Lisa Ericson.

  • nyhet
  • Sobona
  • Årets Samhällsbärare
  • Sobonadagarna
17 maj 2023

Lisa Ericson konstnären bakom priset till Årets Samhällsbärare

Hon har skapat priset till Årets Samhällsbärare och här berättar om hur hon tänkte när hon designade priset och om sitt konstnärskap.

Under Sobonadagarna 2023 kommer priset Årets Samhällsbärare att delas ut. Priset som vinnarna kommer att få är skapat av Lisa Ericson. Lisa studerar just nu sista året på kandidatutbildningen i Glas och Keramik på Konstfack och har dessförinnan arbetat med samhällsfrågor både inom organisationsvärlden och den kommunala sektorn.

Berätta lite om ditt konstnärskap?

– Jag arbetar med glas och keramik för att reflektera och förstå fenomen i samtiden, ofta genom en historisk lins. I min praktik tycker jag om att experimentera med olika ytor, uttryck och materialmöten, berättar Lisa.

Hur länge har du jobbat med glas och keramik?

– Jag gick en kurs i drejning för ungefär 8 år sedan, och sedan var jag fast. Jag höll på med keramik vid sidan av mitt ordinarie jobb under ett par år innan jag bestämde mig för att söka in till Konstfack.

Vad får du inspiration från?

– Jag får bland annat inspiration från att se på konst och följa duktiga konsthantverkare på Instagram.

Du rör dig mellan hantverk och konst, vad menas med det?

– Det betyder att jag både tycker om att göra bruksföremål och skulpturer som inte har en funktion. I stället kan det kretsa kring ett tema, känslor eller frågor jag vill belysa i en konstnärlig gestaltning, säger Lisa.

När du tog fram priset till årets Samhällsbärare, hur tänkte du då?

– Det viktigaste med priset är att det verkligen ska visa vilken otroligt viktig insats vinnaren av priset gör, både för enskilda människor och samhället i stort. Därför var det viktigt att priset syns och tar plats, men också speglar prisvinnaren. Det gör priset, eftersom jag har skapat en spegel på insidan av glasskulpturen som också blänker och reflekterar ljuset i rummet. Jag tog också fasta på hur alla de verksamheter som ingår i Sobona både skapar en fungerande vardag och livskvalité för människor. Därför består priset av en stabil grund i trä och en böljande organisk del i glas, berättar Lisa.

Vad är priset gjort av?

– Priset består av munblåst glas som jag har försilvrat och en stomme i trä.

Vad tänker du när du hör samhällsbärare? Vad är samhällsbärare för dig?

– Jag tänker spontant på väldigt många människor som arbetar dag in och dag ut för vårt samhälle men som kanske inte alltid syns och hörs i offentligheten. De människor som ger sin energi för att skapa en fungerande vardag och ett bra liv för andra människor är en samhällsbärare för mig.

När vinnarna får sitt pris, vad vill du att de ska känna när de ser det du har skapat?

– Stolthet över sig själva.

Om man vill se mer av det du skapar, hur ska man göra då?

– Det mesta jag gör och skapar lägger jag ut på mitt instagramkonto. Följ gärna @leceramics.

Årets Samhällsbärare finns för att uppmärksamma Sobonas medlemmar och deras medarbetare som varje dag säkerställer att vårt samhälle fungerar och utvecklas. Vi vill bidra till en ökad stolthet för det dagliga arbetet och för de gånger som våra medlemmar tar på sig ledartröjan i skapandet av ett hållbart samhälle och en ökad samhällsnytta. Samhällsbärarpriset riktar sig till dig som medlem i Sobona och delas ut under Sobonadagarna.

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 17 maj, 2023 | Senast uppdaterad: 11 augusti, 2023

Relaterat innehåll