kvinna med laptop
  • blogginlägg
  • Framtid
  • Digitalisering
07 november 2023

AI och HR: Produktivitet, riktlinjer och omvärldsspaningar

Sobonas digitala strateg Sarah-Kim Sjödelius bloggar om AI.

I somras publicerades vårt första blogginlägg om ChatGPT + HR. Nu har det gått några månader sedan dess och mycket har, som du säkert vet, hänt sedan dess.

Igår, den 6 november, presenterade till exempel OpenAI, företaget bakom bland annat ChatGPT, en hög med spännande nyheter på sin första utvecklarkonferens. Bland annat en snabbare version av chatbotten men också möjligheten att skapa sin egen, skräddarsydda GPT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

”Ända sedan vi lanserade ChatGPT har folk efterfrågat möjligheter att skräddarsy ChatGPT för att fungera med deras behov. I juli gav vi dem möjligheten att skriva instruktioner, men vi fick fortsatt mer förfrågningar om att kunna styra över inställningarna. Många av de flitigaste användarna har en lista över noggrant utformade promptar och instruktioner och kopierar dem till ChatGPT. GPT:s kan nu göra det åt dig”, skriver OpenAI i pressmeddelandet.

Effekt på produktivitet och kreativitet

Förutom att det släpps nya tjänster och verktyg nästan varje dag så tillkommer det även artiklar och rapporter om AI och effekt på produktivitet och kreativitet. Harvard Business School har till exempel gjort en produktivitetsstudie tillsammans med konsulter från Boston Consulting Group Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som publicerades i september.

Studien visade bland annat att de konsulter som använde GPT-4 i genomsnitt slutförde 12 procent fler uppgifter och var 25 procent snabbare jämfört med de som inte hade tillgång till AI. Dessutom producerade 40 procent av testgruppen resultat av bättre kvalitet – när de vet hur tekniken ska användas och för vilka arbetsuppgifter den lämpas för.

Vidare kan vi i en annan artikel publicerad i Harvard Business Review, The skills your employees need to work effectively with AI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., att framgång kräver mer än teknisk kompetens. Det handlar om att bygga en organisation där AI stärker människors förmågor och där affärsmodellen, processerna och mänsklig expertis samverkar för att lyckas.

AI-riktlinjer eller AI-policy?

Oavsett hur era beslut kring användning av AI ser ut så är en rekommendation att ha interna riktlinjer för detta. Genom att ha tydliga och kommunicerade AI-riktlinjer så tydliggör ni inte bara företagets ställningstagande kring användning av AI inom er organisation, ni minskar även risken att exempelvis konfidentiell data delas eller att verktygen inte används på ett källkritiskt sätt. Interna riktlinjer kan även boosta användningen då det finns gemensamma spelregler som medarbetarna kan förhålla sig till, förutsatt att ni är öppna för användning av generativ AI för olika arbetsuppgifter såklart. Fler vågar använda det om man vet vad man får och inte får göra.

LinkedIns AI-satsningar för rekrytering och jobbsökande

I samband med att LinkedIn firar en miljard användare lanseras nya AI-baserade funktioner, först ut är en rekryteringscoach som presenterades förra veckan. Den nya AI-coachen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kommer bland annat kunna användas för att som arbetssökande hitta lämpliga jobb och sammanfatta långa platsannonser. Tjänsten betatestas fortfarande men det kan vara intressant att fundera på hur företag kan optimera sin synlighet kopplat till tjänster som denna. Enligt LinkedIn är det globalt 65 miljoner jobbsökande på nätverket varje vecka och 140 jobbsökningar görs varje sekund.

LinkedIn har sedan tidigare i även plattformen Recruiter 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för företag med funktioner som bland annat AI-baserad kandidatmatchning och insikter från rekryteringsprocesser.

Läs- och poddtips inom AI

Johannes Sundlo fortsätter ge tips på användningsområden för HR
Om du inte redan gör det så vill jag tipsa om att prenumerera på Johannes Sundlos nyhetsbrev med tema AI+HR och få tips, omvärldsspaningar och mycket mer nästan varje vecka.

Everyday AI Podcast: How AI is Impacting All Aspects of HR
Hur kommer AI att forma eller förändra HR-avdelningen? Groner, Senior Manager HR - M&A på Baxter International gästar podden Everyday AI för att diskutera HR:s framtid och hur rollen kommer att förändras.

Suntarbetsliv på Gilla Jobbet: Så kan AI hjälpa och stjälpa på jobbet
En artikel av Suntarbetsliv från konferensen Gilla jobbet i oktober. Forskaren Åsa Cajander med sig av sina förhoppningar, farhågor och bästa tips för att hantera den rådande AI-stormen.

Experis: Snart rekryterar två av tre svenska företag via AI
I en aktuell rapport från Experis framkommer det att 28 procent av de svenska företagen redan integrerar artificiell intelligens i sina rekryteringsmetoder. Dessutom avser ytterligare 37 procent att implementera AI-teknologi i sina rekryteringsprocesser inom en tidsram på tre år.

Hur använder ni AI?

Vi vill gärna lyfta praktiska exempel från er medlemmar. Om ni har börjat använda AI i er verksamhet och vill dela med er av era erfarenheter till andra medlemmar så får ni jättegärna kontakta mig och berätta mer.

Sarah-Kim Sjödelius

Digital strateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 07 november, 2023 | Senast uppdaterad: 21 december, 2023

Relaterat innehåll