Ann-Charlotte Rand
  • blogginlägg
  • Arbetsmiljö
17 augusti 2023

Uppstart inför hösten: Utmaningar och möjligheter inom arbetsmiljöområdet

Sobonas arbetsmiljöstrateg Ann-Charlotte Rand bloggar om aktuella arbetsmiljöfrågor.

Tillbaka igen efter sommarledighet och förhoppningsvis en givande återhämtning! Även om hösten knackar på dörren hoppas vi på lite mer sommarvärme innan vi sveps in i den färgsprakande årstiden. I takt med att löven skiftar färg och vinden bär med sig en ny energi är det dags att blicka framåt och förbereda oss för vad hösten har att erbjuda.

Sammanhållning och samarbete: Nyckeln är en bra uppstart
I artiklar som jag har läst under sommaren har jag identifierat en gemensam tråd som genomsyrar framgångsrika uppstarter och framgångsrikt team-buildande. Att starta med en "inskolning" och skapa en miljö där idéer och tankar kan flöda fritt verkar vara en given början. Att samla in tips och strategiskt diskutera vad som ligger i pipelinen kan vara en katalysator för inspiration och kreativitet. Gemensamma mål och tydlighet i vad som behöver prioriteras gör det lättare för oss att känna samhörighet när vi tillsammans tar oss an de kommande utmaningarna.

Distansarbete: En återkommande diskuterad arbetsmiljöfråga
Det är också tydligt att distansarbete fortsätter att forma vår arbetsvardag, och det verkar som om fenomenet är här för att stanna. Det har framkommit i studier att anställda som har en bra balans mellan arbete och privatliv sannolikt trivs och vill arbeta kvar. Så det är bra att vara inkännande avseende dessa frågor.

En nyligen publicerad rapport från Scoop, en framstående arbetsplattform med fokus på distansarbete, pekar på att ju mer de amerikanska bolagen låter de anställda själva välja var de vill jobba, ju större andel av arbetsstyrkan vill stanna kvar i bolaget. I sin studie använde Scoop data från 4 000 bolag. Flera liknande studier visar samma sak. Vi är inte längre sugna på enbart höga löner, utan numera handlar det minst lika mycket om flexibla arbetsmiljöer. I rapporten framgår att företag som är mer flexibla har lättare att attrahera talanger.

Höstnyheter inom arbetsmiljö
Bland nyheterna i höst finner vi att Arbetsmiljöverket introducerar en ny generaldirektör och de kommer även att godkänna den nya regelstrukturen som sedan träder i kraft 1 januari 2025. Regelstrukturen omfattar även skärpning av kraven på byggherrens arbetsmiljöansvar. För övrigt är det en omstrukturering av de olika kraven som ställs på verksamheten. Arbetsmiljöverket genomför också ett antal riktade inspektioner där bland annat arbete med systematiskt arbetsmiljöarbete samt hot och våld granskas.

AFA Försäkring bjuder in till informationsträff 21 september, om hur en ansökan för att få ta del av rehabiliteringsstödet ska utformas. Under hösten kommer de också att presentera ett antal forskningsrapporter, så håll utkik.

Suntarbetsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fortsätter med Studio Friskfaktor, där vi kan fördjupa vår förståelse kring friskfaktorer. De kommande digitala seminarierna äger rum 20 september och 19 oktober. Suntarbetsliv arrangerar även digitalt seminarium om återhämtning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och om chefers arbetsmiljö. På seminarierna presenteras olika verktyg som kan användas i den egna verksamheten.

På Sobona fortsätter vi att vara ert bollplank i olika frågor där jag och kollegorna Helena Hallström Wredh och Göran Bergkrantz svarar för arbetsmiljöområdet. Vi lägger också upp information på Arbetsgivarguidens arbetsmiljödel som ni själva kan ta del av. Vi kommer att göra poddar, fler bloggar, filma olika arbetsmiljöämnen och mycket mer. Så håll utkik på Sobona.se eller ta en direkt kontakt med oss.

Siktet framåt
Hösten är här för att påminna oss om förändringens och omvandlingens cykler. Vi står inför en spännande tid med nya utmaningar och möjligheter. Låt oss navigera genom denna säsong med öppna sinnen och samarbetsanda. Och glöm inte att markera datumet för Gilla jobbet, 26 oktober. Av den förhandsinformation jag fått kommer det att bli en spännande tillställning.
Håll i ert systematiska arbetsmiljöarbete, uppdatera era riskbedömningar och var rädda om varandra.

Ann-Charlotte Rand

Arbetsmiljöstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 17 augusti, 2023 | Senast uppdaterad: 20 december, 2023

Relaterat innehåll