Sobonadagarna

22-23 maj 2024 i Malmö

Vi samlar årligen våra medlemmar till Sobonas årsstämmor, som utgör kärnan för medlemsinflytandet, och bygger runt dessa ett inspirerande konferensprogram som inramning. Hoppas vi ses i Malmö!

Välkommen på våra medlemsdagar i Malmö 22-23 maj 2024!

Sobonadagarna bjuder på spaningar och samtal om allt från ledarskap och verksamhetsutveckling till digitalisering, AI och kompetensförsörjning i samhällsbärande verksamheter. Tillsammans lyfter vi blicken mot de viktigaste framtidsfrågorna.

Årets tema är: Framtidens arbetsgivare - ledarskap och kompetensförsörjning i en ny digital era

Vem kan gå på Sobonadagarna?
Sobonadagarna är ett event för dig som är medlem i Sobona. Våra medlemsdagar riktar sig till dig som är vd, förbundschef eller motsvarande, styrelseordförande, HR-ansvarig, HR-specialist, personalansvarig eller motsvarande i ett kommunalt företag.

Moderator och programledare
Anna-Lena Björklund
Moderator och programledare
Anna-Lena Björklund
Moderator, valbara spår
Ann-Charlotte Rand
Moderator, valbara spår
Ann-Charlotte Rand

Exklusivt för dig som är medlem i Sobona

Medlemsinflytande och dialog

Nätverka med andra medlemmar

Vi är klara för programmet 2024:

 • Robin Teigland, Professor i strategi och digitalisering

  Robin är professor vid Chalmers tekniska högskola och ledamot vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Hon leder det uppmärksammade Peniche Ocean Watch Initiative där cirkulär ekonomi och digitalisering är navet för innovationer och ny sysselsättning. Vad krävs för att överleva som organisation och region i en tid av oöverträffad förändring?

 • Tobias Degsell, Expert inom kreativitet, samarbete och lärande organisationer

  Tobias är en av Sveriges populäraste föreläsare, känd för sin förmåga att se helheten genom detaljerna. Han har både analytisk precision och en stark lösningsorienterad inställning. Var tidigare verksam som curator på Nobelprismuseet. På Sobonadagarna kommer han att prata om samarbete och dess betydelse för framgång.

 • Marko Tosic, Grundare och utbildare på ChatGPTutbildning.se

  Marko kommer berätta om vilka fantastiska möjligheter som finns med ChatGPT och visa praktiska användningsområden. Marko tar även upp de utmaningar som arbetsmarknaden och samhället står inför och gör en framtidsanalys kring den spännande AI-utveckling som sker just nu. En tankeväckande och inspirerande föreläsning!

 • Rebecka Cowen Forssell, Biträdande universitetslektor, Malmö Universitet

  Rebecka kommer tala om digital aggressivitet från tredje part. Digital aggressivitet är ett samlingsnamn för negativa beteenden som sträcker sig från ett lågintensivt, respektlöst beteende till explicita påtryckningar och hot, och som uttrycks genom digitala kanaler. Komplexiteten i dessa situationer kräver nya proaktiva och reaktiva strategier.

 • Carl Malm, Ecosystem- och Partner Manager för AI Sweden

  Carl har övergripande ansvar för partnerkommuner hos AI Sweden. Hans passion ligger i att hitta sätt för AI att skapa värde för människor, offentliga verksamheter men även för lokal tillväxt i Skåne. Han arbetar aktivt med att främja samarbete och innovation inom områden där AI kan vara en katalysator för positiv förändring för samhället.

 • Malin Dahlroth, Vd, Sysav

  Känd för sitt strategiska ledarskap och engagemang inom energisektorn. Som vd och koncernchef för Sysav bidrar Malin till samhällets omställning mot hållbarhet genom att leda företagets arbete med avancerad avfallshantering och återvinning. Under Sobonadagarna pratar hon om innovation, cirkularitet och värdekedjor kopplade till textil - vad händer med våra kläder?

 • Christian Lundell, Vd, Nordiska Textilakademin

  Christian har fullt fokus på den kompetens företagen behöver för att möta lokal produktion och en cirkulär textil- och modebransch. På Sobonadagarna kommer han prata om cirkulära jobb, nya kompetensområden och vikten av samverkan när textilbranschen vidgas med återbruk och återvinning.

