Vafabmiljö vinnare Årets samhällsbärare
  • nyhet
  • Sobonadagarna
  • Validering
  • Inkludering och mångfald
  • Årets Samhällsbärare
  • Kompetensförsörjning
  • Yrkesprofiler
03 juni 2024

Årets Samhällsbärare - kategori kompetensförsörjning: ”Vi sätter en ny standard för oss och det gör oss bättre”

Under utdelningen av Årets samhällsbärare under Sobonadagarna vann VafabMiljö pris i kategorin årets kompetensförsörjning. Natalie Lindkvist är projektledare och yrkesbedömare och har varit den som har lett valideringsarbetet av medarbetarna under året som gått.

– Vi är jätteglada över att få detta pris, vi trodde inte att vi skulle vinna. Vi har mejlat ut till alla återbruk att vi ska fira med grillat och fika, säger Natalie Lindkvist som också var på plats på Sobonadagarna för att ta emot priset.

När det gäller hur avfall ska hanteras finns det nya regelverk för utförarna att ta hänsyn till.

– I och med att det ställs nya krav via lagstiftning på hur avfallshantering ska ske, har VafabMiljö arbetat med att validera medarbetarnas kompetenser för att säkerställa att de har de kunskaper de behöver nu och i framtiden. Vi ville satsa på våra medarbetare och en del i detta är att utveckla deras kompetens, säger hon.

Inte klara än
Det är 18 återbruk som ska valideras med totalt 45 medarbetare. I dagsläget är det 20 medarbetare som har hunnit gå igenom valideringsprocessen hos VafabMiljö. Natalie Lindkvist har varit den som har agerat yrkesbedömare. Arbetet med valideringen pågår året ut.

– Kommunikation med medarbetarna har varit A och O inför varje validering. Jag har varit ute på plats en timme innan valideringen börjar för att kunna svara på frågor så att jag har kunnat se till att valideringen sker på medarbetarens villkor, säger hon.

Olika sätt att förstå frågorna
Ett sätt att skapa trygghet för de medarbetare som skulle genomföra en validering var att exempelvis erbjuda dem att få frågorna upplästa eller förklarade för sig.

– Det är ju olika vad de olika medarbetarna behöver utveckla, en del har arbetat 20 år och kan behöva förnya sina kunskaper, medan andra är nya och kanske behöver bakgrundsinformation för att förstå mer om hur arbetet ska utföras och varför, säger hon.

Reaktionen hos medarbetare viktig
Hon tycker att det oroligaste har varit att se reaktionen hos de som har fått sitt yrkebevis.

– Det har varit glädjande att se hur stolta de blir för sina yrkesbevis och hur de känner sig synliggjorda och uppmärksammade, det är jätteviktigt, säger hon.

Ny nivå på verksamheten
Valideringen i sig har sedan gjort att bolaget har höjt standarden för hur verksamheten bedrivs och skapat en nivå som alla medarbetare behöver hålla för att verksamheten ska hålla hög kvalitet.

– Vi sätter en standard för alla och det gör oss bättre så att vi kan nå våra mål, säger hon.

Det kan komma att bli fler valideringar på återbruken.

– Vi funderar också hur vi ska ta oss an de som arbetar exempelvis deltid eller som sommarvikarierar hos oss, ska de också valideras? Där är vi inte klara med att diskutera än. Men jag ser fram emot nästa runda, säger hon.

Priset för Årets samhällsbärare delades ut på Sobonadagarna 2024.

Fakta: Om Årets Samhällsbärare

Med priset Årets Samhällsbärare och Samhällsbärardiplomet sätter vi ljuset på alla de nyckelspelare som skapar ett bättre samhälle varje dag.

https://sobona.se/om-sobona/samhallsbararpriset Länk till annan webbplats.

Fakta om validering

Valideringen utgår från Sobonas partsgemensamma valideringsmodell inom avfallshantering och återvinning samt att det finansieras med hjälp av medel för förebyggande insatser från Omställningsfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

Text

Text

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 03 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 03 juni, 2024

Relaterat innehåll