10.10 – 11.10

Block 1 – Samhällsperspektiv

10.10 – 10.30

Kompetensförsörjning i en föränderlig tid – hur kommer Sverige stärkt ur krisen?

Analysenheten på Tillväxtverket tar fram statistik, prognoser och andra kunskapsunderlag utifrån myndighetens uppdrag att främja hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i Sverige.

 

Under krisen har stödet för korttidsarbete och andra åtgärder för att stötta näringslivet varit i fokus. Men perspektivet omställning och hur Sverige kommer stärkt ur krisen växer alltmer och kompetensförsörjningen är då en avgörande aspekt.

10.30 – 10.50

Branschvalideringens betydelse för kompetensförsörjningen

Christer Bergqvist, enhetschef, Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH)

Helén Björnsdotter, projektledare, BOSS (Branschvalidering - Operativ och Strategisk Samverkan

Myndigheten för yrkeshögskolan har i uppdrag att stödja, följa och informera kring utvecklingen inom valideringsområdet. Branschvalidering utgår ifrån branschens och arbetsgivarnas definierade behov och förankras nationellt av branschen och

arbetsmarknadens parter.

 

Ta del av myndighetens perspektiv på branschvalidering, betydelsenav yrkesbevis/nivåplacerade kvalifikationer i SeQF och lärdomar från BOSS (Branschvalidering – Operativ och Strategisk Samverkan).

10.50 – 11.10

Arbetsmarknadsinsatser med ett arbetsgivarperspektiv - vad säger forskningen?

Ulrika Vikman, forskare vid Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk utvärdering IFAU

Vilken roll kan arbetsgivare ha för arbetslösa? Rapporter från bland annat IFAU visar på positiva effekter av arbetsmarknadsinsatser där arbetsgivare tidigt involverats i planeringen. Ulrika lyfter även annan forskning som pekar i samma riktning.