 • Gunnar Westling, Ekonomie doktor, Handelshögskolan

  Gunnar har arbetat med ledarutveckling i snart 30 år. Han leder bland annat vårt Vd-program och Ordförandeprogram. Gunnar har en bakgrund som forskare på Handelshögskolan där han fokuserade på ledarskap och lärande vid innovationsarbete och i komplexa utvecklingsuppdrag.

 • Anna Flink, Säkehetschef i Kalmar kommunkoncern

  Anna har arbetat med att ha rättssäkerheten som ram, vilket många gånger handlar om att ge fullt stöd i vardagen till medarbetare som har utsatta positioner i hela kommunens verksamheter. Anna kommer prata om otillåten påverkan och vikten av psykologisk trygghet för att både ledare och medarbetare ska våga berätta och agera när det gäller.

 • Helene Palm, Utvecklingschef på Omställningsfonden

  Helene har arbetat med omställningsfrågor såväl inom privat sektor som inom välfärdssektorn i över 20 år. Hon ansvarar bland annat för att utveckla metoder, arbetssätt och verktyg för att kunna ge privatpersoner, arbetsgivare och fackliga företrädare ett så bra stöd som möjligt inom ramen för kompetens- och omställningsavtalet.

 • Tony Clark, vd, Avfall Sverige

  Sen 2019 är Tony vd för Avfall Sverige. Var tidigare ämnesråd på miljö- och energidepartementet och har mångårig erfarenhet inom miljöområdet, bland annat som ansvarig för utvecklingen av svensk och europeisk producentansvarslagstiftning och för system för hantering av elektroniskt avfall. Han har också arbetat som ambassadråd och chef för Sveriges miljöteknik- och CSR-center i Peking.

 • Conny Larsson, Chef för Kompetenskansliet, Sobona

  Conny är ansvarig för Sobonas partsgemensamma branschvalideringsarbete. Han arbetar med utvecklingsprojekt i nära samverkan med branschorganisationer, fackliga parter, myndigheter och omställningsaktörer för att stödja medlemsföretag i kompetensförsörjning- och kompetensutvecklingsfrågor lokalt, regionalt och nationellt.

 • Agnes Gradstock, Biträdande förhandlingschef, Sobona

  Agnes har en bakgrund från både kommun och region där hon har arbetat som förhandlingschef och HR chef. Hon har bland anant ansvarat för partsarbeten kring kompetensförsörjning inom skolan. På Sobonadagarna kommer hon prata om vad som ligger bakom den stora utmaning vi har med att hitta rätt kompetens och hur Sobona kan stötta våra medlemmar i dessa frågor.

 • Sara Anheden, Utredningssekreterare, Österlen VA

  Sara är utbildad verksamhetsutvecklare och arbetar med övergripande administration i bolaget samt är sekreterare i bolagsstyrelsen. Sara kommer prata om problemen med kompetensförsörjning i sydöstra Skåne och varför Österlen VA behöver arbeta med yrkesvalidering.

Praktisk information

Frågor och svar

Var hittar jag programmet för Sobonadagarna?

Vi kommer bjuda på spaningar och samtal om allt från ledarskap och verksamhetsutveckling, till digitalisering, AI och kompetensförsörjning i samhällsbärande verksamheter. Årets tema är: Framtidens arbetsgivare - ledarskap och kompetensförsörjning i en ny digital era.

Vad är konferensavgiften?

 • Early bird-erbjudande fram till 2 april: 3 900 kr exklusive moms.
 • Ordinarie pris från 2 april till 2 maj: 4 900 kr exklusive moms.

Vad gäller kring boende och resa?
Resa och boende bokar du själv och vi rekommenderar att du bokar så snart som möjligt då det ofta är högtryck i maj.

Hur hittar jag till lokalen i Malmö?

Clarion Hotel Malmö Live ligger på Dag Hammarskjölds torg 2 i Malmö. Du kan ta dig hit via:

 • Tåg till Malmö centralstation.
 • Buss till hållplats Anna Lindhs plats.
 • Från Malmö Airport går det flygbuss till Malmö centralstation.
 • Från Köpenhamns flygplats Kastrup går det tåg till Malmö centralstation.

