Årets Samhällsbärare 2024, prisutdelning i Malmö
  • event
  • Hållbarhet
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
  • Kompetensutveckling
  • Affärsmässig samhällsnytta
  • Språk
  • Språkutveckling
  • Årets Samhällsbärare
13 juni 2024

Vinnare i Årets Samhällsbärare - kategori Hållbarhet: Möjligheternas Hus ger människor och material en andra chans

Under Sobonadagarna vann Möjligheternas Hus pris i Årets Samhällsbärare i kategorin Hållbarhet för sitt arbete med att ta hand om både människor och spillprodukter. – Det är ju en häftig känsla att vi i Emmaboda får detta och kan inspirera andra i Sverige som brottas med samma utmaningar, säger det kommunala bolagets vd, Tommy Persson.

Så här i efterhand sprider han och hans kollegor vidare den energi och glädje som priset har gett dem till andra.

− Vi firade under måndagen med hela företaget att vi vann! Förutom oss själva, bjöd vi hit kommunen och lokala företag. Vi har ju också hunnit ha en hel del möten där vi har kunnat marknadsföra oss själva och berätta om vinsten. Vi har också lagt till det i vår mejlsignatur - vi är verkligen glada över att bli uppmärksammade, säger Tommy Persson, vd.

Riktiga jobb gav arbetsglädje
Faktum är att sprida glädje och engagemang vidare är en del av företagets hela syfte och verksamhetsidé. Sedan 2006 fungerar de som Emmaboda kommuns arbetsmarknadsenhet, fast i bolagsform. Starten på denna framgångssaga tog sin form redan 1992 när en eldsjäl började ta hand om återvunnet material och samtidigt hjälpa människor till arbete. Möjligheternas Hus har sedan dess arbetat med att få människor som stod långt ifrån arbetsmarknaden ut i riktiga jobb med hjälp av att skapa riktiga produkter.

I dag arbetar medarbetarna med att tillverka produkter av det spillmaterial som andra lokala företag anser vara restprodukter.

− Av detta skapar vi sedan nytt, alltid med ett designtänk. Uppdraget som vi har från kommunen handlar om att skapa hållbara och cirkulära produkter, säger han.

Olika anledningar till arbete hos Möjligheternas Hus
De som arbetar på Möjligheternas Hus har många olika yrken så som möbeltapetserare eller butiksbiträden i second hand-butiken, exempelvis. Orsaken till att människor kommer till dem för att arbeta kan variera.

− En del står långt ifrån arbetsmarknaden, det kan vara på grund av mående, ekonomiska svårigheter eller att något har inträffat i livet som de inte har kunnat hantera. De behöver helt enkelt hamna rätt i livet igen, säger Tommy Persson.

Får fler yrkeskunskaper in i nästa jobb
En gemensam nämnare kan dock vara att de deltagande medarbetarna behöver en period och en plats där de är för att få en ny chans att närma sig den reguljära arbetsmarknaden igen med fler yrkeskompetenser med sig i ryggsäcken.

− Det kan exempelvis vara att du har svårt att själv hitta det arbete som du behöver och att en person inte har förmåga att söka jobb själv. På olika sätt behöver människor som arbetar hos oss stöd och någonstans att utveckla nya yrkeskunskaper innan de är färdiga för att gå ut i egen försörjning. De kanske går på försörjningsstöd eller a-kassa. Det kan också handla om att du har språket emot dig till exempel, eller att de ska göra samhällstjänst eller behöver någonstans att vara under arbetsträning, säger Tommy Persson.

Experter som handledare
De handledare som arbetar operativt med medarbetarna är professionellt utbildade och har därmed en stor vana av att ta hand om olika sorters människor och deras problematik.

− De är experter på att hantera att det kan uppstå problem. De är ju duktiga på att få människor att arbeta tillsammans och respektera varandra och ta ansvar för att själv bestämma över sitt eget liv, säger han.

Skapar verkligt värde
För många är Möjligheternas Hus en viktig plats att arbeta på.

− Mina medarbetare känner att de gör nytta och att de får chans att känna sig viktiga och sedda när de hjälper till här. Men jobben är inte påhittade, utan de skapar verkligt värde. Dessutom finns det ofta chans att vara kreativ, något som många hos oss uppskattar.

En del av arbetsuppgifterna kan exempelvis handla om att ta hand om textilier, som ska granskas, rengöras, hängas upp och prismärkas. Eller att medarbetarna tar emot grovavfall på återvinningscentral.

− Vi skapar riktiga jobb här. Vi tar emot material och, skapar inredning och säljer det vidare. Vi kallar det för remake, recycle och upcycle. Vi kan till exempel skapa nya material. Vi skapar något helt nytt som inte har funnits på marknaden tidigare, säger han.

Närmar sig målet
Målet är att bolaget vara så lite skattefinansierat som möjligt, ett mål som börjar hägra vid horisonten.

− Det går jättebra, det går sakta med säkert uppåt. Intresset för att handla oss bara ökar. Nu har vi ju lyckats att nå ut lite mer, tack vare att vi har en kommunikatör som hjälper oss att sprida kunskapen om våra tjänster och når ut när vi har något att berätta.

Samarbete med näringsliv, forskning och kommunen
De har egna krav på att de ska bli mer affärsmässiga och ha högre kvalitet, både i sina produkter, men också när de arbetar med sina deltagande medarbetare. Tommy Persson berättar om deras modell för arbete för en ” industriell symbios.”

− Vi samarbetar med näringslivet och med universiteten och vi får våra uppdrag av kommunen att hjälpa till i samhället, på ett innovativt sätt. I dag är vi mer av ett nav och en slags inkubatorverksamhet.

Testbädd för nya angreppssätt
I dag har bolaget utvecklats till att vara en facilitator, en möjliggörarare för andra med liknande problem och utmaningar.

− Vi vill ju vara testbädd för att testa olika vägar för att se om en idé kan vara en möjlig väg att gå, säfer Tommy Persson.

Medarbetarna deltar bland annat i ett återbruksnätverk i Kalmar län där det diskuteras vad som går att göra med det avfall som inkommer för hantering. De har också haft besök från andra intresserade, som vill komma till dem för att se hur de arbetar.

– Vi välkomnar mer besök från andra i vår situation. Det är en bra början att komma och hälsa på för att se hur man kan göra, så går det säkert att hitta sina vägar när det handlar om att ta hand om människor och material på ett ansvarsfullt sätt, säger han.

Fakta om Möjligheternas Hus

1992. Start av verksamheten där syftet var att ta hand om det som annars slängdes på tippen.

2006. Eget bolag.

2010. Bolaget fick hela arbetsmarknadsuppdraget av Emmaboda kommun.

Om Årets Samhällsbärare

Med priset Årets Samhällsbärare och Samhällsbärardiplomet sätter vi ljuset på alla de nyckelspelare som skapar ett bättre samhälle varje dag.

https://sobona.se/om-sobona/samhallsbararpriset. Länk till annan webbplats.

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 13 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 13 juni, 2024

Relaterat innehåll