Hållbarhet i fokus när Trollhättan-Vänersborgs flygplats ställer om
  • nyhet
  • Flygplatser
31 oktober 2023

Hållbarhet i fokus: Trollhättan-Vänersborgs flygplats ställer om

Vill du flyga mer hållbart? På Trollhättan-Vänersborgs flygplats är valet redan gjort åt dig. Här är alla flygbolag tvingade att tanka förnybart. 

Sobonas medlem Trollhättan-Vänersborgs flygplats har höga ambitioner. Sedan i somras kan flygbolag endast tanka med maximal inblandning av förnybart flygbränsle.  

– Det är väldigt spännande. I den europeiska klimatlagen ska EU vara koldioxidneutralt år 2050 och till 2034 ska man gällande förnybart flygbränsle ha nått en viss andel i blandningen av flygbränsle och förnybart flygbränsle. Det målet har vi redan nått, berättar Anna Råhnängen, vd på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. 

För ungefär ett år sedan började de prata om att de ska visa att flyget kan ställa om. Flygbolaget Västflyg, Trollhättan-Vänersborgs flygplats och andra lokala entreprenörer ville ta ett initiativ i hållbarhetens tecken.  

Västflyg möttes av passagerare som på andra flygbolag betalade lite extra för att plantera ett träd, men man ville göra något annat. De började undersöka hur man kan använda förnybart flygbränsle och vilka leverantörer som kan leverera den mängd man behöver. Tillgången är begränsad och många leverantörer vill vänta och se vad som händer på marknaden. 

– Till slut fick man napp hos det finska företagen Neste som kan leverera en hög inblandning av förnybart flygbränsle (ofta kallat SAF) i form av Neste MY förnybart flygbränsle. De frågade om de inte kunde få köpa direkt från dem och Neste sa ja. Och när Västflyg ville ha detta så var det svårt från vår sida att säga nej, berättar Anna och fortsätter: 

– Vi som kommunalt bolag kan få det att fungera. Det är helt fantastiskt och en rejäl fotnedsättning från flygbranschen. Vi fick göra det möjligt och visa att det går att göra möjligt. Det är ju vi som flygplats som måste ta hand om flygbränslet så vi tog beslutet att alla flygbolag hos oss ska tanka med en hög grad förnybart flygbränsle. 

Sedan sista veckan i juni går det bara att tanka med en sorts bränsle på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.

– Man har inget val. Vi har satt ner foten och valt en väg. Det bränsle som man tankar hos oss är blandat med förnybart flygbränsle. Och utsläppen av CO2 minskar ordentligt för varje flygning.

Max tillåten inblandning av förnybart flygbränsle är i dagsläget 50%. Den högsta möjliga inblandningen är också beroende av kvalitén på det fossila bränslet. Rent praktiskt innebär detta att procentsatsen av det förnybara flygbränslet kommer att variera mellan 30–50% på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. 

– Det här är unikt. Vi har inte hört att någon annan som gör som oss. Västflyg hade passagerare som inte trodde att det gick att ställa om men nu kan Västflyg säga att varje gång de flyger så har man det bästa bränslet på marknaden. Det är här och nu. I framtiden kommer det finnas ny teknik, elflygplan och annat men just i dag är det här det bästa bränslet för kommersiella flyget, säger Anna. 

Hur togs det emot av medarbetarna att ni skulle ändra bränsle? 

– När vi började undersöka hur vi skulle göra så sa en av medarbetarna att vi ska sätta ner foten och gå hela vägen. Alla var med på att vi ska göra det och alla är stolta. Det är ingen skillnad på hanteringen av bränslet och vi jobbar på som vanligt. Vi har en kultur hos oss att vilja utveckla hela tiden. Vi försöker ta små steg hela tiden och vill visa att flyget kan bidra till en hållbar utveckling, berättar Anna och fortsätter: 

– Vi är ett litet kommunalt bolag och vi hoppas att kunna inspirera andra att det går att ställa om men SAF är väldigt begränsat i världen. Men de volymer som vi behöver går att få tag på. Vi hade tur att det var många starka aktörer som var med på resan och fick till en jättebra lösning. Jag är jättestolt och vi har verkligen stuckit ut hakan. Vi gör en risktagning här då vi lämnat de stora bränslebolagen och vill inte gå tillbaka till fossilt bränsle igen. Nu har vi startat en diskussion om detta och vi vill fortsätta prata om hur flyget kan bli ännu mer hållbart, avslutar Anna.

Högsta möjliga inblandningen av förnybart flygbränsle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 31 oktober, 2023 | Senast uppdaterad: 31 oktober, 2023

Relaterat innehåll