Så kan du använda AI som webbredaktör

På den här sidan finns några tips på hur du som webbredaktör kan ta hjälp av generativ AI så som ChatGPT eller Bard för dina webbredaktionella arbetsuppgifter. Använd det som komplement och kom ihåg att du alltid måste kvalitets- och faktagranska texterna innan de publiceras och att inte dela någon information som vi inte borde publicera publikt på sobona.se.

Det mest självklara tipset är att du kan ta hjälp av chattbotar som ChatGPT eller Bard för att skapa utkast på texter till den webbsida som du jobbar med. Du kan be om att få en punktlista att utgå från, inspiration om innehåll till en sida, korrekturläsning av en befintlig text och mycket mer.

Kom ihåg att vara så detaljerad som möjligt i din prompt för ett bättre resultat. Om ChatGPT inte kan granska sidan så går det bra att använda Bard alternativt klistra in den text som avses.

Exempel på prompt:

''Skriv en text om [ämne] med en vardaglig tonalitet och utan att använda för komplicerade ord. Texten ska vara X antal tecken lång och ska bestå av rubrik, ingress och brödtext. Brödtexten ska vara indelad i X antal underrubriker som fångar läsarens intresse. Målgruppen är X.''

''Jag ska skriva en text till en webbsida om [ämne] på cirka X antal tecken. Ge mig exempel på vilket innehåll jag ska ha med i texten för att den ska vara så heltäckande som möjligt.''

''Ge mig exempel på hur jag kan göra den här texten mer lättförståelig för en läsare som snabbt behöver sätta sig in i ämnet: [klistra in din text eller länk till publik webbsida]''

''Jag ska skapa en webbsida om [ämne]. Ge mig förslag på vilket innehåll och format jag ska använda på sidan för att sidan ska vara så pedagogisk som möjligt för besökaren.''

ChatGPT ger nedan några tips på hur du kan få en text som använder din tonalitet genom att i din chatt följa dessa steg:

  1. Beskriv din tonalitet: Innan du ställer din fråga, beskriv den tonalitet du vill att jag ska använda. Är den formell, avslappnad, humoristisk, inspirerande, teknisk, konversationell, eller något annat? Ju mer specifik du är, desto bättre kan jag anpassa mig.
  2. Ge exempel: Om du har tidigare skrivna verk eller exempel på den tonalitet du vill uppnå, dela dem med mig. Jag kan inte direkt läsa länkar, men du kan citera eller beskriva delar av ditt innehåll för att ge mig en bättre uppfattning.
  3. Ange ämnet: Berätta vad blogginlägget ska handla om. Ge mig så mycket information som möjligt om ämnet, inklusive huvudpunkter, underämnen, och eventuell bakgrundsinformation.
  4. Begär en struktur eller disposition: Om du vill ha en specifik struktur för inlägget, ange det. Till exempel: "Introduktion, tre huvudpunkter, och en avslutning."
  5. Korrigera och justera: Efter att jag har skrivit inlägget, läs igenom det och ge feedback. Om något avsnitt inte matchar din önskade tonalitet, peka ut det och jag kan göra justeringar.
  6. Övning ger färdighet: Ju mer du interagerar med mig och ger feedback, desto bättre blir jag på att matcha din önskade tonalitet.

 

Exempel på kompletterande prompt:

''Analysera tonaliteten i följande text och skriv sedan ett blogginlägg om [ämne] med samma tonalitet. Blogginlägget ska ha X antal tecken och ha en Rubrik, ingress och brödtext. Brödtexten ska vara indelad i X underrubriker som fångar läsarens intresse: [klistra in en text med din tonalitet]''

Du kan få förslag på hur du kan utveckla innehållet på din sida eller hur din text kan kompletteras för att vara så heltäckande som möjligt.

Exempel på prompt:

''Ge förslag på kompletterande frågor och svar som läsaren kan tänkas ha efter att ha läst den här texten: [klistra in text eller länk till publik webbsida]''

Sidtitlar är viktiga för sökmotoroptimering (se SEO-policy). Med hjälp av ChatGPT eller Bard kan du få förslag på sidtitlar om det är en sida som du vill att ska få in fler besökare från externa sökmotorer.

Om ChatGPT inte kan granska sidan så går det bra att använda Bard, alternativt genom att klistra in texten från sidan.

Exempel på prompt:

''Ge mig tre exempel på SEO-anpassade sidtitlar för den här sidan: [klistra in länk till sidan eller text från sidan]''

Metadatabeskrivningar är texter som syns/förhandsvisas när sidan delas på en extern plattform, t.ex. Facebook, Teams eller Google. Metadatabeskrivningen är därför även viktig för sökmotoroptimering av en sida (se SEO-policy). Med hjälp av ChatGPT eller Bard kan du få förslag på en metadatabeskrivning om det är en sida som du vill att ska få in fler besökare från externa sökmotorer.

Om ChatGPT inte kan granska sidan så går det bra att använda Bard, alternativt genom att klistra in texten från sidan.

Exempel på prompt:

''Skriv en SEO-anpassad metadatabeskrivning för den här sidan/texten med max 150 tecken: [klistra in länk till sidan eller text från sidan]''

Be ChatGPT/Bard i uppgift att skriva om en text i klarspråk för att få tips på hur språket kan förenklas.

Exempel på prompt:
''Skriv om den här texten till klarspråk och minska den till X antal tecken för att den ska bli mer lättförståelig för läsaren: [klistra in text]''

Infografik kan göra en sida mer pedagogisk och ChatGPT/Bard kan ge dig tips på vilken infografik du kan använda.

Exempel på prompt:
''Ge exempel på vilken infografik jag kan använda på den här sidan/i den här texten: [klistra in länk eller text]''