Tekniska verken VR
  • nyhet
  • Arbetsmiljö
  • Energi
  • Framtid
  • Kommunala företag
  • Omställning
  • Sobonadagarna
30 januari 2024

Därför skapar VR bättre förutsättningar för en säker arbetsmiljö

Tekniska Verken ville öka förståelsen kring vikten av att arbeta med arbetsmiljöfrågorna i organisationen. Tillsammans med VR-företaget OutHere har de därför tagit fram en ny form av lärande - en VR-miljö där det går att uppleva riskfyllda situationer - utan att skadas. På Sobonadagarna 2023 var Ann-Helen Friman från Tekniska Verken och Martin Krafft från OutHere på plats och berättade om hur VR kan främja lärandet i organisationen.

Under 2022 skedde 40 dödsolyckor i arbetet i Sverige, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2020. För Tekniska Verken var det tidigare en utmaning att få ut det viktiga arbetsmiljöarbetet till cheferna, vilket ledde till att de valde att satsa på VR för att skapa ökad förståelse. Virtual reality eller virtuell verklighet är en digital representation av verkligheten där vi får intryck av både ljud och bild som reagerar på våra handlingar.

– Jag fick möjligheten att testa på ett VR-spel för något år sedan och det var en otroligt häftig känsla. Efter det funderade jag på hur man kan använda VR-tekniken för att få de här riktiga känslorna även i arbetsmiljöfrågan och hur vi kan applicera det i vår verksamhet, säger Ann-Helen Friman, Avdelningschef HR Kommunikation på Tekniska Verken.

Byggde VR-miljö
Efter att ha kartlagt arbetsmiljön på Tekniska Verken och sett över vart de största gemensamma riskerna i bolaget finns, blev resultatet att bygga en VR-miljö kring säkra schakt. Tillsammans med OutHere skapades ett VR-spel med inbyggda risker som personalen kan utsättas för på arbetsplatsen, så som lutningar, maskiner i rörelse, men också stress från människor som pushar på.

– När VR kom var hypen ganska stor, men värdet ganska litet. Nu finns det tydliga användningsområden där VR kan göra stor skillnad när det tillämpas på rätt sätt, säger Martin Krafft, Technology Director, OutHere.

Känslominnet aktiveras
Martin berättar att de främsta fördelarna med VR är att det skapar en känsla hos användaren och man kommer på så sätt åt känslominnet. Möjligheten att placeras i och uppleva risksituationer utan fara för skada, istället för att läsa om det, är ytterligare fördelar.

– Att bara göra ett formulär på nätet om risker i arbetet fungerar inte. Kombinationen av kunskap och repeterade upplevelser är det som skapar beteendeförändring. VR är perfekt att använda för att få träning och repetition på sådant som annars är väldigt dyrt eller farligt att träna på, fortsätter Martin.

Diskussioner om upplevelser leder till utveckling
Det är fortfarande för tidigt för Ann-Helen på Tekniska Verken att se några resultat av deras VR-träning, men den största effekten som går att se redan nu är de diskussioner som det har lett till efteråt.

– Diskussionerna blir något helt annat än om vi bara hade stått och pratat om säkra schakt. Vi bygger utbildningen tillsammans med de som jobbar med det här, och utifrån de känslor och tankar de får genom upplevelserna under VR-träningen.

Viktigt att tänka på inför starten av ett VR-projekt inom organisationen:

  1. Utgå från era behov och er verksamhet
  2. Identifiera era arbetsmiljörisker – specifika risker och/eller generella
  3. Se över vad ni behöver träna på och hur VR kan hjälpa till

__________________________________________________


Välkommen på våra medlemsdagar i Malmö 22-23 maj 2024!

Sobonadagarna Länk till annan webbplats. bjuder på spaningar och samtal om allt från ledarskap och verksamhetsutveckling till digitalisering, AI och kompetensförsörjning i samhällsbärande verksamheter. Tillsammans lyfter vi blicken mot de viktigaste framtidsfrågorna.

Årets tema är: Framtidens arbetsgivare - ledarskap och kompetensförsörjning i en ny digital era

Vem kan gå på Sobonadagarna?
Sobonadagarna är ett event för dig som är medlem i Sobona. Våra medlemsdagar riktar sig till dig som är vd, förbundschef eller motsvarande, styrelseordförande, HR-ansvarig, HR-specialist, personalansvarig eller motsvarande i ett kommunalt företag.

Ja, jag vill anmäla mig till Sobonadagarna 2024

Shira Cohen

Projektledare

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 30 januari, 2024 | Senast uppdaterad: 03 maj, 2024

Relaterat innehåll