Porträttbild på Ulf Olsson
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Varsel och konflikt
  • Hälsa, vård och omsorg
25 april 2024

Omfattande konflikt i hälso- och sjukvården

Vårdförbundets stridsåtgärder kommer att få negativa konsekvenser för hälso- och sjukvården. Sobona och SKR vill omgående återuppta förhandlingarna.

− Regionerna bedömer att stridsåtgärderna riskerar att skapa betydande problem i vården. Planerade operationer, uppföljningar och återbesök kan behöva minska eller skjutas upp under en konflikt, med längre väntetider som följd, säger Ulf Olsson, ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och SKR:s förhandlingsdelegation.

63 000 medarbetare i hälso- och sjukvården togs idag klockan 16.00 ut i konflikt. Vårdförbundets stridsåtgärder riktas mot alla 21 regioner och fyra stora vårdbolag och handlar både om att hindra övertidsarbete, merarbete och nyanställningar. Hälso- och sjukvårdens resurser kommer att behöva prioriteras ännu mer, exempelvis för akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa.

Dörren står öppen för fortsatta förhandlingar

SKR och Sobona har under de senaste veckorna tecknat fem nya kollektivavtal med övriga fack inom kommuner och regioner, avtal som sammantaget omfattar över en miljon medarbetare. SKR och Sobona har erbjudit Vårdförbundet samma förbättringar som till de andra samt några ytterligare villkor och lösningar som är specifika för Vårdförbundet. Tyvärr har Vårdförbundet hittills sagt nej till förslag om förbättringar och gemensamma utvecklingsarbeten.

− Som parter har vi och Vårdförbundet ett gemensamt ansvar att teckna avtal. Även om vi kan stå långt ifrån varandra i vissa frågor bör båda parter göra det som går för att hitta lösningar och få stopp på konflikten. Vår dörr står öppen och vi vill fortsätta förhandla, säger Sten Nordin, vice ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Konflikten berör fyra av Sobonas medlemmar. Vi på Sobona har direktkontakt med de bolag som är berörda.

Fakta

SKR och Sobona har erbjudit Vårdförbundet flera delar som möter Vårdförbundets yrkanden:

  • Ett löneavtal utan angiven nivå och en fortsatt prioritering av särskilt yrkesskickliga medarbetare
  • En sänkning av nattarbetstiden till 36 och 20 min respektive 34 timmar och 20 min/vecka för heltidsanställd som arbetar blandat dag och natt (20 respektive 30 %) på vardagar men inte under söndag och helgdag.
  • Centrala bestämmelser om lön och villkor för sjuksköterskor som erbjuds utbildningsanställning vid specialistutbildning och utbildning till barnmorska
  • Partsgemensamt arbete om arbetstidsfrågor kopplade till rotationstjänstgöring och jour
  • Fortsatt partsarbete om karriärmodeller, tjänstestruktur och att utforska möjligheter till reglerade specialistutbildningar för fler av Vårdförbundets yrken
  • Fyra avsiktsförklaringar mellan parterna om arbeten rörande löneavtalet, översyn av arbetstidsregler, friskfaktorer samt om kompetensförsörjning.

Läs vidare


Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 25 april, 2024 | Senast uppdaterad: 25 april, 2024

Relaterat innehåll