Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg på Sobona, bloggar om arbetsmiljö.
  • blogginlägg
  • Almedalen
  • Arbetsmiljö
08 juli 2022

Arbetsmiljöstrateg i Almedalen 2022

I mina bloggar utgår jag oftast från möjligheter och utmaningar. Efter dagarna i Almedalen ser jag många möjligheter och utmaningar, men även tydliga hot och till och med våld. Samtliga partiledare nämnde otryggheten i samhället i sina tal. Tyvärr hände det som inte får hända. Läs mer i bloggen.

I mina bloggar utgår jag oftast från möjligheter och utmaningar. Efter dagarna i Almedalen ser jag många möjligheter och utmaningar, men även tydliga hot och till och med våld. Samtliga partiledare nämnde otryggheten i samhället i sina tal. Tyvärr hände det som inte får hända. En kvinna blir knivmördad i folkvimlet mitt i Visby. Det är en mycket otäck känsla, som säkert många känner just nu. Det onda och hemska kommer så nära. Jag känner sorg över att sådant här överhuvudtaget kan hända och tänker på nära och kära till vår SKR-kollega.

För övrigt har det varit intressanta och lärorika dagar. Framför allt alla möten och diskussioner med intressanta och kloka människor. Jag har pratat arbetsmiljöfrågor med politiker, styrelsemedlemmar och andra beslutsfattare. Jag har lyssnat på seminarier, där arbetsmiljö inte alls tas upp men nästan alltid nämns ändå vikten av hållbart arbetsliv.

Att vi blir färre som ska försörja fler och att vi lever längre och därmed behöver arbeta längre kommer landa i ett stort behov av bra arbetsmiljö. Likaså kommer den identifierade, rådande och ökande bristen på kompetens och arbetskraft medföra stora arbetsmiljöutmaningar. Så även om det skapas arbetstillfällen så finns det inte människor som kan ta de arbetena.

Jag fick lyxen att under dessa dagar tänka, lyssna och ha tid att se helheten i ett övergripande samhällsperspektiv. Allt hänger ihop. Många samtal har handlat om välfärden. Jag tycker om uttrycket ”välfärden”. För mig klingar det som att vi håller i och kämpar för att vi som bor, vårdar, skyddar, utbildar, producerar och så vidare, i vårt land ska fortsatt ha det så bra som det bara går. Jag har fått massor av inspiration och känner att det är fantastiskt att arbeta som arbetsmiljöstrateg i en arbetsgivarorganisation med medlemmar som representerar välfärdens företag.

Önskar alla en trevlig och återhämtande sommar. Var rädda om er!

Ann-Charlotte Rand
Arbetsmiljöstrateg på Sobona

Populärt just nu

Publicerad: 08 juli, 2022 | Senast uppdaterad: 08 juli, 2022

Relaterade nyheter