Porträttbild på Gunnar Westling, park i bakgrunden
  • nyhet
  • Sobonadagarna
  • Ledarskap
13 juni 2024

Gunnar Westling: Så ökar du gruppens samarbetsförmåga med 25 procent

Gunnar Westling är ekonomie doktor på Handelshögskolan och medverkade på Sobonadagarna 2024 för att prata om det som han kallar för ”Den andra matchen”.

Med referenser till sportens värld har man som tränare ofta fokus på hur man kan skapa förutsättningar för laget att vinna, både före, under och efter match. Det är vad Gunnar kallar för ”Den andra matchen”, i hans ord: coachens match.

- En typisk vd behöver idag beakta sex gånger fler faktorer vid ett beslut jämfört med en vd på 50-talet. Han menar också att det inte enklare framöver, säger han.

– Vi behöver ett ledarskap som klarar av att hantera avancerad komplexitet, men vi behöver också jobba med vårt samspel med varandra för att klara av att hantera alla de utmaningar vi står inför, säger han.

Öka kollektiv problemlösningsförmåga
Gunnar Westling menar att det inte går att arbeta ensam längre, utan att samarbetet är ännu viktigare än någonsin.

– Det ensamma geniets tid är på något sätt förbi, vi måste samarbeta på nya sätt och vi behöver öka förmågan att kunna lösa problem tillsammans. Då behöver olika typer av kompetenser förenas vilket vilar ganska tungt på ledarskapet, säger Gunnar Westling.

Team debriefs för ökad samarbetsförmåga

Nyckeln till hög samarbetsförmåga är att skapa en känsla av sammanhang där det som pågår framstår som begripligt, meningsfullt och hanterbart.

– Grupper som visar höga värden av detta har också en högre stresstålighet i krissituationer.

För att nå dit är det viktigt att man pratar om samarbetet, menar han.

– Internationella studier visar att team debriefs i genomsnitt ökar en grupps samarbetsförmåga med ungefär 25 procent, säger han.

Verktyg för att öka samarbetsförmåga
Med Kommunala företagens ledarskapsakademi vill Sobona på olika sätt bidra med strategisk kunskap och utveckling och erbjuder ett enkelt verktyg för att utveckla samarbetsförmåga.

– Verktyget är ett enkelt sätt att smörja vår samarbetsförmåga för att kunna hantera komplexa frågor. Det ska inte vara så avancerat utan behöver vara något vi kan göra i vardagen. Så det här verktyget sänker trösklarna, både gällande tid och pengar, samtidigt som det ger en ganska stor effekt, säger Gunnar Westling.

Fyra team debrief-samtal

Han berättar att verktyget bygger på fyra team debrief-samtal där gruppen går igenom:

  1. När har vi haft det bästa samarbetet och hur kan vi göra det oftare?
  2. Fördjupad självrepresentation över de förmågor och kunskaper vi har i gruppen
  3. En enkel skattning av teamet
  4. Observation.

För dig som är intresserad av verktyget, kontakta Gunnar Westling på gunnar.westling@sobona.se. Efter sommaren kommer ett samlat erbjudande gällande detta till Sobonas medlemmar.

Anna Lirén

Ansvarig Kommunala företagens ledarskapsakademi

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 13 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 13 juni, 2024

Relaterat innehåll