Per Nordenstam
 • nyhet
 • Avtal 2024
 • Kollektivavtal
 • Per Nordenstam
 • Sobonadagarna
 • Kompetensutveckling
 • Kompetensförsörjning
 • Karriär
12 januari 2024

Vd har ordet: Gott nytt avtalsår!

Nytt år och nya förutsättningar och dags att kliva in i en av de mest omfattande avtalsrörelserna Länk till annan webbplats. hittills i vår historia.

De flesta av våra avtal ska omförhandlas under våren, fyra branscher som omfattas av Huvudöverenskommelserna (HÖK) och fem branscher som omfattas av branschöverenskommelserna (BÖK).

Mål- och inriktning Avtal 2024

Sobona och SKR har den 15 december överlämnat det mål och inriktningsdokument som rör HÖK till de fackliga motparterna Kommunal, Vårdförbundet, Sveriges Lärare, Sveriges Läkarförbund, Allmän Kommunal Verksamhet (Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna, Film och Scenkonst) samt AkademikerAlliansen, (16 Saco-anslutna förbund).

Det berör branscherna Hälsa, vård och omsorg, Region- och samhällsutveckling, Räddningstjänst och Utbildning.

Sobona förhandlar även med tjänstemannafacken för fem branschöverenskommelser inom branscherna Besöksnäring och kulturarv, Energi, Fastigheter, Flygplatser samt Vatten och miljö. Mål och inriktning för dessa avtalsförhandlingar kommer att överlämnas i nästa vecka.

Avtalsrörelsen 2024 sker i ett läge med tuff ekonomisk situation, hög inflation, krig i omvärlden, ett skärpt säkerhetsläge och stora utmaningar i alla branscher och sektorer inom kompetensförsörjning. Det är på många håll mycket tuffa tider inom kommun- och regionsektorn och vi arbetar med olika åtgärder för att möta utmaningarna.

Högt tryck på kansliet

Samtidigt som avtalsrörelsen nu drar igång på allvar har vi ett högt tryck på kansliet kopplat till de nya dygnsviloreglerna Länk till annan webbplats. som började träda i kraft förra året. Möjligheten att söka dispens finns för att arbetsgivare ska kunna möta oförutsedda händelser och kunna ha 24-timmarspass vid situationer som kräver det. En partsgemensam arbetstidsnämnd med oberoende ordföranden hanterar dispensansökningar som börjat komma in från medlemmar i Sobona och kommuner/regioner. På så vis kommer det successivt att kunna byggas upp en praxis och konstruktiva och bra lösningar kan fortsätta att utvecklas.

Innan detta arbete börjat sätta sig har vi fortsatt hög belastning på kansliets förhandlingsverksamhet och därför kan väntetiderna bli något längre än vanligt i våra rådgivningsärenden.

Fem snabba:

 1. Inom kort skickar vi ut enkäten Sobonabarometern Länk till annan webbplats. till dig som är vd och Sobona-medlem. Sobonabarometern är en undersökning som utgör en viktig grund i arbetet med att synliggöra er medlemmar och vad det är som gör er till unika samhällsbärare. Era svar är viktiga och kommer att fortsätta vara en central byggkloss i vårt arbete med att opinionsbilda för att stärka de kommunala företagen. Jag hoppas att ni tar er tid att besvara enkäten och därmed vara en del av årets upplaga av Sobonabarometern.
 2. Vårt kalendarium börjar fyllas på under våren – snart går vi ut med vårens program av utbildningar, seminarier och inte minst årets höjdpunkt: Sobonadagarna i Malmö 22-23 maj, något jag verkligen ser fram emot! Vi har tre talare klara så programmet börjar ta form! Gå gärna in och kika och anmäl dig gärna.
 3. Den 30 januari är sista dag för inrapportering av era årsuppgifter. De är vårt underlag när vi debiterar årets medlems- och serviceavgifter och vi blir glada om ni hjälper oss med uppgifterna i god tid.
 4. Jag är glad och stolt över våra nya verktyg som syftar till att stödja strategisk och inkluderande kompetensförsörjning: Ta en titt på Klarspråksguiden Länk till annan webbplats. och den uppgraderade Språkparlören Länk till annan webbplats.. Språkutveckling på arbetsplatsen är viktiga delar i vårt partsgemensamma främjandearbete för att stödja de med svenska som andraspråk samt nyanländas etablering på arbetsmarknaden.
 5. Till sist: Nytt år nya möjligheter till utveckling: Passa på att ta del av ett av vårt nyaste medlemserbjudande i samarbete med Framgångsakademin, var en del av det livslånga lärandet som börjar med dig själv som individ, läs vad våra medlemmar tycker.

Per Nordenstam

VD

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 12 januari, 2024 | Senast uppdaterad: 30 januari, 2024

Relaterat innehåll