Snöstorm
  • nyhet
  • Lön
  • Arbetstid
06 december 2023

Snöstorm eller annat oväder – vad gäller om arbetstagaren inte kan ta sig till arbetet?

Under vinterhalvåret kan vädret ställa till med problem att ta sig till jobbet. För många yrkesgrupper finns det idag stora möjligheter att utföra arbetet från bostaden men detta gäller inte i alla situationer och inte för alla yrkesgrupper. Vilka rättigheter och skyldigheter har arbetstagaren vid oväder?

Här hittar du frågor och svar. Kom ihåg att dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare kan underlätta att hitta lösningar som fungerar för båda parter.

Det går inga bussar eller tåg pga snöstorm. Får arbetstagaren vara hemma med lön?

Nej. Normalt sett ska arbete utföras för att lön ska utgå och om arbetet inte kan utföras hemifrån så har arbetsgivaren har rätt att göra tjänstledighetsavdrag. Beviljande av ledigheter i form av semester, flex eller komptid bör kunna övervägas men huvudregeln är att ledigheter ska planeras i förväg.

Om arbetstagaren tar en taxi till jobbet pga. snöstorm, behöver arbetsgivaren stå för kostnaden?

Nej, arbetstagaren ansvarar för att själv ta sig till arbetet på utsatt tid och får själv stå för kostnaden.

Pga. dåligt väder så har förskolan som arbetstagarens barn går på stängt och arbetstagaren kan inte åka till jobbet. Vilken ersättning ska arbetstagaren ha då?

I första hand ansvarar kommunen för att hitta en alternativ barnomsorgsplats. Om arbetstagaren ändå stannar hemma görs ett tjänstledighetsavdrag. Beviljande av ledigheter i form av semester, flex eller komptid bör kunna övervägas men huvudregeln är att ledigheter ska planeras i förväg.

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 06 december, 2023 | Senast uppdaterad: 06 december, 2023

Relaterat innehåll