Vad är det för prisutdelning som sker på galamiddagen?
Under Sobonadagarna kommer vi att dela ut priset Årets Samhällsbärare i sex kategorier.

Är det någon särskild klädkod på galamiddagen 22 maj?
Vi har ingen formell klädkod för kvällen, men du får gärna ta på dig något festligt som du känner dig fin i.

Kommer jag kunna ta del av presentationerna i efterhand?
Vi kommer successivt dela artiklar med spaningar och resonemang från Sobonadagarna på vår webb och i sociala medier. Om talarna vill dela sina presentationer kommer dessa skickas i efterhand via mejl.

Går det att delta digitalt på konferensen?
Nej, vi har valt att inte livesända digitalt denna gång. Det digitala deltagandet och intresset för denna möjlighet var väldigt lågt inför och under Sobonadagarna 2023, vilket har inneburit att vi inte kommer erbjuda detta under 2024.

Vem kan gå på Sobonadagarna?
Konferensen riktar sig till dig som är vd, förbundschef eller motsvarande, styrelseordförande, HR-ansvarig, HR-specialist, personalansvarig eller motsvarande i ett kommunalt företag.

Obs: Detta evenemang är exklusivt för Sobonas medlemmar.

Om anmälan till Sobonadagarna

Sista anmälningsdag är 2 maj 2024.
Har du missat att anmäla dig eller vill du ändra din anmälan?
Vänligen kontakta sobonadagarna@eventum.se

Konferensavgift:

 • Early bird-erbjudande fram till 2 april: 3 900 kr exklusive moms.
 • Ordinarie pris från 2 april till 2 maj: 4 900 kr exklusive moms.

Kom ihåg att du bokar resa och boende själv.

Observera att detta evenemang är exklusivt för Sobonas medlemmar.

Vill du registrera dig till Sobonas föreningsstämma?
Då behöver du hålla utkik i inkorgen efter kallelsen till föreningsstämman som utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman.

Vid föreningsstämman har varje medlem en röst. Vill du veta mer om röstning m.m. vid föreningsstämma, se Sobonas stadgar.

Årsstämma 22 maj

Sobonas förenings- och bolagsstämma äger rum kl. 11.00 - 12.00 på Clarion Hotel Malmö Live i Malmö.

Håll utkik efter kallelsen:
För att kunna rösta behöver du svara på den kallelse som skickas ut inför föreningsstämman. Kallelsen utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman. Vid föreningsstämman har varje medlem en röst.

Två separata inbjudningar att hålla koll på:
Kallelsen till årsstämman och inbjudan/anmälan till Sobonadagarna är två seprata utskick.

Vill du veta mer om röstning m.m. vid föreningsstämma, se Sobonas stadgar här Länk till annan webbplats..

Hålltider och program

21 maj
Kl. 17.00 – 19.00 Kvällsmingel för dig som är i Malmö kvällen innan

22 maj

Kl. 08.30 Registreringen öppnar (registreringen är öppen fram till 15.00)

Kl. 11.00 - 12.00 Föreningsstämma och bolagsstämma

Kl. 12.00 - 13.00 Lunch

Kl. 13.00 - 17.00 Konferensprogram och fika

Kl. 19:00 Mingel, galamiddag och prisutdelning till Årets Samhällsbärare.

23 maj

Kl. 08.30 Registreringen öppnar (registreringen är öppen fram till 11.00)

Kl. 09.00 - 12.30 Konferensprogram och fika

Kl. 12.30 - 13.30 Lunch

Samtliga aktiviteter arrangeras på Clarion Hotel Malmö Live.

Vi kommer leda Sobonadagarna 2024

Anna-Lena Björklund
Anna-Lena Björklund är en erfaren scenpersonlighet som kännetecknas av entusiasm, engagemang och energi. Hon brinner för att skapa intressanta möten och att göra skillnad. Hon är full av nyfikenhet och drivs av att ständigt utveckla både sig själv och andra så under pandemin passade hon på att följa en dröm, att byta scenkostymen mot kamouflerad ökenuniform. I bagaget finns nu en tjänstgöring som press- och informationschef för Försvarsmaktens FN-insats i Mali, Afrika. Anna-Lena kommer att leda oss genom dagarna med en varm, fast och tydlig hand.

