Porträttbild på Katarina Ahlqvist, ordförande Sobona
  • nyhet
  • Jämställdhet
  • Ledarskap
  • Kompetensförsörjning
  • Omvärld
  • Styrelse
08 mars 2024

Styrelseordförande i Sobona:
”En femtio-femtio fördelning mellan könen är viktigt”

I dag den 8 mars är det internationella kvinnodagen. För Katarina Ahlqvist, styrelseordförande i Sobona, är det viktigt att uppmärksamma frågan om jämställdhet varje dag i det dagliga arbetet, inte bara en dag om året.

I veckan som gick presenterade Dagens samhälle en kartläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som visar att endast var tredje person i kommunala bolagsstyrelser är en kvinna. Även om det kan vara ojämnt fördelat mellan olika branscher överensstämmer den bilden med Sobonas egna medlemsmätning*.

Sobonas styrelseordförande Katarina Ahlqvist menar att det är viktigt att det tas krafttag för att nå en ökad jämställdhet, jämfört med dagens nivå.

– En femtio-femtio fördelning mellan könen är viktigt att eftersträva i kommunala företag, oavsett vilken bransch eller tjänstesektor bolaget verkar i, säger Katarina Ahlqvist och pekar på att de som sitter på ledarpositioner är viktiga i arbetet med att skapa en ökad jämställdhet.

– Som ledare, styrelseledamot eller ledamot av valberedning eller politiskt ansvariga har vi alla ett ansvar att upptäcka talanger i syfte att skapa förbättrade förutsättningar för att nå ökad jämställdhet, säger hon.

Valberedningen viktig för jämställdheten
Men det finns också andra, mer dolda, makthavare som har en viktig roll att spela när det handlar om att skapa en bättre könsfördelning på arbetsplatserna.

– Det bör vara på valberedningarnas årliga agenda, oavsett sammanhang. Det kan vara genom exempelvis tydliga riktmärken för valberedningar i kommuner, säger hon.

Fler aspekter av jämställdhet viktiga
Men jämställdhet mellan könen är inte det enda som är viktigt för Katarina Ahlqvist när det handlar om att skapa bra arbetsplatser. Det finns flera aspekter av jämställdhet som behöver beaktas.

– Vi behöver visa tillit genom att utse och välja exempelvis kvinnliga företrädare som kanske inte tidigare haft styrelseuppdrag eller personer med andra bakgrunder. Mångfald är en tillgång; allsidighet av kompetenser, olika åldrar och etnicitet är viktiga beståndsdelar och borde lyftas, säger hon.

Kvinnor som fastighetsskötare i Göteborg
Ett konkret exempel på hur det kan gå till i praktiken att få bättre jämställdhet på en arbetsplats har hon från tiden när hon var vd för ett kommunalt bostadsbolag i Göteborgs stad, Gårdstensbostäder.

– Vi arbetade systematiskt med att stimulera unga hyresgäster till att söka utbildningar och jobb. På det sättet kunder vi motivera exempelvis kvinnor till att söka till Fastighetsakademin, en yrkesskola i Göteborg, för att utbilda sig till fastighetsskötare eller förvaltare. Där erbjöd vi studenter praktik hos oss. Sedan rekryterade vi många av dem direkt när de var klara med sin utbildning och många av dem var kvinnor. Det är något jag är stolt över att vi genomförde, avslutar Katarina.

*Enligt Sobonabarometern (2022) är det 64 procent män i styrelserna uppger medlemmarna i Sobona

Christina Lingdén

Kommunikationschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 08 mars, 2024 | Senast uppdaterad: 20 mars, 2024

Relaterat innehåll