null
  • nyhet
  • Kommunala företag
  • Kompetensförsörjning
  • Validering
  • Inkludering och mångfald
01 november 2022

Samverkan som bryter utanförskap, skapar fler jobbtillfällen och ökar tryggheten i Malmö

Projektet Gårdsvärdar som startade år 2018 är ett exempel på hur Allmännyttan i Malmö, MKB Fastighets AB, arbetar för att skapa nya vägar in på arbetsmarknaden. Arbetet är ett samverkansprojekt där MKB tillsammans med Arbetsförmedlingen och Malmö stad tillsammans arbetar för att främja kompetensförsörjningen i utsatta bostadsområden.

– För oss som allmännyttigt bostadsbolag har vi ett uppdrag att både arbeta affärsmässigt och samtidigt främja integration, säger Marie Thelander Dellhag, VD, MKB Fastighets AB.

Projektet Gårdsvärdar som startade år 2018 är ett exempel på hur Allmännyttan i Malmö, MKB Fastighets AB, arbetar för att skapa nya vägar in på arbetsmarknaden.

Arbetet är ett samverkansprojekt där MKB tillsammans med Arbetsförmedlingen och Malmö stad tillsammans arbetar för att främja kompetensförsörjningen i utsatta bostadsområden. Under ett år anställs långtidsarbetslösa kvinnor bosatta i områdena som gårdsvärdar hos MKB.

– Fyra år har gått sedan vi startade och idag har MKB 46 anställda gårdsvärdar i 8 bostadsområden. De har blivit en del av vår verksamhet, säger Marie Thelander Dellhag, VD, MKB.

Som gårdsvärd har man hand om utemiljöer och allmänna ytor. I anställningen ingår även svenskundervisning, vilket bidrar till språkutveckling och ökad självkänsla. Med hjälp av Sobonas valideringsmodell för fastighetsbranschen får gårdsvärdarna ett formellt kompetensintyg efter det genomförda året. Under arbetets gång valideras gårdsvärdarnas kunskaper av handledare som fått gå Sobonas bedömarutbildning.

– Man får möjlighet att träffa människor, skapa sig ett sammanhang och få en egen försörjning. Valideringsarbetet som MKB, kommunen och Sobona gör är ett fantastiskt verktyg som skapar möjligheter för många. När vi samverkar i praktiken får vi resultat. Det ger positiva effekter för individen, bolaget och samhället, säger Sedat Arif, Kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö stad.

– Vi är stolta över att kunna bistå med verktyg och sprida lärdomar nationellt - för att stödja våra medlemmars viktiga arbete lokalt, säger Per Nordenstam, VD, Sobona.

Zalle Ali är handledare på MKB och var till en början kritisk till valideringsarbetet och den bedömarutbildning han själv skulle gå:

– Jag undrade först vad det här var för påhitt. Men vi hade fyra kurstillfällen och bilden klarnade allteftersom. Här får du ett kompetensbevis som verkligen visar vad du kan, det blir mer konkret och tydligt, säger Zalle och fortsätter:

– Som handledare får jag en checklista, så att jag inte missar någonting. Personligen är jag jätteglad över det här verktyget.

Hör röster från MKB berätta om hur samverkan och validering synliggör kunskap och minskar utanförskap:

Mouana Benlemalem är en av de gårdsvärdar som tagit nästa steg i karriären.

I nästan sju år hade hon letat jobb innan hon hörde om gårdsvärdsprojektet:

– I början var jag blyg och vågade inte prata. Jag lärde mig och nu är det min tur att lära andra. Nu får jag frågan om jag kan tolka från svenska till arabiska, och då tolkar jag direkt, säger Mouana. Hon avslutar:

– När jag blev klar med året som gårdsvärd fick jag en ny tjänst som boendeinformatör på MKB.

Om MKB
MKB är ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag med över 350 anställda och ägs av Malmö stad. Med över 25 000 lägenheter och 1 000 kommersiella lokaler är MKB det största fastighetsbolaget i Malmö med ett värde på mer än 40 miljarder kronor. MKB har 32 procent av hyresmarknaden i staden och runt 60 000 Malmöbor bor i en MKB-lägenhet.

Vad är validering?
Validering handlar om att synliggöra, bedöma och ge erkännande och värde åt kunnande som individer har tillägnat sig, oavsett hur, var och när det har förvärvats. Validering ger nytta för individer, arbetsgivare, utbildningsanordnare och samhället i stort. Det blir möjligt att jämföra kvalifikationer från studier och arbetsliv, både nationellt och internationellt. Resultatet av valideringen bevisar individers kunskaper och kompetens.

Läs mer:

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 01 november, 2022 | Senast uppdaterad: 28 oktober, 2022

Relaterade nyheter