Per Nordenstam, VD Sobona, ramar in konferensen och ger en kort bakgrund till verktygen nationella yrkesprofiler och validering.
Det finns en stor styrka i att vi arbetar med yrkesprofiler och validering inom många olika branscher. Det ger en stor win-win även om det krävs en viss anpassning för varje bransch.
VD, Sobona
Under konferensen berättade vi mer om de framtagna yrkesprofilerna som ligger som grund för validering och hur du gör för att komma igång. Nu skapar vi tillsammans en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad väg in i arbete inom fastighetsbranschen. Konferensen ägde rum den 3 september 2020.
Yrkesprofilerna grundläggande tillsyn, skötsel och underhåll av fastigheter, grundläggande städ inom fastighet samt grundläggande fastighetsnära återvinning har utvecklats utifrån branschens behov. De synliggör vad medarbetare behöver kunna på en grundläggande nivå inom fastighetsbranschen.
Per Nordenstam, VD Sobona.
Emil Bood, verksamhetschef Fastighetsbranschens utbildningsnämnd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och VD Faval
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Mikael Mossberg, projektledare Faval
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Carina Lundström, utvecklingsledare, Fastighetsbranschens utbildningsnämnd
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster./Faval
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. berättar om kompetensförsörjning inom fastighetsbranschen.
Lennart Wahlstedt, utemiljöansvarig Poseidon Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Marina Brunsärn, HR-strateg moderbolaget i Telge-koncernen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ingela Liwell, enhetschef drift Telge Bostäder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Jörgen Bergvall, metod- och kvalitetsansvarig Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Willy Silberstein.
Kompetensförsörjning är en långsiktig fråga där vi skapar en välfungerande systematik för att möta utmaningarna i dag och i morgon. Vi har kommit långt, men vi är inte klara. Arbetet kommer fortsätta under lång tid framöver. Det här är inget tomtebloss.
Faval och Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har tagit fram en valideringsmodell som ligger på högre nivå. Sobona och medlemsföretagen har utvecklat en kompletterande modell på instegsnivå.
Mikael Mossberg gör en framtidsspaning och lyfter frågan vad vi ska validera mot i morgon. Målet är att få in fler individer i fastighetsbranschen. Validering underlättar rekrytering och hjälper till att höja kompetensen för befintliga medarbetare.
Validering handlar om att synliggöra, bedöma och ge erkännande och värde åt kunnande som individer har tillägnat sig, oavsett hur, var och när det har förvärvats. Validering ger nytta för både individer, arbetsgivare, utbildningsanordnare och samhället i stort.
En stor förändring väntar för Telge Bostäder AB. Marina Brunsärn och Ingela Liwell tror att verktyget validering är en viktig del i företagets framtida kompetensförsörjning.
De framtagna yrkesprofilerna synliggör tillsyn, skötsel och underhåll av fastigheter, grundläggande stöd inom fastighet samt grundläggande fastighetsnära återvinning. Utvecklingen har fokuserat på insteg såsom bostadsvärd och återvinningsvärd.
På Poseidon Göteborg är utemiljöbranschen en del av fastighetsbranschen. Där jobbar människor som sköter utemiljöerna kring alla byggnader. Poseidon vill ta hand om kompetensen i företaget och de behövde ett verktyg för att kunna göra det.
Validering är ett sätt att synliggöra, värdera och ge erkännande till kompetens, oavsett var och hur den erhållits. För att kunna validera behövs en metod som kan kvalitetssäkra lärande och bedömning.
Dessa yrkesprofiler förbättrar kompetensförsörjningen inom branschen genom att utgöra underlag för strukturerad praktik, insteg och fortsatt utveckling mot den befintliga branschvalideringsmodellen som finns på högre nivå.
Sobona har utvecklat yrkesprofiler på instegsnivå för fastighetsbranschen och en kvalitetssäkrande panel genomförts. Bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar på företagsnivå kommer utvecklas under 2020.
I föreläsningen gör Jörgen Bergvall, metod- och kvalitetsansvarig på Nordiskt Valideringsforum, en djupdykning i begreppet lärande och sina erfarenheter kring det.
Missa inte chansen att ta del av ett av de viktigaste arbetsmarknadsprojekten i Sverige. Yrkesprofilerna är utvecklade utifrån branschens behov av att synliggöra vad en medarbetare behöver kunna på en grundläggande nivå. Projektet pågår nu och fler bolag är välkomna att delta!
Hitta snabbt
Hitta hit
Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm
Följ oss!