Moderator ramar in Valideringskonferensen 2023

16 november 2023
Lästid: 2 min

Per Nordenstam, vd Sobona, Anna Karin Jendert, vd Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och moderator Willy Silberstein

Moderator
Willy Silberstein
Moderator
Willy Silberstein

Per Nordenstam, vd Sobona, Anna Karin Jendert, vd Nordiskt Valideringsforum och moderator Willy Silberstein ramar in konferensen, introducerar programmet och hälsar alla välkomna.

Per berättar att Valideringskonferensen nu genomförs för femte året i rad och att det är Sveriges största valideringskonferens.

2023 års upplaga är en hybridkonferens där föreläsarna och en del deltagare befinner sig på Fotografiska och resten av deltagarna får ta del av konferensen via Zoom.

Per välkomnar moderator Willy Silberstein upp på scen. Han frågar Anna Karin vad hon hoppas på att dagen kommer ge.

– Jag hoppas Valideringskonferensen ska ge bra insikter för alla, oavsett om man är ny inom validering eller lite mer nördig, säger Anna Karin.

Jag hoppas Valideringskonferensen ska ge bra insikter för alla, oavsett om man är ny inom validering eller lite mer nördig.

Anna Karin Jendert

vd Nordiskt Valideringsforum

Per flikar in att han hoppas deltagarna kommer få goda insikter efter dagen för att möta utmaningar inom kompetensförsörjning.

Den arbetsföra befolkningen ökar med 169 000 individer under de kommande tio åren. Det låter som många individer, men de täcker bara behoven som finns inom sjukvården och äldreomsorgen.

Utifrån detta lyfter Anna Karin vikten av att synliggöra kompetens och färdigheter hos individer som saknar formell utbildning.

– Vi är vana att man ska gå i skola för att lära sig någonting, säger Anna Karin.

Vad behövs för att detta ska ta fart?

– Att fler deltar på Valideringskonferensen, vilket vi ser att det sker. Vi ser också att fler både kommer till insikt och att det blir verkstad, säger Per.

Vi ser också att fler både kommer till insikt och att det blir verkstad.

Per Nordenstam

vd Sobona

Validering löser inte alla utmaningar inom kompetensförsörjning, men det är ett bra verktyg som kan lösa vissa utmaningar.

Anna Karin lyfter vikten av den partsgemensamma samverkan. Den behövs för att flytta framåt.

Jag kommer summera den här dagen med Palle Lundberg som är vd på SKR och jag vet redan nu vad Palle kommer säga – vi måste göra saker tillsammans.

– Vi har en systematik, vi har krokat arm med Myndigheten för yrkeshögskolan och allt är på riktigt, fastslår Per.

Anna Karin avslutar inledningen med att betona att tillsammans är nyckeln för att komma framåt.

Filmbild

Video

Se föreläsningen

Dela sidan