Ann-Charlotte Rand
Ann-Charlotte arbetar som arbetsmiljöstrateg på Sobona. Hon brinner för att stötta verksamheter i att hitta arbetssätt så att medarbetare trivs, utvecklas och bibehåller sin hälsa. Ann-Charlotte har lång erfarenhet inom verksamhetsutveckling men arbetar numera främst med arbetsmiljörelaterade frågor. En stor del av hennes nuvarande arbete sker i olika partsgrupper, då kopplat till Arbetsmiljöverket, Suntarbetsliv och Afa försäkring. Hon tror på att det bästa och hållbaraste skapar man tillsammans. Ann-Charlotte kommer att moderera ett antal valbara spår under Sobonadagarna.

Kontakt

Frågor om programmet
Mejla oss gärna på projektledare@sobona.se

Frågor om anmälan
Hör gärna av dig till Eventum
sobonadagarna@eventum.se

Frågor och svar

Var hittar jag programmet för Sobonadagarna?

Vi kommer bjuda på spaningar och samtal om allt från ledarskap och verksamhetsutveckling, till digitalisering, AI och kompetensförsörjning i samhällsbärande verksamheter. Årets tema är: Framtidens arbetsgivare - ledarskap och kompetensförsörjning i en ny digital era.

Vad är konferensavgiften?

 • Early bird-erbjudande fram till 2 april: 3 900 kr exklusive moms.
 • Ordinarie pris från 2 april till 2 maj: 4 900 kr exklusive moms.

Vad gäller kring boende och resa?
Resa och boende bokar du själv och vi rekommenderar att du bokar så snart som möjligt då det ofta är högtryck i maj.

Hur hittar jag till lokalen i Malmö?

Clarion Hotel Malmö Live ligger på Dag Hammarskjölds torg 2 i Malmö. Du kan ta dig hit via:

 • Tåg till Malmö centralstation.
 • Buss till hållplats Anna Lindhs plats.
 • Från Malmö Airport går det flygbuss till Malmö centralstation.
 • Från Köpenhamns flygplats Kastrup går det tåg till Malmö centralstation.

Vad är det för prisutdelning som sker på galamiddagen?
Under Sobonadagarna kommer vi att dela ut priset Årets Samhällsbärare i sex kategorier.

Är det någon särskild klädkod på galamiddagen 22 maj?
Vi har ingen formell klädkod för kvällen, men du får gärna ta på dig något festligt som du känner dig fin i.

Kommer jag kunna ta del av presentationerna i efterhand?
Vi kommer successivt dela artiklar med spaningar och resonemang från Sobonadagarna på vår webb och i sociala medier. Om talarna vill dela sina presentationer kommer dessa skickas i efterhand via mejl.

Går det att delta digitalt på konferensen?
Nej, vi har valt att inte livesända digitalt denna gång. Det digitala deltagandet och intresset för denna möjlighet var väldigt lågt inför och under Sobonadagarna 2023, vilket har inneburit att vi inte kommer erbjuda detta under 2024.

Vem kan gå på Sobonadagarna?
Konferensen riktar sig till dig som är vd, förbundschef eller motsvarande, styrelseordförande, HR-ansvarig, HR-specialist, personalansvarig eller motsvarande i ett kommunalt företag.

Obs: Detta evenemang är exklusivt för Sobonas medlemmar.

Om anmälan till Sobonadagarna

Sista anmälningsdag är 2 maj 2024.
Har du missat att anmäla dig eller vill du ändra din anmälan?
Vänligen kontakta sobonadagarna@eventum.se

Konferensavgift:

 • Early bird-erbjudande fram till 2 april: 3 900 kr exklusive moms.
 • Ordinarie pris från 2 april till 2 maj: 4 900 kr exklusive moms.

Kom ihåg att du bokar resa och boende själv.

Observera att detta evenemang är exklusivt för Sobonas medlemmar.

Vill du registrera dig till Sobonas föreningsstämma?
Då behöver du hålla utkik i inkorgen efter kallelsen till föreningsstämman som utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman.

Vid föreningsstämman har varje medlem en röst. Vill du veta mer om röstning m.m. vid föreningsstämma, se Sobonas stadgar.

Årsstämma 22 maj

Sobonas förenings- och bolagsstämma äger rum kl. 11.00 - 12.00 på Clarion Hotel Malmö Live i Malmö.

