• nyhet
  • Avtal 2024
  • Varsel och konflikt
  • Hälsa, vård och omsorg
06 maj 2024

Vårdförbundet trappar upp konflikten

Vårdförbundet varslar om ytterligare stridsåtgärder. Därmed riskerar de negativa konsekvenserna för patienter och invånare att eskalera. SKR och Sobona vill återuppta förhandlingarna.

Idag den 6 maj har Vårdförbundet lämnat ett varsel om stridsåtgärder riktat mot 29 kommuner. Stridsåtgärderna omfattar omkring 5 000 anställda inom kommunal hälso- och sjukvård och träder i kraft den 20 maj kl 16.00.

Det nya varslet omfattar än så länge ingen av Sobonas medlemmar.

− SKR och Sobona har sedan det första konfliktvarslet vid upprepade tillfällen försökt återuppta förhandlingarna, men Vårdförbundet har inte velat förhandla ett nytt avtal med oss. Att i det läget, utan att ens försöka förhandla, välja att trappa upp konflikten är förvånande, säger Ulf Olsson, ordförande Sobonas föreningsstyrelse och förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Hälso- och sjukvården har hittills fungerat relativt väl. Regioner och vårdbolag har stor vana vid att varje dag göra nödvändiga prioriteringar utifrån vårdbehov. När Vårdförbundet nu väljer att utöka sina konfliktåtgärder med blockad mot övertid, mertid och nyanställningar även mot kommunerna finns det anledning att vara bekymrad.

− Vårdförbundets stridsåtgärder riktas mot 29 av de största kommunerna i landet. Om varslet träder i kraft kommer det att innebära negativa konsekvenser för patienter, brukare och anhöriga som har behov av hemsjukvård och vård på särskilda boenden, säger Sten Nordin, vice ordförande Sobonas föreningsstyrelse och förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Sobona och SKR är angelägna om att Vårdförbundet så snart som möjligt väljer att återuppta förhandlingarna om ett nytt avtal.
− Det är olyckligt om Vårdförbundets höga tonläge och upptrappade varsel står i vägen för konstruktiva förhandlingar. Vår dörr står öppen för att tillsammans hitta lösningar. Vår ambition är att så snart som möjligt nå fram till ett nytt avtal med Vårdförbundet, säger Ulf Olsson.

Fakta

Vårdförbundets varsel om stridsåtgärder omfattar följande 29 kommuner:

Borlänge kommun
Borås kommun
Eskilstuna kommun
Falu kommun
Göteborgs kommun
Halmstads kommun
Helsingborgs kommun
Jönköpings kommun
Kalmar kommun
Karlskrona kommun
Karlstads kommun
Kristianstads kommun
Linköpings kommun
Luleå kommun
Lunds kommun
Malmö kommun
Norrköpings kommun
Partille kommun
Skellefteå kommun
Stockholms kommun
Sundsvalls kommun
Södertälje kommun
Trollhättans kommun
Umeå kommun
Uppsala kommun
Västerås kommun
Växjö kommun
Örebro kommun
Östersunds kommun

Läs mer:

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 06 maj, 2024 | Senast uppdaterad: 06 maj, 2024

Relaterat innehåll