tomt bord och stolar
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Hälsa, vård och omsorg
  • Varsel och konflikt
24 april 2024

Sobona och SKR vill fortsätta förhandla

Sobona och SKR säger nej till Vårdförbundets bud. Mindre än ett dygn innan konfliktvarslet bryter ut är Sobonas och SKR:s förhoppning fortfarande att komma överens om ett nytt avtal.

− Vårdförbundets motbud innehåller nya och än mer långtgående krav än de som har funnits på förhandlingsbordet tidigare under både parternas förhandlingar och medlingsperioden. Det innebär dessutom helt orimliga kostnadsökningar vilket gör att SKR och Sobona säger nej till budet, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Kostnaderna för det förslag som Vårdförbundet nu har lagt i sitt motbud överstiger vida den ram som gäller på svensk arbetsmarknad och det märke för kostnadsökningar som sätts av industrins parter. Kravet är inte hanterbart för kommuner och regioner som enligt SKR:s prognoser kommer att ha ett underskott på 30 miljarder kr 2024.

− Förhandlingar bygger på att två parter ger och tar och möts i en konstruktiv dialog om möjliga lösningar. Tyvärr har Vårdförbundet lagt mer och mer omfattande krav på bordet. Det gör att möjligheterna att teckna ett avtal snarare har minskat, vilket är beklagligt, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Vårdförbundet föreslår en arbetstidsförkortning som de vill ska införas i det centrala avtalet. En arbetstidsförkortning på två timmar i veckan för medarbetare i kommuner och regioner som har kontaktyrken kostar 24 miljarder kronor och skulle kräva att det rekryteras 41 000 fler anställda. Bara att följa industrimärket kostar 21 miljarder kronor.

Sobona och SKR hoppas nu att parterna med medlarnas hjälp kan komma överens om ett nytt kollektivavtal med Vårdförbundet innan en omfattande konflikt inom hälso- och sjukvården träder i kraft den 25 april klockan 16.00.

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 24 april, 2024 | Senast uppdaterad: 24 april, 2024

Relaterat innehåll