ChatGPT
  • blogginlägg
  • Digitalisering
  • Innovation
02 juni 2023

ChatGPT och HR? Fem enkla tips på möjliga användningsområden

Är du också nyfiken på ChatGPT och hur det kan användas inom HR? Vi har sammanställt några enkla tips på användningsområden för att komma igång.

De flesta har nog hört talas om ChatGPT vid det här laget, om inte på nyheterna så kanske vid lunchbordet eller i mejlkorgen. Har du inte testat än, eller funderar du på hur det redan nu skulle kunna användas inom HR? Vi har sammanställt några enkla och konkreta nybörjartips för dig som vill komma igång och testa chattboten för några enklare HR-relaterade arbetsuppgifter.

Kom ihåg att vara källkritisk om du använder ChatGPT och att inte ange några känsliga uppgifter; vare sig personuppgifter, konfidentiell data om organisationen eller information som du inte själv äger för att inte riskera att informationen hamnar i fel händer.

Vi uppmanar alla som använder ChatGPT att på egen hand hålla sig informerad om chattbotens begränsningar och ta ställning till möjliga risker innan eventuell användning. Det kan också finnas riktlinjer inom företaget om hur ChatGPT och liknande tjänster får användas som du givetvis behöver förhålla dig till.

Vi tror att ChatGPT i det här stadiet gör sig bäst som assistent och bollplank som kan effektivisera administrativa uppgifter eller textbearbetning, men att det med fördel inte bör användas för utvärderingar, juridisk rådgivning eller beslut som kräver mänsklig bedömning.

ChatGPT är en chattrobot, utvecklad av OpenAI, som kan kommunicera på ett naturligt sätt. Detta innebär att du kan mata in instruktioner och ställa frågor till ChatGPT och få svar som liknar en mänsklig konversation. Det är som att ha en virtuell kollega som kan hjälpa dig dygnet runt. Gratisversionen baseras på GPT-3,5 som saknar en del funktioner som finns i den senare GPT-4 Länk till annan webbplats.. Har du ännu inte testat ChatGPT så är ett bra första steg att testa gratisversionen Länk till annan webbplats.. När du har kommit igång finns det information om hur du sedan kan uppgradera till ChatGPT Plus.

Instruktionerna, det vill säga ‘’promptsen’’, är avgörande för kvaliteten på resultatet. Ju mer generisk prompt, desto mer generiskt resultat. Därför har vi med tips på vilka prompts du kan använda.

Vi tror att ChatGPT i det här stadiet gör sig bäst som assistent och bollplank som kan effektivisera administrativa uppgifter eller textbearbetning, men att det med fördel inte bör användas för utvärderingar eller beslut då den mänskliga bedömningen förstås behövs för detta.

Skapa konto
Du skapar ditt gratiskonto genom att trycka på ''Sign up'' på länken nedan.

Fem enkla exempel på användningsområden

1. Rekryteringsannonser

Kom igång med rekryteringsannonsen med hjälp av ChatGPT. Du kommer med stor sannolikhet behöva bearbeta den genererade texten, men att ta hjälp av ChatGPT kan vara ett sätt att komma igång, få nya idéer och tips på hur en annons exempelvis kan målgruppsanpassas. Du kan även testa er befintliga annons för att se hur den kan optimeras för målgruppen eller exempelvis bli mer inkluderande.

Exempel på prompt

’’Skriv en rekryteringsannons för Företag X och rollen X. Målgruppen är X. Arbetsuppgifterna är X.’’

’’Granska följande rekryteringsannons och ge tips på hur texten kan bli mer inkluderande: [Infoga text]’’

Bonustips
I våra rapporter Det bästa av två världar Öppnas i nytt fönster. och Mitt i livet Öppnas i nytt fönster. lyfter vi kriterier som är viktiga för olika målgrupper. Om ni uppfyller någon av dessa kriterier kan det vara ett bra tips att lyfta dem i annonsen! Vi har även mer information om inkluderande rekrytering Öppnas i nytt fönster..

2. Testa intervjufrågor

Du kan testa att använda ChatGPT för att skriva intervjufrågor eller för att optimera era befintliga. Kom ihåg att komplettera din prompt med önskad effekt för att få ännu bättre svar.

Exempel på prompt

’’Baserat på följande rekryteringsannons, skriv X antal tips på intervjufrågor att ställa till sökande: [Infoga text]’’

’’Agera som en rekryteringsexpert och ge tips på hur följande intervjufrågor kan optimeras för att uppnå en bättre anställningsintervju: [Infoga text]’’

’’Baserat på följande rekryteringsannons, ge exempel på frågor som sökande kan tänkas ha: [Infoga text]’’

3. Testa informationsmaterial och skriv frågor och svar

Frågor och svar är ofta pedagogiskt för exempelvis internkommunikation. Du kan be ChatGPT att skriva frågor och svar utifrån en informationstext till medarbetare. Dessa frågor och svar kan sedan användas på till exempel ett intranät, eller bara ett sätt att kontrollera att texten svarar på alla frågor. Kom dock ihåg att inte mata in några känsliga uppgifter.

Exempel på prompt

’’Baserat på följande text, skriv X antal frågor som mottagaren kan tänkas ha: [Infoga text]’’

’’Skriv om följande text till X antal frågor och svar: [Infoga text]’’

4. Skapa utbildningsmaterial eller Powerpoint-manus

Om du ska skapa utbildningsmaterial eller PowerPoint-presentationer kan du använda ChatGPT för att få förslag och idéer på hur du kan strukturera och presentera din information på ett engagerande sätt.

Exempel på prompt

’’Baserat på följande beskrivning, ge förslag på ett PowerPoint-manus på max X bilder. Manuset ska innehålla tips på rubrik, bildval och innehåll: [Infoga text]’’

5. Lär dig något nytt – snabbare

Vårt femte tips är ett generellt tips för att lära dig snabbare. Du kan be ChatGPT att förklara ett ämnesområde på ett enklare sätt men också ge tips på hur du kan lära dig mer.

Gratisversionen baseras endast på data fram till september 2021 och skapar ny information från information som hittas på internet och i andra källor. Kom därför ihåg att vara källkritisk eftersom den informationen inte är verifierad eller kvalitetssäkrad och den kan även själv fylla i luckor där den ”hittar på” innehåll.

Exempel på prompt

’’Förklara X så att ett barn hade förstått’’

’’Jag vill lära mig mer om X. Ge mig tips på hur jag kan lära mig så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Inkludera lästips.’’

Är du redan igång?

Har du redan kommit igång och vill testa mer avancerade prompts så kan vi rekommendera Johannes Sundlos blogginlägg om ämnet.

Hitta nya lösningar

Vi samarbetar med innovationsexperterna på Hello Future och erbjuder våra medlemmar kostnadsfri tillgång till kunskapsplattformen Box3, som har utvecklats tillsammans med kommunala företag. Genom denna plattform kan våra medlemmar lära sig mer om innovation och hitta nya lösningar på olika utmaningar, oavsett om de involverar AI eller annan teknik och metoder.

Sarah-Kim Sjödelius

Digital strateg

Kristina Hane

Strategisk utveckling

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 02 juni, 2023 | Senast uppdaterad: 20 december, 2023

Relaterat innehåll