avtal 2023-logga
  • Nyhet
  • Avtal 2023
  • Kollektivavtal
01 april 2023

Märket klart – förhandlingarna går in i slutfasen

Igår den 31 mars enades parterna på industrin om nya avtal för de kommande två åren. Avtalen innebär en kraftig ökning av löneökningstakten jämfört med tidigare år. När det gäller löneökningar har parterna enats enligt nedan.

För 2023 gäller att:

  • Utrymme för löneökningar 4,1 %
  • Lägstalönerna höjs med 1 350 kr.

För 2024 gäller att:

  • Utrymme för löneökningar 3,3 %
  • Löner under 28 211 kr ska dock generera till utrymme som om de tjänade 28 211
  • Lägstalönerna höjs på samma sätt som övriga löner.

Avtalet med Metall innehåller också individgarantier på en stor del av löneutrymmet. För Sobonas del innebär detta att vi har en nivå att utgå ifrån och vi fortsätter förhandlingarna om nya Branschöverenskommelser med våra motparter under helgen med ambitionen att enas om nya avtal inom den närmaste veckan. Parallellt med förhandlingarna om nya branschöverenskommelser kommer vi även att sätta oss med Kommunal och Läkarna för att föra in nivåerna för löneökning för 2023 i deras Huvudöverenskommelser (HÖK). För Kommunals del kommer det sannolikt också att innebära att lägstalönerna justeras. Även gällande dessa överenskommelser siktar vi på att nå fram inom den närmaste veckan.

För mer information om avtalsrörelsen 2023 se Sobonas avtalswebb på sobona.se/avtal2023.

John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 01 april, 2023 | Senast uppdaterad: 11 augusti, 2023

Relaterat innehåll