Video
Se föreläsningen
Louise Bill är vd på Svepark. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Under föreläsningen ger Louise sitt perspektiv på branschens utveckling och hur detta påverkar kompetensförsörjningen på kort och lång sikt. Hon ger även en framtidsspaning och lyfter vikten av att lära sig jobbet på jobbet.
Vad är Svepark och Svenska parkeringsföreningen?
Svenska parkeringsföreningen är kort för Svepark och de är en ideell sammanslutning av kommuner, kommunalt och privat ägda parkeringsföretag samt några fastighetsbolag.
Sveparks styrelse består av representanter från deras medlemmar.
Syftet med Svepark är att tillvarata branschens intressen och verka för att parkeringsverksamheten utvecklas utifrån gemensamma riktlinjer.
Svepark utbildar parkeringsvakter inom yrkesrollerna parkeringsvakt - offentligrättslig parkering och parkeringsvakt – civilrättslig parkering.
Vidare utbildar de handläggare och chefer samt hur man sätter upp vägmärken vad gäller fordonsflytt. Här är Sveparks kurser under hösten 2023. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svepark har generella regler för den som vill vara samarbetspartner som exempelvis:
Vidare har Svepark ett gäng etiska regler för sina medlemmar och deras medarbetare som exempelvis:
Svepark håller på att ta fram ett branschprogram under 2023, vilket är en revidering av programmet som de tidigare haft.
Det handlar om ställningstaganden kring hur övervakning ska vara för att fungera samt hur övergivna fordon eller fordon som har parkerat fel ska flyttas.
Vidare arbetar de för att bygga bra städer med bra parkering som fungerar. Det ska vara lagom mycket parkering i städerna.
– Mobilitet är viktigt och det handlar bland annat om hur parkeringsanläggningar kan användas på ett bättre sätt, berättar Louise.
Mobilitet är viktigt och det handlar bland annat om hur parkeringsanläggningar kan användas på ett bättre sätt.
Louise Bill
vd på Svepark
Digitalisering är viktigt för branschen. Vidare arbetar de för en moderniserad lagstiftning.
Louise berättar att Svepark ser mer av följande i framtiden:
En parkeringsvakt på gatumark får inte arbeta om hen inte är förordnad av en kommun. För att vara förordnad av en kommun måste man ha genomgått en utbildning från Rikspolisstyrelsen. Man måste också göra ett prov.
– Men validering är viktigt ändå. De flesta genomgår en fortbildning vartannat år och individen kan missa något där som behöver valideras, säger Louise.
Louise lyfter dessa framgångsfaktorer:
– Den är stor men vi har tur eftersom många unga människor vill utbilda sig till parkeringsvakt. Utbildningen är kort, vilket är attraktivt, berättar Louise.
Louise avslutar med att berätta att många lär sig jobbet på jobbet och det är bra att kunna validera kunskaper och kompetenser som individer tillägnar sig utanför utbildningar och kurser.
Se föreläsningen
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan