lång sjukhuskorridor med vårdpersonal som pratar längs sidorna
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Hälsa, vård och omsorg
  • Varsel och konflikt
25 juni 2024

Debatt: Avsluta konflikten så vi kan hitta lösningar

Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. Bristen på arbetskraft är stor och det finns inte tillräckligt många med rätt kompetens att anställa. Situationen sätter stor press på arbetsmiljön för medarbetare och chefer i vården. Ska vi klara de utmaningar vi står inför måste vi göra det tillsammans.

Midsommarhelgen är förbi och semesterperioden är här. För varje dag som Vårdförbundets konflikt fortsätter, påverkas hälso- och sjukvården mer och mer. Vi är mycket oroliga för situationen för patienter och äldre de kommande sommarveckorna om vi inte får ett stopp för konflikten. Olika yrkesgrupper, enheter och medicinska flöden är beroende av varandra och konflikten innebär patientsäkerhetsrisker som dagligen måste hanteras av medarbetare och chefer.

De regioner och kommuner som inte är uttagna i konflikten känner av att den högspecialiserade vård som bedrivs på universitetssjukhusen behöver prioriteras hårt. Operationer ställs in och skjuts upp. Den första linjens vård är svårare att nå. Vi ser också hur arbetsbördan för vårdens alla medarbetare – i olika yrkesgrupper – ökar. De team av olika kompetenser, som driver vården idag, fungerar sämre och stressen både över fler arbetsuppgifter och att vård måste skjutas på framtiden lägger sten på bördan.

Vi behöver få ett nytt kollektivavtal på plats och få stopp på konflikten. Det är därför helt nödvändigt att förhandlingarna med Vårdförbundet tar ordentlig fart. Båda parter behöver skyndsamt hitta lösningar och medverka till ett nytt avtal. För våra medarbetares och patienters skull. För tryggheten för invånare i Sveriges alla regioner. För att vi nu behöver fokusera på de utmaningar vården står inför här och nu – och på längre sikt.

Vi har en lång tradition i Sverige av att förhandla kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Det har starkt stöd av alla politiska partier i riksdag, regioner och kommuner. Även när fack och arbetsgivare står långt ifrån varandra, så tar vi oss an varandras förslag vid förhandlingsbordet och hittar lösningar som båda parter kan stå bakom. Den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare kompromissar, ger och tar. Det har tjänat arbetsgivare och medarbetare, och därmed Sverige, väl.

Vi vet att vissa delar av vården inte har en hållbar arbetsmiljö. Det jobbar vi med och behöver jobba ännu mer med. Det ligger i allas intresse att arbetsmiljön är bra, så att alla de som arbetar i vården orkar med sina viktiga uppdrag. Det handlar om arbetsmiljö, hur vi schemalägger, hur vi använder arbetstiden på bästa sätt och att minska sjukfrånvaron. Det vill vi prata om och hitta lösningar på tillsammans med de fackliga organisationerna, både lokalt och nationellt.

Ett nytt avtal med Vårdförbundet är en bra och nödvändig grund för olika satsningar på ett hållbart arbetsliv. Därför uppmanar vi Vårdförbundets förbundsstyrelse: Låt oss avsluta konflikten och hitta lösningar. Bara så kan vi fortsätta utveckla svensk hälso- och sjukvård tillsammans.

 

Anna-Lena Hogerud, ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation
Marie Morell, vice ordförande SKR:s sjukvårdsdelegation
Ulf Olsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse
Sten Nordin, vice ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse

 

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 25 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 25 juni, 2024

Relaterat innehåll