Sobonadagarna 2024

Nu är Sobonadagarna över för den här gången och vi vill tacka alla er som deltog! Här nedan följer en kort sammanfattning från dagarna.

Sobonadagarna Sergel Hub

Medlemsdagarna ägde rum 22-23 maj Malmö och temat var: Framtidens arbetsgivare - ledarskap och kompetensförsörjning i en ny digital era.

Sobonadagarna 2024 bjöd på spaningar och samtal om allt från ledarskap och verksamhetsutveckling till digitalisering, AI och kompetensförsörjning i samhällsbärande verksamheter. Tillsammans lyfte vi blicken mot de viktigaste framtidsfrågorna.


Vi talade 2024:

  • Robin Teigland, Professor i strategi och digitalisering

    Robin är professor vid Chalmers tekniska högskola och ledamot vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Hon leder det uppmärksammade Peniche Ocean Watch Initiative där cirkulär ekonomi och digitalisering är navet för innovationer och ny sysselsättning. Vad krävs för att överleva som organisation och region i en tid av oöverträffad förändring?

  • Tobias Degsell, Expert inom kreativitet, samarbete och lärande organisationer

    Tobias är en av Sveriges populäraste föreläsare, känd för sin förmåga att se helheten genom detaljerna. Han har både analytisk precision och en stark lösningsorienterad inställning. Var tidigare verksam som curator på Nobelprismuseet. På Sobonadagarna kommer han att prata om samarbete och dess betydelse för framgång.

  • Marko Tosic, Grundare och utbildare på ChatGPTutbildning.se

    Marko kommer berätta om vilka fantastiska möjligheter som finns med ChatGPT och visa praktiska användningsområden. Marko tar även upp de utmaningar som arbetsmarknaden och samhället står inför och gör en framtidsanalys kring den spännande AI-utveckling som sker just nu. En tankeväckande och inspirerande föreläsning!

  • Rebecka Cowen Forssell, Biträdande universitetslektor, Malmö Universitet

    Rebecka kommer tala om digital aggressivitet från tredje part. Digital aggressivitet är ett samlingsnamn för negativa beteenden som sträcker sig från ett lågintensivt, respektlöst beteende till explicita påtryckningar och hot, och som uttrycks genom digitala kanaler. Komplexiteten i dessa situationer kräver nya proaktiva och reaktiva strategier.

  • Carl Malm, Ecosystem- och Partner Manager för AI Sweden

    Carl har övergripande ansvar för partnerkommuner hos AI Sweden. Hans passion ligger i att hitta sätt för AI att skapa värde för människor, offentliga verksamheter men även för lokal tillväxt i Skåne. Han arbetar aktivt med att främja samarbete och innovation inom områden där AI kan vara en katalysator för positiv förändring för samhället.

  • Malin Dahlroth, Vd, Sysav

    Känd för sitt strategiska ledarskap och engagemang inom energisektorn. Som vd och koncernchef för Sysav bidrar Malin till samhällets omställning mot hållbarhet genom att leda företagets arbete med avancerad avfallshantering och återvinning. Under Sobonadagarna pratar hon om innovation, cirkularitet och värdekedjor kopplade till textil - vad händer med våra kläder?

  • Christian Lundell, Vd, Nordiska Textilakademin

    Christian har fullt fokus på den kompetens företagen behöver för att möta lokal produktion och en cirkulär textil- och modebransch. På Sobonadagarna kommer han prata om cirkulära jobb, nya kompetensområden och vikten av samverkan när textilbranschen vidgas med återbruk och återvinning.

  • Gunnar Westling, Ekonomie doktor, Handelshögskolan

    Gunnar har arbetat med ledarutveckling i snart 30 år. Han leder bland annat vårt Vd-program och Ordförandeprogram. Gunnar har en bakgrund som forskare på Handelshögskolan där han fokuserade på ledarskap och lärande vid innovationsarbete och i komplexa utvecklingsuppdrag.

  • Anna Flink, Säkehetschef i Kalmar kommunkoncern

    Anna har arbetat med att ha rättssäkerheten som ram, vilket många gånger handlar om att ge fullt stöd i vardagen till medarbetare som har utsatta positioner i hela kommunens verksamheter. Anna kommer prata om otillåten påverkan och vikten av psykologisk trygghet för att både ledare och medarbetare ska våga berätta och agera när det gäller.

  • Helene Palm, Utvecklingschef på Omställningsfonden

    Helene har arbetat med omställningsfrågor såväl inom privat sektor som inom välfärdssektorn i över 20 år. Hon ansvarar bland annat för att utveckla metoder, arbetssätt och verktyg för att kunna ge privatpersoner, arbetsgivare och fackliga företrädare ett så bra stöd som möjligt inom ramen för kompetens- och omställningsavtalet.

  • Tony Clark, vd, Avfall Sverige

    Sen 2019 är Tony vd för Avfall Sverige. Var tidigare ämnesråd på miljö- och energidepartementet och har mångårig erfarenhet inom miljöområdet, bland annat som ansvarig för utvecklingen av svensk och europeisk producentansvarslagstiftning och för system för hantering av elektroniskt avfall. Han har också arbetat som ambassadråd och chef för Sveriges miljöteknik- och CSR-center i Peking.

  • Conny Larsson, Chef för Kompetenskansliet, Sobona

    Conny är ansvarig för Sobonas partsgemensamma branschvalideringsarbete. Han arbetar med utvecklingsprojekt i nära samverkan med branschorganisationer, fackliga parter, myndigheter och omställningsaktörer för att stödja medlemsföretag i kompetensförsörjning- och kompetensutvecklingsfrågor lokalt, regionalt och nationellt.

  • Agnes Gradstock, Biträdande förhandlingschef, Sobona

    Agnes har en bakgrund från både kommun och region där hon har arbetat som förhandlingschef och HR chef. Hon har bland anant ansvarat för partsarbeten kring kompetensförsörjning inom skolan. På Sobonadagarna kommer hon prata om vad som ligger bakom den stora utmaning vi har med att hitta rätt kompetens och hur Sobona kan stötta våra medlemmar i dessa frågor.

  • Sara Anheden, Utredningssekreterare, Österlen VA

    Sara är utbildad verksamhetsutvecklare och arbetar med övergripande administration i bolaget samt är sekreterare i bolagsstyrelsen. Sara kommer prata om problemen med kompetensförsörjning i sydöstra Skåne och varför Österlen VA behöver arbeta med yrkesvalidering.

Hoppas vi ses nästa år, 3-4 juni 2025!