Håll utkik efter kallelsen:
För att kunna rösta behöver du svara på den kallelse som skickas ut inför föreningsstämman. Kallelsen utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före stämman. Vid föreningsstämman har varje medlem en röst.

Två separata inbjudningar att hålla koll på:
Kallelsen till årsstämman och inbjudan/anmälan till Sobonadagarna är två seprata utskick.

Vill du veta mer om röstning m.m. vid föreningsstämma, se Sobonas stadgar här Länk till annan webbplats..

Hålltider och program

21 maj
Kl. 17.00 – 19.00 Kvällsmingel för dig som är i Malmö kvällen innan

22 maj

Kl. 08.30 Registreringen öppnar (registreringen är öppen fram till 15.00)

Kl. 11.00 - 12.00 Föreningsstämma och bolagsstämma

Kl. 12.00 - 13.00 Lunch

Kl. 13.00 - 17.00 Konferensprogram och fika

Kl. 19:00 Mingel, galamiddag och prisutdelning till Årets Samhällsbärare.

23 maj

Kl. 08.30 Registreringen öppnar (registreringen är öppen fram till 11.00)

Kl. 09.00 - 12.30 Konferensprogram och fika

Kl. 12.30 - 13.30 Lunch

Samtliga aktiviteter arrangeras på Clarion Hotel Malmö Live.

Vi kommer leda Sobonadagarna 2024

Anna-Lena Björklund
Anna-Lena Björklund är en erfaren scenpersonlighet som kännetecknas av entusiasm, engagemang och energi. Hon brinner för att skapa intressanta möten och att göra skillnad. Hon är full av nyfikenhet och drivs av att ständigt utveckla både sig själv och andra så under pandemin passade hon på att följa en dröm, att byta scenkostymen mot kamouflerad ökenuniform. I bagaget finns nu en tjänstgöring som press- och informationschef för Försvarsmaktens FN-insats i Mali, Afrika. Anna-Lena kommer att leda oss genom dagarna med en varm, fast och tydlig hand.

Ann-Charlotte Rand
Ann-Charlotte arbetar som arbetsmiljöstrateg på Sobona. Hon brinner för att stötta verksamheter i att hitta arbetssätt så att medarbetare trivs, utvecklas och bibehåller sin hälsa. Ann-Charlotte har lång erfarenhet inom verksamhetsutveckling men arbetar numera främst med arbetsmiljörelaterade frågor. En stor del av hennes nuvarande arbete sker i olika partsgrupper, då kopplat till Arbetsmiljöverket, Suntarbetsliv och Afa försäkring. Hon tror på att det bästa och hållbaraste skapar man tillsammans. Ann-Charlotte kommer att moderera ett antal valbara spår under Sobonadagarna.

Kontakt

Frågor om programmet
Mejla oss gärna på projektledare@sobona.se

Frågor om anmälan
Hör gärna av dig till Eventum
sobonadagarna@eventum.se

Har du några frågor?

Vid frågor om anmälan och registrering, hör gärna av dig till Eventum.

Har du förslag på innehåll till programmet? Kontakta gärna projektgruppen för Sobonadagarna.


Prisutdelning på Sobonadagarna!

Med priset Årets Samhällsbärare och Samhällsbärardiplomet sätter vi ljuset på alla de nyckelspelare som skapar ett bättre samhälle varje dag.

Genom att vara med och tävla i Årets Samhällsbärare och använda Samhällsbärardiplomet kan ni öka synligheten och skapa intresse för er verksamhet och stärka er attraktivitet som arbetsgivare.

Prisutdelningen äger rum på Sobonadagarna, den 22 maj 2024 i Malmö.

Tävla om att bli Årets Samhällsbärare 2024

Med priset Årets Samhällsbärare och Samhällsbärardiplomet sätter vi ljuset på alla de nyckelspelare som skapar ett bättre samhälle varje dag.

Genom att vara med och tävla i Årets Samhällsbärare och använda Samhällsbärardiplomet kan ni öka synligheten och skapa intresse för er verksamhet och stärka er attraktivitet som arbetsgivare.

Prisutdelningen sker på Sobonadagarna, den 22 maj i Malmö!

Artiklar med inspiration från Sobonadagarna:

Tillbakablick på tidigare år

Dela sidan