människor i stad
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Hälsa, vård och omsorg
  • Varsel och konflikt
11 april 2024

Sobona och SKR har tagit emot Vårdförbundets varsel

SKR och Sobona har idag tagit emot Vårdförbundets varsel om konfliktåtgärder. SKR och Sobona analyserar varslet och vilka konsekvenser det får för välfärdens verksamheter.

− Vårdförbundet valde att tacka nej till medlarnas hemställan och i stället varsla om stridsåtgärder. Det är beklagligt. Vi är alltid redo att hitta konstruktiva lösningar och ambitionen är att nå fram till ett nytt avtal snarast möjligt, säger John Nilsson, Sobonas förhandlingschef.

− Parterna är överens om att de medlare som hittills har bistått parterna, Gunilla Runnquist och Göran Gräslund, ska fortsätta medla i förhandlingarna om ett nytt avtal, säger John Nilsson.

Det tuffa ekonomiska läget i kommuner och regioner, med underskott kring 30 miljarder kronor under 2024, sätter sin prägel på årets avtalsrörelse. Vårdförbundets yrkanden på arbetstidsförkortningar och löneökningar över märket skulle innebär stora kostnadsökningar för kommuner och regioner.

− Det ekonomiska utrymmet i kommuner och regioner är ytterst begränsat. Bara att följa industrimärket innebär kostnadsökningar på totalt 21 miljarder kronor. Ytterligare förändringar av villkoren, så som till exempel att förkorta arbetstiden, skulle innebära ytterligare många miljarder kronor. Vi vill göra långsiktiga, gemensamma satsningar kring viktiga frågor som arbetsmiljö, kompetensförsörjning, arbetstidsregler och löneprocessen, säger John Nilsson.

Vårdförbundets varsel träder i kraft den 25 april om en överenskommelse inte har träffats innan dess.

För dig som är arbetsgivare

Frågor och svar om varsel har vi gemensamt samlat på skr.se:

 

John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 11 april, 2024 | Senast uppdaterad: 17 april, 2024

Relaterat innehåll