Porträttbild på Anna Lirén, gata i Stockholm i bakgrunden
  • nyhet
  • Ledarskap
19 februari 2024

Blogg: Vikten av att ägna sig åt spänningsreglering

Förmågan att leda är en färskvara. Den kan toppa och den kan dala. Att leda kan vara ett roligt och fint uppdrag såväl som klurigt och svårt och som i sin tur kan leda till spänningar med utslag som stress och press för oss som individer. Därför är det viktigt att ägna oss åt ”spänningsregleringar” av olika slag, skriver Anna Lirén, ansvarig för Kommunala företagens Ledarskapsakademi på Sobona.

Vad det kan vara är ofta högst individuellt som tid för reflektion, träning, vara ute i naturen, nätverkande och så vidare. Det kan även ske på organisatoriskt plan och då handlar det ofta om kulturen och samarbetsförmågan på arbetsplatsen.

Ledarskap i förändring
Vi lever och leder i en tid präglad av stora rörelser och förändringar så som den snabba teknologiska utvecklingen med AI och automatisering, demografiska och ekonomiska förskjutningar och den pågående och viktiga gröna omställningen.

Vi som arbetar med samhällsfrågor, välfärd och infrastruktur upplever alltid att de pågående stora rörelserna återspeglas tillbaka in i våra verksamheter. Utvecklingen går snabbt och det gäller att ”vara på bollen och hänga med i matchen”. Som ledare behöver vi därför drivas av nyfikenhet, mod, uthållighet och systematik i balans med ett experimenterande sinne. Samtidigt är det viktigt att prioritera möjlighet till reflektion, lärande och att sträva efter att ha balans i tillvaron.

Anna Lirén: "Fundera gärna på hur du gör eller kan göra för att spänningsreglera din tillvaro. Och hur du genom ditt ledarskap kan bidra till att främja spänningsreglering i din verksamhet."

På tal om spänningsreglering vill jag slå ett slag för att du ska unna dig eller rekommendera medarbetare att unna sig ledarutveckling på bortaplan tillsammans med andra ledare i liknande kontexter. Jag tror på att det är viktigt att stanna upp ibland och ta sig tid till ny kunskap, inspiration, reflektion och en paus från jobbvardagen på hemmaplan.

Utbildningsmöjligheter med Handelshögskolan i Stockholm
Genom de utbildningar som vi erbjuder inom Kommunala företagens ledarskapsakademi omfamnar vi frågor som rör dessa aspekter; system, komplexitet, omvärld, strategi, finansiella perspektiv, kultur, ledarrollen och människan bakom uppdraget. Vi har skräddarsytt utbildningsprogram för ledare som befinner sig i kontexten kommunala företag. Utbildningarna sker i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm Executive Education Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med fakulteter som är erkänt goda pedagoger och experter inom sina forskningsområden. Utbildningarna sker på Kämpastens kursgård i Sigtuna som erbjuder fina lokaler, god mat i en vacker miljö.

Genom att delta i någon av våra utbildningar får du även tillgång till ett stort nätverk. Du får årliga inbjudningar till kunskapsinjektioner inom aktuella teman genom nätverksträffar, utvecklingsgrupper och andra skräddarsydda insatser.

Årets programstarter

Tillsammans arbetar vi för att våra utbildningar ska hålla hög kvalitet och spegla den tid vi lever i med det möjligheter och utmaningar som det innebär och alltid med ett fokus på ledare i kommunala företag.

Välkommen att höra av dig om du är nyfiken och har frågor!

Vårt team
Teamet med programledare och ledning inom Kommunala företagens ledarskapsakademi består av; Ulrika Tillberg Luckey, programledare för Utvecklande HR, Maths Lundgren, programledare för Det strategiska ledarskapet, Gunnar Westling, rektor samt programledare för vd-programmet och Anna Lirén, ansvarig för Kommunala företagens Ledarskapsakademi.

Tips! Suntarbetsliv är en plattform för ledare inom kommunala bolag. Där finns verktyg för hur du som ledare kan arbeta med friskfaktorer i din verksamhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kommunala företagens ledarskapsakademi

Kommunala företagens ledarskapsakademi

Anna Lirén

Ansvarig Kommunala företagens ledarskapsakademi

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 19 februari, 2024 | Senast uppdaterad: 19 februari, 2024

Relaterat innehåll