Tips kring språkutveckling för dig som ska lära dig yrkessvenska

Det går inte att lära sig ett nytt språk som vuxen utan att göra fel. Och det finns inga genvägar som gör att du kan lära dig ett nytt språk. Allt handlar om att träna och lägga ner den tid som behövs.

Mikroutbildningar för dig som ska lära dig yrkessvenska

Det finns totalt 10 mikroutbildningar

Filmbild

Språkutveckling - svensk textkultur

En validering är en form av ett test. I olika kulturer har man olika syn på vad ett test är och hur man genomför det på ett bra sätt. Ta del av tips inför valideringen.

Filmbild

Språkutveckling - fokusera på frågan

I en valideringssituation kanske du känner dig stressad. Det kan göra att du också får svårt att förstå själva frågan. Se till att du lär dig svenska frågeord.

Filmbild

Språkutveckling - en sak i taget

Alla människor är olika. En del tycker om att prata. Andra tycker inte om att prata. Du måste tänka på hur du är. Ta det lugnt och säg en sak i taget.

Filmbild

Språkutveckling - viktiga småord

När du läser eller lyssnar på valideringsfrågorna finns det några språksaker som är bra att förstå. Ta del av våra tips!

Filmbild

Språkutveckling - säg att det är kul

På svenska arbetsplatser brukar det vara viktigt att visa att man är positiv. Le och säg att det är kul och spännande att bli validerad, även om du är nervös.

Filmbild

Språkutbildning - Våga fråga

Vad är värst? Att göra fel för att man inte förstår eller visa sig okunnig genom att fråga vad någon menar? Du kan bli bättre på ditt nya språk när du använder det ofta. Fråga när du inte förstår.

Filmbild

Språkutbildning - Säg till hur du vill bli rättad

Berätta för den som handleder dig om hur du vill bli rättad/få feedback. För att utveckla ditt nya språk behöver du få feedback. Du behöver veta när du hamnar lite fel men också när du gör framsteg.

Filmbild

Språkutbildning - Tekniker för att lära sig yrkesspråk

Ett enkelt sätt att veta vad ett ord kan betyda är att översätta det. Använd gärna olika verktyg som till exempel Sobonas ordlista. Tänk på att Google kan vara fel vid översättningen.

Filmbild

Språkutbildning - Fika är ett tillfälle att lära känna sina kollegor

Ställ en fråga om det som intresserar dig. På så vis kan du veta vilket ämne dina kollegor kommer prata om när de svarar. Dessutom blir det lättare för dig att förstå och du kommer säkert få många bra tips.

Filmbild

Språkutbildning - Generella tips och råd

Du kan lära dig ett nytt språk i vilken ålder som helst. Alla hittar oftast sina strategier för att lära sig ett nytt språk. Här är några generella tips som bidrar till språkutveckling.

Mer material om språkutveckling

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar jag mer.

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet