Vinnare ledare i Årets samhällsbärare Marita Arheim, Tornbergets Fastighetförvalnings AB
  • nyhet
  • Årets Samhällsbärare
  • Fastigheter
  • Ledarskap
  • Sobonadagarna
03 juni 2024

Vinnare i kategorin ledare vid Årets samhällsbärare: "Ju mer medarbetare känner till, desto mer kan de bidra"

Marita Anheim, vd på kommunala fastighetsbolaget Tornberget Fastighetsförvaltnings AB i Haninge kommun vann priset som årets ledare under Sobonadagarna då Årets samhällsbärare 2024 utsågs.

– Det känns jättekul – det finns ju så många bra ledare, så det är roligt att ens bli nominerad. Det är roligt att min ledarstil uppmärksammas, säger Marita Anheim.

Hon beskriver sin ledarstil som inkluderande och att den bygger på att involvera människor, både medarbetare och chefer, men också kunder eller samarbetspartners.

– Jag tror nämligen att om det finns transparens och att alla har tillgång till så mycket information som möjligt, så kommer det hjälpa oss att skapa en bättre verksamhet tillsammans, säger hon.

Medarbetare deltar i ledningsgruppen
Ett exempel är att de i bolaget har skapat helt öppna ledningsgruppsmöten där medarbetare kan titta in fysiskt eller ta del av en digital inspelning i efterhand.

– Jag tror att ju mer medarbetare känner till, desto mer kan de bidra. Det gäller både frågor som är ”här och nu”, men också framtidsfrågor, säger hon.

Stolar som öppnar för kommunikation
Tornbergets ledningsgrupp har bland annat satt sig i ett stort rum i en ring med stolar där det finns en stol över för de medarbetare som vill delta. Den som vill tala eller dela en synpunkt får sätta sig i den och tycka till och då är den medarbetaren med i ledningsgruppen.

– Det har varit jättemånga som har velat delta, det har varit roligt att se. Innan de har fått sätta sig i stolen har de fått ta del av spelreglerna som vi har för ledningsgruppsmöten, så att de känner sig förberedda, säger hon.

Blandat grupper
De har också bjudit in alla medarbetare och blandat exempelvis lokalvårdare, tekniker, projektledare och ingenjörer i grupper och så har de fått diskutera var vi ska vara om fem år, exempelvis.

– Det har varit ett bra sätt att få fram bra och viktiga synpunkter som behövs när vi sedan ska skapa en strategisk plan som vi i vår tur ska prioritera och visa upp för den politiskt tillsatta styrelsen, säger hon.

Intresserade dig för gruppdynamik
Maria Arheims ledarskapsintresse kommer från när hon tidigare i karriären arbetade som projektledare och började fundera kring varför vissa projekt och grupper fungerade bättre än andra.

– Min grundövertygelse är att om du ska lyckas att skapa en bra verksamhet i en komplex och föränderlig värld, så behöver vi göra det tillsammans. Vi kommer att lyckas tack vare våra olika personligheter, kompetenser och perspektiv, säger hon.

Hon har själv valt att inte fira själva priset så mycket.

– Om det hade varit en medarbetare eller en del av organisationen som hade vunnit pris så hade vi firat detta, men nu är det jag och då tycker jag att detta räcker, säger hon. Jag är som sagt glad att mitt ledarskap har uppmärksammats, det är ett firande i sig.

Priset för Årets samhällsbärare delades ut på Sobonadagarna 2024.

Om Årets Samhällsbärare

Med priset Årets Samhällsbärare och Samhällsbärardiplomet sätter vi ljuset på alla de nyckelspelare som skapar ett bättre samhälle varje dag.

https://sobona.se/om-sobona/samhallsbararpriset Länk till annan webbplats.

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 03 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 04 juni, 2024

Relaterat innehåll