Cirkulära jobb Sobonadagarna
  • nyhet
  • Vatten och miljö
  • Validering
  • Kompetensutveckling
  • Omställning
  • Kommunala företag
  • Branschvalidering
  • Kompetensförsörjning
19 juni 2024

Nya jobbmöjligheter skapas när ny lag påverkar återvinningsbranschen

Från och med 1 januari 2025 träder en lagstiftning i kraft som bland annat innebär ökade krav på kommunernas insamling av hushållens textilavfall. Det betyder att kommunerna behöver skapa robusta system som klarar av de nya lagändringarna. Det betyder också nya jobbmöjligheter som kräver nya kompetenser.

Under Sobonadagarna 2024 diskuterades cirkulära jobb tillsammans med Malin Dahlroth från Sysav, Tony Clark från Avfall Sverige, Christian Lundell på Nordiska Textilakademin samt Conny Larsson från Sobonas kompetenskansli.

Varje år sätts 140 miljoner ton textilier på marknaden, varav endast 1 procent återvinns. Just textiler är kostsamt att framställa, det går åt mycket vatten, kemikalier, transporter och arbetskraft.

Därför har Sysav investerat i den första och fortfarande enda storskaliga textilsorteringsanläggningen i världen, Siptex, som från början var ett forskningsprojekt som genomfördes mellan år 2016 och 2022.

− Den största delen av alla textilier idag samlas in och bränns vilket är ett stort resursslöseri. Allt som vi har möjlighet att återvinna, det ska vi återvinna. Med Siptex har vi möjlighet att hantera hela Sveriges textilsortering, säger Malin Dahlroth, vd på Sysav.

Validering av befintliga medarbetare viktigt
Kompetensen för att driva textilsorteringsanläggningen fanns inte från början, utan Sysav har investerat i att kompetensutveckla sin befintliga personal. Ett sätt att säkerställa kompetensen när omvärlden ställer nya krav är genom validering. Conny Larsson berättar att i dagsläget har Sobonas kompetenskansli 36 yrkesbevis som förvaltas och kvalitetssäkras inom 7 branscher, däribland avfallshantering och återvinning.

− Vi försöker skapa forum för samarbete, både nationellt, regionalt och lokalt, för kompetensförsörjning behövs på alla nivåer. Mycket av lärandet sker på arbetsplatsen och det finns flera verktyg som kan hjälpa till med kompetensförsörjningen, säger Conny Larsson, kanslichef för Sobonas kompetenskansli.

1 januari gäller nya lagar för återvinning
Nordiska Textilakademin samarbetar med Sobona kring textilkompetens för att förstärka valideringsmodellen inom avfallshantering och återvinning. Något som Christian Lundell tror kommer att krävas i den stora cirkulära omställningen.

− Transformationen vi står inför innebär stora möjligheter. Vi har inte några färdiga värdekedjor än. Den 1 januari smäller det, då ska de nya anläggningarna vara på plats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här gäller det att skapa snabbspår som stöttar omställningen, säger Christian Lundell, vd på Nordiska Textilakademin.

Nya jobb tillkommer inom återvinningsbranschen
Återvinning är den nya stora marknaden där cirkulära jobb innebär att hitta kunskap för materialåtervinning och återbruk. De resurser som sätts på marknaden idag ska in i en cirkulär loop och det ställer bland annat krav på rätt design från början.

− Det är viktigt för alla branscher att fundera på hur vi kan bli mer cirkulära och hitta dessa affärsmodeller. EU kommer till exempel ställa krav på kvotplikt vilket innebär att det måste finnas en viss procent återvunnet material i nya produkter som sätts på marknaden, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.

Fyra tips från panelen på vad man ska tänka på i en föränderlig värld:

  • Blicka framåt. Vart är vårt företag på väg och vilka nycklar har vi för att vara med i omställningen?
  • Tänk stort. Innovation kräver mod och nytänkande – var tillåtande för nya idéer och sätt inga ramar.
  • Gå en kurs. Alla måste med i transformationen och då måste man skaffa kunskap.
  • Nätverka. Skapa dialog med olika samhällsaktörer och samarbeta.

Om Siptex

Siptex är världens första storskaliga anläggning i sitt slag. Den sorterar textil efter färg och fibersammansättning med hjälp av nära-infrarött ljus, för att kunna gå vidare till olika former av återvinning.

Siptex var från början ett forskningsprojekt som leddes av IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med svenska modebolag, forskningsinstitut, myndigheter och aktörer från olika delar av värdekedjan för textil. I november 2022 övergick projektet helt till Sysav.

Shira Cohen

Projektledare

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 19 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 20 juni, 2024

Relaterat innehåll