Fågel på en blommande kvist.
  • Nyhet
  • Anställningsfrågor
  • Kollektivavtal
  • Rekrytering
29 mars 2023

Hög tid att söka sommarjobb i kommunala företag

Nu är det hög tid för ungdomar att söka sommarjobb i kommunala företag – många kommuner har deadline i mars. I Sverige finns nära 2000 kommunala företag och de har ofta ett särskilt ansvar för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, med kollektivavtal som skapar sjysta villkor.

– Att sommarjobba är ett bra sätt att få en fot in på arbetsmarknaden. Samtidigt är det ett stort ansvar att ta in unga människor i sin verksamhet. En fördel med just kommunala företag är att de är trygga arbetsgivare med kollektivavtal och koll på arbetsgivaransvaret. Vi har dessutom tagit fram handledarutbildning för att våra medlemmar bättre ska kunna ta om hand exempelvis praktikanter säger Per Nordenstam, vd för Sobona.

Kommunala företag verkar på uppdrag av kommuner eller regioner och har verksamhet i en rad olika branscher – allt från energi, fastigheter, vatten och miljö till utbildning, räddningstjänst, vård och omsorg. I hela Sverige finns cirka 1100 kommunala företag som har kollektivavtal hos Sobona.

– De flesta ungdomar känner nog inte till vad ett kommunalt företag är, men förenklat är den gemensamma nämnaren att man kombinerar samhällsnytta med att vara just ett företag. Den här skärningspunkten mellan det offentliga och privata gör att man kan kombinera att vara en trygg arbetsgivare, ha meningsfulla arbetsuppgifter och att samtidigt vara mer snabbfotade och mindre byråkratiska, säger Per Nordenstam.

Många kommuner har deadline nu i mars för att söka sommarjobb – eller feriejobb, som det egentligen heter. I Sverige finns över 47 000 feriejobb hos de kommunala företagen. För den som söker sommarjobb är det viktigt att på egen hand säkerställa att man hamnar hos en trygg arbetsgivare.

– Några viktiga kontrollfrågor att ställa sig kan vara om arbetsgivaren har kollektivavtal, om du får en tydlig introduktion i arbetet, en handledare och rimliga arbetstider. Dessutom finns krav på att göra en skriftlig riskbedömning av arbetsuppgifterna som en minderårig ska utföra, säger Per Nordenstam.


Fem tips till arbetsgivare som ska anställa sommarjobbare

1. Riskbedöm arbetsuppgifterna
Gör en individuell skriftlig riskbedömning avseende de arbetsuppgifter som den minderåriga ska utföra. Huvudregeln är att de inte får utföra arbetsuppgifter som kan medföra risk för olycksfall, överansträngning eller annan skadlig inverkan på deras hälsa eller utveckling.

2. Ge en tydlig introduktion
Det är viktigt att den minderåriga personen får en bra och anpassad introduktion till arbetsplatsen och arbetsuppgifterna. I introduktionen bör ingå att bli presenterad för arbetskollegor och chef samt att ta del av gällande rutiner och regler.

3. Ha en handledare
Se till att den minderårige har en handledare med avsatt tid och erfarenhet av handledning. Handledaren ska ha god kännedom om arbetet, riskerna och vilka åtgärder som krävs för säkert arbete. Uppdraget är att se till att den minderårige arbetar på ett säkert sätt och följer de rutiner och regler som gäller.

4. Håll koll på arbetstiderna
Minderåriga får jobba högst 8 timmar per dag och högst 40 timmar per vecka. De ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter 4,5 timmars arbete och de ska som alla andra anställda även ha pauser. Minderåriga får aldrig arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen.

5. Håll koll på villkor
Vissa löneavtal innehåller reglerade lägsta löner. När skolungdomar anställs sker det på samma villkor som övriga arbetstagare, det innebär att de kan få företrädesrätt till återanställning och konverteras. Högskole- och universitetsstudenter kan i vissa fall anställas på studentmedarbetaravtalet som har vissa avvikelser gällande det. Anställningen omfattas av kollektivavtalade försäkringar, till exempel om man skadas i arbetet, samt tjänstepensionsavtal.

Relaterade länkar

Om säsongsanställning

Webbutbildning handledare

Kontakta oss
Ring servicetelefon vardagar 09.00-12.00 på 08-4527520 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 29 mars, 2023 | Senast uppdaterad: 03 augusti, 2023

Relaterat innehåll