bord och stolar i konferensrum
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Hälsa, vård och omsorg
  • Varsel och konflikt
19 april 2024

Medling med Vårdförbundet

Vårdförbundet har hittills sagt nej till fortsatta samtal med SKR och Sobona. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare i tvisten mellan Vårdförbundet och Sobona. Medlingsinstitutet har i dag utsett Gunilla Runnquist och Göran Gräslund att medla i tvisten mellan Vårdförbundet och Sobona om ett nytt kollektivavtal mellan parterna. Därmed återupptas avtalsförhandlingarna genom medling.

− Nu har vi fullt fokus på att med hjälp av medlare komma överens med Vårdförbundet om ett nytt avtal innan konfliktvarslet träder i kraft nästa torsdag. Ett konfliktåtgärd skulle få betydande konsekvenser för hälso- och sjukvården och för patienternas bästa, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.

Mellan SKR och Vårdförbundet finns ett förhandlingsordningsavtal som innebär att parterna ska komma överens om att uppta medling.

− Vi vill att Vårdförbundet snarast går in i medling även med SKR så att medlingen kan hållas ihop och en konflikt kan undvikas för både SKR och Sobonas medlemmar, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

SKR och Sobona har sedan Vårdförbundets konfliktvarsel den 11 april velat återuppta avtalsförhandlingarna medan Vårdförbundet har avvisat hjälp av medlare för att försöka få till ett nytt avtal. Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder träder i kraft torsdag 25 april kl 16.00.

Läs mer:


John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 19 april, 2024 | Senast uppdaterad: 19 april, 2024

Relaterat innehåll