Foto: Tom Tits Experiment.
  • nyhet
  • Corona
  • Kommunala företag
23 september 2020

Utomhusaktiviteter blev succé för Tom Tits

På söndag är det Världsturismdagen och vi hälsar på hos ett av våra medlemsföretag, Tom Tits Experiment, för att höra hur de har anpassat verksamheten i och med coronapandemin och vad som är på gång nu under hösten.

Kultur- och besöksnäringen påverkades väldigt hårt när coronapandemin tog fart i våras. Flertalet verksamheter fick stängas helt då det inte kom några besökare. Några som fick lov att ställa om är Tom Tits Experiment i Södertälje.

– I början av pandemin lamslogs egentligen hela verksamheten. Från en dag till en annan hade vi i princip noll besökare och därmed noll intäkter. Det var ett tufft läge, vilket gjorde att vi valde att stänga verksamheten helt. Vi ansökte omgående rätten att permittera all personal, vilket godkändes av Tillväxtverket, berättar Marie Karlsén som är marknadschef på Tom Tits Experiment.

Den första tiden koncentrerade sig parken på att ordna med sådant de tidigare inte hunnit med och även sådant de inte kan göra samtidigt som det finns besökare i huset.

– Vi målade, bonade golv, storstädade men förberedde också inför en kommande öppning och då främst utomhus, trots att vi egentligen inte visste när vi skulle kunna öppna igen, säger Marie Karlsén.

För att lätta på kostnaderna och få ut medarbetarna i arbete, lånades de ut till andra verksamheter som var i stort behov av förstärkning

– Vi lånade ut medarbetare till bland annat Södertälje sjukhus, där hela personalstyrkan på kommunikationsavdelningen låg hemma sjuka. Vi lånade även ut personal till det kommunala fastighetsbolaget och kök på ålderdomshem. Under den här tiden startade vi även upp en verksamhet på vår vind där vi tillverkade skyddsvisir på löpande band som vi sedan skickade till sjukvården och omsorgen. Det fanns ett stort behov av detta i Södertälje kommun och på sjukhuset. Vi såg att vi hade lokalen och personalen för att driva denna produktion och tillsammans med Daglig verksamhet på Södertälje kommun fick vi i väg flera tusen visir. Material fick vi främst av hjälpsamma företag och Södertäljebor, berättar Marie Karlsén.

I juni kunde verksamheten öppna igen men då enbart utomhusdelen.

– Det var viktigt att vi kunde följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om vi hade öppnat även inomhus så hade vi haft hand om 15 000 kvadratmeter som skulle spritas och sedan behövdes vi se till så att alla besökare höll avstånd. Det var för mycket och vi såg att vi inte kunde följa rekommendationerna. Vi valde även att inte öppna vissa av våra experiment, workshops eller programaktiviteter för att inte bidra till smittspridning. Men där vi öppnade så var det väldigt viktigt att det fanns avståndsskyltar, markeringar, handsprit och att det fanns flera ställen där man kunde tvätta händerna på. Det var a och o.

Under sommaren öppnade den tillfälliga utställningen Dinosauria och den blev genast en fullträff.

– Den kompenserade besökarna för att inomhusdelen var stängd och vi hade något roligt och spännande att kommunicera. Det blev en succé och under flera dagar i juli fick vi lov att tacka nej till besökare, då vi inte kunde ta in fler. Såklart har vi inte ens varit i närheten av lika många som vi brukar i juli, men Dinosauria har ändå gett oss en bra skjuts i sommar, säger Marie Karlsén.

För att kontrollera att det inte blir för många på utställningen har Tom Tits använt sig av förköp där man antingen kan köpa biljetter till förmiddagen eller till eftermiddagen.

– Parken och tillfälliga utställningen förlängde vi en månad och den avslutar 1 november. Den drar folk och eftersom den är utomhus är det lätt att hålla avstånd.

Hur tänker ni nu när hösten är på ingång?

– Vi sitter just nu och planerar en öppning inomhus och den sker den 9 oktober. Vi har gått igenom alla utställningar och experiment för att se vilka som inte är lämpliga ur smittosynpunkt. När vi öppnar inomhus kommer vi att arbeta ännu mer med slottider för att se till att besökarna sprids ut under hela dagen. Vår restaurang hoppas vi kunna öppna till jullovet med ett coronaanpassat innehåll men vårt ekologiska café har varit öppet under hela perioden, avslutar Marie Karlsén.

På söndag är det Världsturismdagen och har ni vägarna förbi Tom Tits Experiment så pågår utställningen Dinosauria fram till den 1 november.

Här kan ni läsa mer om Tom Tits Experiment Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 23 september, 2020 | Senast uppdaterad: 23 september, 2020

Relaterade nyheter