Så här klassificerar du befattningar
Från och med hösten 2024 ska alla Sobonas medlemmar rapportera in lönestatistik. Systemet för att klassificera yrken heter Arbetsidentifikation, kallat AID.
Insamling för 2024 sker för september månad och sista dag för inrapportering är den 22 november. Mer information om hur du rapporterar in din statistik hittar du här. Du som arbetsgivare ska samverka med fackliga organisationer när du klassificerar tjänsterna.
Förteckning på alla AID-koder (inklusive kompletterande BÖK-AID-etiketter) Pdf, 382.6 kB.
Så här fungerar klassificering i AID
AID-etiketter
Samtliga anställda ska ha en etikett.
AID är uppbyggt genom en 6-siffrig AID-etikett för yrken samt en eventuell ansvarskod för chefer, begränsat ledningsansvariga eller funktionsansvariga.
Du ska välja den 6-siffriga AID-etikett som ligger närmast de arbetsuppgifter medarbetaren har. Om du har en medarbetare som har arbetsuppgifter som passar in på flera olika AID-etiketter ska du välja den AID-etikett som bäst motsvarar de arbetsuppgifter som medarbetaren till största delen utför.
Till stöd finns exempeltitlar, men tänk på att det är arbetsuppgifterna som i första hand styr vilken kod som är lämplig. Klassificeringen styrs därmed inte av den anställdes utbildning eller titel.
Ledningspersonal
Ledningspersonal delas in i grupperna:
- Renodlad ledningspersonal
- Ledningspersonal i det löpande arbetet
Med renodlad ledningspersonal menas att själva uppdraget är att vara ledningspersonal. Medarbetaren deltar därmed som regel inte i det löpande arbetet. Renodlad ledningspersonal ska kodas med etikett under huvudområdet “Ledningsarbete” (etikett 101010 – 109090) och ansvarsnivå A, B, C eller L.
För ledningspersonal i det löpande arbetet är det uttalat i uppdraget att delta i det löpande arbetet. Ledningspersonal i löpande arbete ska kodas med etikett inom övriga huvudområden (etikett 151010 – 659090) utifrån innehållet i arbetet och ansvarsnivå B, C eller L.
Ansvarskoder
Förutom en 6-siffrig AID-etikett finns också kompletterande ansvarskoder som ska användas när de är tillämpliga.
- Chefer med tre ansvarsområden, det vill säga budget-, personal- och verksamhetsansvar ska också ha en tilläggskod A, B eller C beroende på vilken chefsnivå medarbetaren innehar.
- Medarbetare med ett eller två områden enligt ovan har ett så kallad begränsat ledningsansvar och ska då ha tilläggskod L.
- Medarbetare med funktionsansvar, det vill säga medarbetare med ett uttalat, övergripande funktions-, specialist- och/eller ämnesansvar, ska ha tilläggskod F. Funktionsansvariga medarbetare har inget formellt ansvar för ekonomi, verksamhet eller personal men kan ha i uppdrag att samordna en grupp kollegor som arbetar inom funktionen.
Även om medarbetaren endast har ett ledningsansvar eller övrigt ansvar under en mindre del av tiden ska ansvarskod användas.
Ansvarskod A, B eller C för chefer?
- A – chef som är direkt underställd alternativt ansvarig för politisk styrelse eller nämnd. Överställd B- och C-chefer.
- B – mellanchef har både över- och underställda chefer. Kan vara ansvarig inför politisk styrelse eller nämnd. Förekommer endast där också A- och C-chef finns
- C - första linjens chef. Bär det direkta personalansvaret gentemot medarbetare. Underställd A- eller B-chef.
Det är alltså fullt möjligt att det endast finns A- och C-chef hos vissa arbetsgivare.
Mer information om hur AID är uppbyggt och hur du kodar finns i en fördjupad handbok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Översättningsnyckel för dig som tidigare använt KFS yrkeskoder
För att underlätta för medlemmar som tidigare kodat befattningar i systemet KFS yrkeskoder har vi tagit fram ett stödmaterial för att översätta tidigare KFS yrkeskoder till AID-etiketter. I stödmaterialet finns alla tidigare KFS yrkeskoder angivna samt vilken kod som istället kan väljas inom ramen för AID. Här finns det ibland två olika koder som kan vara relevanta att använda. Du ska använda den kod som ligger närmast medarbetarens arbetsuppgifter.
För dig som tidigare använt AID-koder
För medlemmar som redan sedan tidigare rapporterat i systemet AID finns nu ett par kompletterande BÖK-AID-etiketter framtagna som ska användas i bolag där det är relevant. Du behöver alltså byta till dessa etiketter om du har yrken där etiketterna passar bättre in på arbetsuppgifterna än den AID-etikett du använt tidigare.
Frågor och svar om hur du klassificerar befattningar
Vårt lönesystem stödjer inte det nya klassificeringssystemet, hur gör jag då?
Kontakta din leverantör för lönesystemet för att säkerställa att systemet kan hantera AID-koder.
Ja, alla medlemmar omfattas av insamlingen av lönestatistik.
Detta görs för att du på ett enkelt sätt ska kunna ta del av branschspecifik lönestatistik som underlättar vid lönebildning och lönesättning. Att alla lämnar in lönestatistik bidrar till en bättre lönestatistik för alla att del av.
Ska alla medarbetare ha en AID-etikett?
Ja, alla medarbetare ska ha en 6-siffrig AID-etikett. Chefer, begränsat ledningsansvariga och funktionsansvariga ska också ha en ansvarskod.
Vilken AID-etikett väljer jag om jag inte tycker att någon passar in på yrket?
Om en medarbetare har flera olika arbetsuppgifter som stämmer in på flera AID-etiketter ska du välja den AID-etikett som till största del beskriver medarbetarens arbetsuppgifter.
Om du inte tycker att någon kod alls passar in på arbetsuppgifterna så kan du kontakta Sobona för vägledning.
Du ska alltid välja den kod som beskriver arbetsuppgifterna bäst. Exempeltitlarna finns för att underlätta kodningen men ibland kan samma titel innebära olika arbetsuppgifter på olika bolag.
Ibland kan det vara svårt att avgöra om arbetet som sådant tillhör huvudområde handläggare eller administratör eftersom arbetsuppgifterna delvis kan vara överlappande. Här blir det särskilt viktigt att utgå från arbetsuppgifter och inte från titel. Om en medarbetare utför arbete som delvis motsvarar administratörsuppgifter och delvis handläggaruppgifter så ska etikett väljas utifrån vilken av kategorierna som medarbetaren utför mestadels av sitt arbete inom.
Administratörer (152010 – 152090) ger administrativt stöd såsom exempelvis registrera handlingar, förbereda ärenden, göra bokningar, ta fram information ur olika databaser och sammanställa material. Arbetsuppgifterna kan också bestå av att utveckla och förbättra administrativa arbetsmetoder och rutiner. Administratörer utför arbetet i stor utsträckning självständigt till exempel utifrån tillämpade riktlinjer, praxis, allmänna anvisningar, blanketter, föreskrifter eller motsvarande.
AID har kompletteras med specifika BÖK-koder för att bättre passa BÖK-branschernas yrken. Du behöver därför kontrollera kodningen och byta kod till BÖK-kod där det finns ett yrke där arbetsuppgifterna stämmer bättre överens med den nya BÖK-koden.