Tips kring språkutveckling för arbetsgivare

Det är utmanande att lära sig ett nytt språk som vuxen, men det går. Hur ska du som arbetsgivare hjälpa till på bästa sätt och även visa att språkutveckling är viktigt på arbetsplatsen? Ta del av konkreta tips på hur du kan stötta och hjälpa en individ som inte har svenska som förstaspråk.

Mikroutbildningar för dig som är arbetsgivare

Det finns totalt 5 mikroutbildningar

Filmbild

Språkutvecklingstips för arbetsgivare - Räcker språket?

Tänk igenom vilka språkmoment som tjänsten kräver. Testa hur väl individen behärskar dessa moment och anpassa stödet utifrån det.

Filmbild

Språkutvecklingstips för arbetsgivare – lärare eller kollega?

Om du arbetar tillsammans med någon som inte har svenska som förstaspråk vill du språket hjälpa till. Satsa på att lära känna varandra och hjälp din kollega att använda språket i naturliga samtal.

Filmbild

Språkutvecklingstips för arbetsgivare – svårt på riktigt

Att lära sig ett nytt språk handlar inte bara om att förstå vad ett ord betyder. Det är viktigt att veta hur ordet låter och kunna uttala det så någon annan förstår.

Filmbild

Språkutvecklingstips för arbetsgivare – satsa smart

Att arbeta på en arbetsplats tillsammans med modersmålstalare kan vara ett utmärkt tillfälle för den som är ny i språket att öva på svenskan. Men för att bli bättre på ett språk behöver en individ också lära sig nya saker.

Filmbild

Språkutvecklingstips för arbetsgivare – förstå och bli förstådd

När du pratar med någon som lär sig svenska kanske du märker att hen inte förstår vad du säger. Då kanske du försöker förklara med andra ord och ge exempel.

Mer material om språkutveckling

Sobonas handledarutbildning

Handledarutbildning ger nya medarbetare en bra introduktion och bidrar till en kultur där alla trivs.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar jag mer.

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet